Talni taktilni vodilni sistem in označevalne table na FDV-ju - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Talni taktilni vodilni sistem in označevalne table na FDV-ju

Talni taktilni vodilni sistem
Talni taktilni vodilni sistem na fakulteti za družbene vede. Vir: Gregor Gerbec.

Na Fakulteti za družbene vede (FDV) Univerze v Ljubljani smo montirali talni taktilni vodilni sistem za slepe in slabovidne in namestili označevalne tablice z napisi v Braillovi pisavi, s katerimi smo označili predavalnice in posamezna nadstropja.

Slepi in slabovidni z uporabo taktilnih oznak lažje dostopajo do javnih ustanov, kar posredno povečuje njihovo samostojnost in možnost družbenega udejstvovanja. Tega se zavedajo tudi na fakulteti za družbene vede, kjer so v sodelovanju z Zavodom Brez ovir poskrbeli, da se lahko študentje ter obiskovalci z različnimi oviranostmi samostojno in varno gibljejo po prostorih fakultete. Struktura talnega taktilnega vodilnega sistema je natančno predpisana in postavljena tako, da omogoča optimalno zaznavanje z belo palico in stopali. Taktilne oznake se vizualno jasno ločijo od okoliške ureditve prostora, zato jih lahko uporabljajo tudi slabovidni, ki večinoma ne uporabljajo bele palice.

Namestili smo IZIPLOT opozorilne taktilne oznake in IZIGUIDE vodilne taktilne oznake. Vir: Gregor Gerbec.

Talni taktilni vodilni sistem za slepe in slabovidne

Prostori FDV-ja so zdaj dostopni tudi osebam s popolno slepoto in različnimi okvarami vida. Na fakulteti smo namestili plastične, samolepilne taktilne oznake proizvajalca MPM iz Francije, za katere smo tudi ekskluzivni uvoznik za slovensko in hrvaško tržišče. Glavna prednost IZIPLOT opozorilnih taktilnih oznak in IZIGUIDE vodilnih taktilnih oznak, ki skupaj tvorijo taktilni vodilni sistem, je enostavna in hitra montaža. Samolepilni čepi in trakovi se na podlago namestijo brez uporabe dodatnega lepila in orodja, zato lahko montažo hitro opravi ena sama oseba.

Pravila postavljanja taktilnih oznak v Republiki Sloveniji sicer natančno določa Standard SIST 1186. Vodilne taktilne oznake, sestavljene iz neprekinjenih rebrastih linij, so namenjena vodenju in določanju smeri hoje. Opozorilne oznake pa osebo opozorijo na spremembo smeri s svojo grobo čepasto strukturo. Pomembno je tudi, da so taktilne oznake kontrastne barve glede na okolico in da so za nekaj milimetrov višje od podlage. Oblikovane in izdelane morajo biti tako, da niso nevarne za zdrs ali spotikanje, zato višina izboklin ne sme presegati 5 mm.

Poleg taktilnih oznak smo namestili tudi ograjne tablice za označitev nadstropij. Vir: Gregor Gerbec.

Označevalne tablice v Braillovi pisavi

Pred kratkim smo na FDV-ju namestili tudi označevalne tablice z izbočenimi napisi v Braillovi pisavi za označitev predavalnic in ograjne tablice za označitev nadstropij. Označevalne tablice namreč slepim in slabovidnim najbolje pomagajo pri dopolnjevanju predstav in razumevanju okolja, saj se po njih najlažje orientirajo v prostoru. Ustrezno prilagoditev javnih površin tudi za slepe in slabovidne osebe, saj ravno tako sodijo med ljudi z gibalnimi oviranostmi, pa predpisuje tudi Zakon o izenačevanju možnosti invalidov (ZIMI).

Označevalne tablice z napisi v Braillovi pisavi za označitev predavalnic. Vir: Gregor Gerbec.

Kot predpisuje zakon, je s taktilnimi oznakami potrebno opremiti vse javno dostopne površine, javne zgradbe in večstanovanjske objekte! V Zavodu Brez ovir poskrbimo za načrtovanje prilagoditve vsakršnega prostora, vam dostavimo izbrane taktilne oznake in nudimo montažo. Poleg taktilnih oznak in številnih pripomočkov za gibalno ovirane vam po meri izdelamo tudi različne označevalne table za slepe in slabovidne. Kontaktirajte nas na 01/ 620 84 03 ali nam pošljite povpraševanje na komerciala@brezovir.si.

Nazaj