Cesta dveh cesarjev: taktilne oznake položene - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Cesta dveh cesarjev: taktilne oznake položene

Taktilne oznake na Cesti dveh cesarjev
Vir: Občina Rogaška Slatina.

Cesta dveh cesarjev, ki se nahaja na južnem delu Ljubljane, je odslej še bolj varna in dostopna. V sklopu prenove cestišča so namreč dodane še taktilne oznake, torej talne reliefne oznake za samostojno gibanje oseb z motnjami vida. Kakovostne betonske taktilne oznake je zagotovil Zavod Brez ovir, z njimi so označena vsa križišča in prehodi za pešce ter vse avtobusne postaje po celotni trasi Ceste dveh cesarjev. Gre za več kot tri kilometre dolgo cesto ter ogromno količino vodilnih in opozorilnih taktilnih oznak.

To pa na cesti ni edina sprememba. Kot navajajo na Mestni občini Ljubljana, so: “poleg fekalne in meteorne kanalizacije uredili tudi javno razsvetljavo, plinovod in kabelsko kanalizacijo, na obeh straneh ceste pa sta nova kolesarska steza in pločnik. Po prenovljeni cesti so 8. decembra 2021 začeli voziti mestni avtobusi na novi liniji 16. Na nekdanjem križišču Ceste dveh cesarjev in Ceste v Mestni log smo uredili krožišče, ki bo pripomoglo k boljši pretočnosti prometa. Za večjo varnost v prometu smo izvedli tudi več ukrepov za umirjanje prometa – štiri grbine, dva sredinska otoka, določili pa bomo še dve lokaciji za stacionarne meritve hitrosti.”

Taktilne oznake in njihov pomen

Taktilne oznake so poimenovanje za talne oznake za slepe in slabovidne osebe. Standardne taktilne oznake so sestavljene iz reber ali čepov. Prve so tako imenovane vodilne taktilne oznake, ki človeka z motnjo vida vodijo po prostoru, druge s čepi pa opozorilne. Te se uporabljajo kot signal za spremembo poti in lahko predvidevajo bodisi spremembo terena (stopnišče), pomembne točke ter seveda tudi ovire. Njihova sporočilnost je odvisna od kombinacije z vodilnimi oznakami. Da so taktilne oznake zares efektivne, morajo biti rebra ali čepi razporejeni v natančno predpisanih razmikih. Če so namreč postavljeni preveč narazen, to spremeni njihovo zaznavnost in naredi oznako popolnoma neuporabno. Na zunanjih javnih površinah so največkrat uporabljene betonske. Čeprav standard tega natančneje ne opredeljuje, je od njihove kakovosti odvisna tudi sestava betona, pri čemer imamo le nekateri proizvajalci ustreznejšo. Obstajajo tudi druge različice, med drugim termoplastične, keramične in kovinske.

Taktilne oznake so uporabljene so predvsem na javnih površinah in prometnih območjih ter osebam z motnjami vida z različnim dogovorjenim reliefnim oblikovanjem omogočajo, da se enostavneje orientirajo v prostoru ter prepoznajo potencialne nevarnosti in ovire. Ustrezno prilagoditev javnih površin predpisuje tudi Zakon o izenačevanju možnosti invalidov (ZIMI), katerega namen je preprečevanje in odpravljanje diskriminacije oseb s statusom invalida ter zagotavljanje enakih možnosti na vseh področjih življenja.

Taktilne oznake Zavoda Brez ovir

V Zavodu Brez ovir na enem mestu ponujamo vse, kar potrebujete za primerno prilagoditev javnih prostorov tako skladno z zakonom kot tudi na najbolj uporaben, optimiziran in cenovno dostopen način. Preglejte našo ponudbo taktilnih oznak, označevalnih tabel ter protizdrsnih in označevalnih trakov.

Naše taktilne oznake najdete lahko že v: Rogaški Slatini, Škofji Loki, Novem mestu, Dravogradu, llirski Bistrici, Podčetrtku, na Brdu v Ljubljani, Dunajski cesti v Ljubljani, v ljubljanskem Šentvidu in Tacnu ter društvu Slo-Canis.

Z nami pa lahko enostavno in hitro izboljšate celostno dostopnost objektov, saj nudimo tudi druge pripomočke za dostopnost. Nekatere si lahko tudi zgolj začasno izposodite, saj poleg možnosti nakupa nudimo še ugoden najem. Oglejte si seznam vseh pripomočkov ter katalog mobilnih in fiksnih dvigal.

Zagotavljamo svetovanje, dobavo, prevoz in montažo. Kontaktirate nas lahko na: 070 659 000 ter na: gregor.gerbec@brezovir.si in komerciala@brezovir.si.

Cesta dveh cesarjev – od kod ime?

Cesta je dobila svoje ime leta 1910 kot spomin na starejši dogodek iz leta 1821. Takrat je namreč v naši prestolnici potekal ljubljanski kongres Svete alianse. Sveta aliansa je bilo poimenovanje za politično in vojaško zvezo Avstrije, Prusije in Rusije z namenom preprečevanja idej francoske revolucije ter ohranitve obstoječe državne ureditve. Ljubljana je za obdobje več kot štirih mesecev postala središče dogajanja, vrstili so se obiski evropskih pomembnežev, plesi, predstave in ognjemeti. Kljub svojemu trenutnemu uspehu sklepi in rešitve Svete alianse niso dolgo trajali, saj so se nemiri med civilno družbo s časom le še povečevali in se 1848 udejanjili v tako imenovani pomladi narodov.

Ljubljana je pred in med kongresom doživela številne prenove, med drugim je šlo večinoma za povečan varnostni nadzor ter obnovitvena dela, urejanje kanalizacije in razsvetljave. Kot vidni spomenik pa na kongres še danes spominjajo paviljon na Kongresnem trgu, gostilna Pri ruskem carju ter seveda poimenovanje Ceste dveh cesarjev. Tu naj bi se namreč vsak s svojo kočijo po kongresu srečala avstrijski cesar in ruski car. Na njej se nahaja tudi majhen paviljon, posvečen cesarju Francu I., ki so ga meščani postavili kot darilo ob cesarjevem rojstnem dnevu, ki ga je praznoval v Ljubljani. V njegovi okolici je bilo takrat lovišče na race in paviljon je bil namenjen počitku po lovu. Paviljon ima šestkoten tloris z zelo položno pločevinasto streho. Na zunanjščini ima napise v latinščini, znotraj pa med drugim tudi manjšo poslikavo. Pavilijon lahko opazite ob križišču na Cesti dveh cesarjev 399.

Paviljon
Paviljon na Cesti dveh cesarjev. Vir: Nik Rovan za časopis in spletišče Mestne občine Ljubljana.

Več informacij

Nazaj