Taktilne oznake Brez ovir tudi v NC CRSS - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Taktilne oznake Brez ovir tudi v NC CRSS

Vir: Gregor Gerbec, Zavod Brez ovir.

Na očesni kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana že nekaj let deluje Nacionalni center celovite rehabilitacije slepih in slabovidnih (v nadaljevanju NC CRSS), ki ga izvaja Ministrstvo za zdravje. V letošnjem letu pa center dobiva nove in ustreznejše prostore, opremljene s taktilnimi oznakami, ki smo jih zagotovili v Zavodu Brez ovir. Po predhodnem izrisu drugega zavoda je bil nameščen talni taktilni sistem, pri katerem so bile uporabljene samolepilne plastične taktilne oznake IZIGUIDE francoskega podjetja MPM, za katere smo generalni uvoznik za Slovenijo in Hrvaško. Poleg tega je NC CRSS po novem opremljen tudi s posebno tablo z različnimi taktilnimi postavitvami, preko katere se bodo slepi in slabovidni spoznavali s taktilnimi oznakami.

Nacionalni center celovite rehabilitacije slepih in slabovidnih

Že leta 1994 je bila na Očesni kliniki, predvsem na pobudo Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije (ZDSSS), ustanovljena Ambulanta za slepe in slabovidne, iz katere se je kasneje razvil NC CRSS. Državni zbor Republike Slovenije je nato julija 2008 z novelo Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju uzakonil pravico slepih in slabovidnih do »celovite obravnave, vključno z zdravljenjem in rehabilitacijo«. Formalno pa so celovito rehabilitacijo začeli izvajati jeseni 2017. Za vzpostavitev rehabilitacijskega programa je bil do poletja 2018 osnovan strokovni tim, kar je omogočilo minimalne standarde za kakovostno izvedbo programa. V lanskem letu pa so v Službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko izdali odločitev o finančni podpori projektu NC CRSS v vrednosti dobrega milijona evrov, pri čemer Evropski sklad za regionalni razvoj prispeva skoraj 519.000 evrov. Z zagotovljenimi sredstvi sedaj center dobiva tudi prostore, ki bodo primernejši tako za osebe, deležne rehabilitacije, kot za zaposlene, hkrati pa tudi za najvišjo možno kakovost programov in storitev.

Namen projekta je usposabljanje bolnikov za čimbolj samostojno in neodvisno življenje, cilj CRSS pa je posameznikom in njihovim družinam na enem mestu omogočiti celovito multidisciplinarno obravnavo. Pri tem se v rehabilitacijski proces vključujejo različni strokovnjaki, od oftalmologa, medicinske sestre, tiflopedagoga, psihologa in socialnega delavca. Center je namenjen otrokom, mladostnikom in odraslim, pri čemer pa so v obravnavo vključeni predvsem starejši, ki so izgubili vid zaradi starostne degeneracije rumene pege, funkcionalno slepi ter otroci, ki so od rojstva slepi oziroma slabovidni. Storitve obsegajo svetovanje in motiviranje, multidisciplinarno diagnostiko, pripravo individualnega načrta rehabilitacije, pomoč pri sprejemanju motnje vida, oftalmološko obravnavo in predpis optičnih pripomočkov, razvijanje psihosocialnih spretnosti, trening dnevnih življenjskih aktivnosti in prilagoditve okolja, trening orientacije in mobilnosti ter pripravo zaključnih ocen in poročil.   

Vsi vključeni strokovnjaki se strinjajo, da je celovita rehabilitacija življenjskega pomena, saj več tisoč slepim in slabovidnim državljanom omogoča najboljši možni izkoristek preostanka vida oziroma nadomestilo vidne informacije, posledično pa tudi boljšo socialno in delovno vključenost ter samostojnost. Veseli smo, da smo lahko majhen del te zgodbe tudi Zavod Brez ovir z našimi taktilnimi oznakami.

Taktilne oznake Zavoda Brez ovir

V Zavodu Brez ovir na enem mestu ponujamo vse, kar potrebujete za primerno prilagoditev javnih prostorov tako skladno z zakonom kot tudi na najbolj uporaben, optimiziran in cenovno dostopen način. Preglejte našo ponudbo taktilnih oznak, označevalnih tabel ter protizdrsnih in označevalnih trakov.

Naše taktilne oznake najdete lahko že v: Rogaški Slatini, Škofji Loki, Novem mestu, Dravogradu, llirski Bistrici, Podčetrtku, na Brdu v Ljubljani, Dunajski cesti v Ljubljani, Cesti dveh cesarjev v Ljubljani, v poslovno trgovskem centru NGEN v Žirovnici, v ljubljanskem Šentvidu in Tacnu ter društvu Slo-Canis.

Z nami pa lahko enostavno in hitro izboljšate celostno dostopnost objektov, saj nudimo tudi druge pripomočke za dostopnost. Nekatere si lahko tudi zgolj začasno izposodite, saj poleg možnosti nakupa nudimo še ugoden najem. Oglejte si seznam vseh pripomočkov ter katalog mobilnih in fiksnih dvigal.

Zagotavljamo svetovanje in izris, dobavo, prevoz in montažo. Kontaktirate nas lahko na: 070 659 000 ter na: gregor.gerbec@brezovir.si in komerciala@brezovir.si.

Več informacij

Nazaj