Taktilne oznake za slepe in slabovidne - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Oznake za slepe oziroma taktilne oznake so slepim in slabovidnim osebam v pomoč, da se lahko na javnih površinah in na prometnih območjih gibljejo varno ter samostojno. Standardne talne oznake so sestavljene iz vodilnih (rebrastih) in opozorilnih (čepastih) oznak, ki morajo biti pravilno razporejene. Osebam z okvaro vida omogočajo, da se enostavneje orientirajo v prostoru, ter prepoznajo potencialne nevarnosti in ovire. Ustrezno prilagoditev javnih površin in večstanovanjskih objektov z umestitvijo taktilnih oznak, predpisuje tudi Zakon o izenačevanju možnosti invalidov (ZIMI), katerega namen je preprečevanje in odpravljanje diskriminacije invalidk in invalidov ter jim zagotavljati enake možnosti na vseh področjih življenja. S taktilnimi oznakami je potrebno opremiti vse javne površine, javne zgradbe in večstanovanjske objekte!

Vizualni kontrast

Taktilne oznake morajo biti prilagojene tudi za slabovidne, saj večina ljudi z okvarami vida niso popolnoma slepi. Zato je pomembno, da se taktilne oznake barvno razlikujejo od podlage na katero so nameščene.

Celostna vpetost taktilnih oznak

Taktilne oznake morajo biti vpete v širši sistem, ki ga imenujemo talni taktilni vodilni sistem, tako da so med seboj smiselno povezane. Oznaka, ki se začenja sredi široke površine in ali vodi na sredino široke površine, je neuporabna, saj je slepi ne more najti. Oznake se morajo smiselno začeti in končati, zato je v vsaki situaciji posebej nujen dober razmislek. Taktilne oznake smiselno nadgrajujejo še zvočni semaforji, kontrastni trakovi na stopnicah in ovirah ter podobni pripomočki.

PREGLEJ NAŠO PONUDBO TAKTILNIH OZNAK