Mednarodni dan bele palice: pomen taktilnih oznak - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Mednarodni dan bele palice: pomen taktilnih oznak

mednarodni dan bele palice
Slepa ali slabovidna oseba z belo palico drsi po taktilnih oznakah. Vir: Freepik.

15. oktober je mednarodni dan bele palice, ki je namenjen ozaveščanju javnosti o pomenu zdravja oči in o beli palici kot simbolu večje samostojnosti slepih ter slabovidnih. Bela palica je pripomoček pri hoji, s pomočjo katere se slepe in slabovidne osebe lažje orientirajo v okolju.

Ljudem z okvarami vida je treba omogočiti, da v okolju ne bo fizičnih preprek, ki jim otežujejo neovirano gibanje. Prilagajanje infrastrukture in urejanje bolj dostopnega okolja za vse pa je odraz vključujoče usmerjene družbe, ki ne izključuje ranljivih skupin ljudi. Zato je treba poskrbeti za dostopnost na različnih področjih življenja, uporabnikom bele palice pa tudi ustrezno prilagoditi javne prostore. V pomoč pri orientaciji so slepim in slabovidnim ob uporabi bele palice in tudi brez nje, namenjene talne taktilne oznake in urejene taktilne poti.

V Zavodu Brez ovir imamo dolgoletne izkušnje na področju prilagajanja javnih prostorov in objektov. Naša strokovna ekipa na terenu poskrbi tudi za strateško postavljanje talnega taktilnega vodilnega sistema, ki ustreza vsem predpisanim standardom. Taktilne oznake smo namestili že na mnoge različne lokacije po Sloveniji in tako poskrbeli, da se invalidi različnih kategorij čimbolj vključujejo v javno življenje in da se izboljšuje dostopnost javnih prostorov.

Talni taktilni vodilni sistem
Talni taktilni vodilni sistem na fakulteti za družbene vede. Vir: Gregor Gerbec.

Seznam lokacij, kjer smo namestili taktilne oznake

– Na Fakulteti za družbene vede (FDV) Univerze v Ljubljani smo montirali talni taktilni vodilni sistem za slepe in slabovidne in namestili označevalne tablice z napisi v Braillovi pisavi, s katerimi smo označili predavalnice in posamezna nadstropja.

Nakupovalno središče Supernova na ljubljanskem Rudniku prav tako postaja vedno bolj dostopno in varno. V marcu 2022 smo tam položili taktilne oznake, ki so speljane od avtobusne postaje in parkirne hiše do glavnega vhoda

– Bolj dostopna osebam z oviranostmi je postala tudi Gorenjska banka, in sicer enota Cerklje. V Zavodu Brez ovir smo namreč tam namestili taktilne oznake tako v notranjih kot na zunanjih prostorih ob vhodu v poslovalnico.

– S taktilnimi oznakami smo opremili določene območne enote Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Opazite jih lahko v notranjih prostorih območnih enot Ljubljana, Kranj, Celje, Murska Sobota in Ravne na Koroškem. Na zunanjih delih pa jih najdete ob območni enoti ZZZS Celje in območni enoti Kranj.

– Naše taktilne oznake so nameščene tudi v novem poslovno trgovskem centru NGEN v Žirovnici, ki je namenjen poslovnim, trgovskim, storitvenim in gostinskim dejavnostim.

Kovinske taktilne oznake pred poslovno trgovskim centrom NGEN v Žirovnici. Vir: Gregor Gerbec.

– Na očesni kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana že nekaj let deluje Nacionalni center celovite rehabilitacije slepih in slabovidnih (v nadaljevanju NC CRSS). V letošnjem letu pa je center dobil nove in ustreznejše prostore, opremljene s taktilnimi oznakami.

Dunajska cesta je prav tako opremljena z našimi taktilnimi oznakami. Tako kot povsod po Ljubljani, so z njimi označeni prehodi za pešce. Vgradili smo več kot 1000 betonskih opozorilnih in vodilnih taktilnih oznak slovenske proizvodnje.

Cesta dveh cesarjev, ki se nahaja na južnem delu Ljubljane, je danes bolj varna in dostopna. V sklopu prenove cestišča so namreč dodane tudi taktilne oznake, torej talne reliefne oznake za samostojno gibanje oseb z motnjami vida.

– Pred trgovino Hofer Zalog v Ljubljani smo namestili taktilne oznake in protizdsne/kontrastne profile. Slepi in slabovidni se lažje orientirajo tudi pred domom upokojencev Gradišče nad Prvačino, kjer smo namestili taktilne oznake iz brizgane plastike.

– Mesto Škofja Loka je sodobno in dostopno, ob glavnem prehodu za pešce smo za slepe in slabovidne denimo namestili taktilne oznake iz nerjavečega jekla. Z našimi taktilnimi oznakami pa je nenazadnje opremljen tudi nov objekt oskrbovanih stanovanj v Rogaški Slatini.

Pri načrtovanju postavljanja talnega taktilnega vodilnega sistema vam svetujemo, naredimo strateški načrt, zagotovimo dobavo, prevoz in montažo – skratka, poskrbimo za vse, kar potrebujete. Kontaktirate nas lahko na 01/ 620 84 03 ali komerciala@brezovir.si.

Nazaj