Taktilne oznake namestili na območne enote ZZZS - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Taktilne oznake namestili na območne enote ZZZS

Taktilne oznake na območnih enotah ZZZS
Vir: Gregor Gerbec, Zavod Brez ovir.

V marcu je Zavod Brez ovir taktilne oznake namestil tudi na določene območne enote Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (v nadaljevanju ZZZS). Opazili jih boste lahko v notranjih prostorih območnih enot Ljubljana, Kranj, Celje, Murska Sobota in Ravne na Koroškem, torej kar na polovici vseh. Na zunanjih delih pa jih od aprila dalje najdete ob območni enoti Celje in območni enoti Kranj. Zavod Brez ovir je bil izbran kot najboljši ponudnik, ki je lahko za primerno ceno nudil kakovostne taktilne oznake. Predhodno smo pripravili predlog označitev, ga uskladili z naročnikom in nato poskrbeli tudi za ustrezno montažo.

Izredna kakovost

V notranjosti smo uporabili notranje taktilne oznake Iziguide, ki so vodilne samolepilne taktilne oznake za notranjo uporabo. Na zunanjih delih pa so nameščene taktilne oznake Iziplot, ki imajo čepe nekoliko širše od notranjih. Dodana je tudi napisna tabla v Braillovi pisavi.

Vodilne taktilne oznake imajo 3 črte – vodilne linije, njihova montaža je zelo enostavna in hitra, hkrati pa zagotavljajo tudi dober kontrast in poskrbijo za estetski učinek. Dopolnjujejo jih čepi, ki tvorijo opozorilno taktilno oznako, ki nakazuje spremembe na poti. Izdelane so iz brizganega tehničnega polimera (originalno techno polymer), izredno kvalitetne plastike, ki nudi dobro mehanično, kemično in toplotno odpornost. V praksi to pomeni, da je izjemno odporna na udarce (testirana z več kot milijon udarci), je negorljiva in ne le to, obenem ne absorbira toplote. To je še posebej uporabno v primeru, da so taktilne oznake v temnejših odtenkih in nameščene na zunanjih površinah. Na soncu se zaradi svoje posebnosti ne segrejejo in ne postanejo vroče. Tako se ne bi opekli niti, če bi po njih hodili bosi, kar je izjemnega pomena predvsem za pse vodnike.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS)

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je nosilec in izvajalec obveznega zdravstvenega zavarovanja v Republiki Sloveniji in ima status javnega zavoda s sedežem v Ljubljani. Njegova osnovna funkcija je zagotavljanje učinkovitega zbiranja in razdeljevanja javnih sredstev za kakovostno uresničevanje pravic iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja. Pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, za katere se namenja sredstva, zbrana z obveznim plačevanjem prispevkov, zajemajo pravice do zdravstvenih storitev, zdravil in medicinskih pripomočkov ter do nekaterih denarnih nadomestil (“boleznine”, potne stroške …).

Sestavlja ga 10 območnih enot ter področna enota Informacijski center. Njegov sedež je na Miklošičevi ulici v Ljubljani, območne enote pa so v Ljubljani, Celju, Kranju, Kopru, Krškem, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Novem mestu in Ravnah na Koroškem. ZZZS v letošnjem letu praznuje svojo 30. obletnico delovanja.

Kartice zavarovanja

Na zavodu lahko uredite slovensko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki je javna listina in identifikacijski dokument zavarovane osebe v obveznem zdravstvenem zavarovanju. Zavarovana oseba svojo kartico predloži ob obisku pri zdravniku ali ob drugi priložnosti, ko dokazuje in uveljavlja svoje pravice iz zdravstvenega zavarovanja. Kartica omogoča enostaven in hiter prenos podatkov med zavarovanimi osebami, zavarovalnicami in izvajalci zdravstvenih storitev.

Hkrati pa lahko tam izdelate tudi evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, s katero lahko uveljavljate pravice do zdravstvenih storitev med začasnim bivanjem v državah Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora, Švici, Avstraliji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Severni Makedoniji in Srbiji. Evropsko kartico lahko naročite brezplačno, pri čemer je naročilo potrebno oddati vsaj 4 delovne dni pred odhodom v tujino.

Zakaj taktilne oznake Zavoda Brez ovir?

Taktilne oznake so talne oznake za slepe in slabovidne, ki jim omogočajo samostojno in varno gibanje po prostoru. Sestavljene so iz reber – vodilne taktilne oznake in čepov – opozorilne taktilne oznake. Da so te efektivne, morajo biti ti razporejeni v natančno predpisanih razmikihstandardu. Če so rebra postavljena preveč narazen, to spremeni njihovo zaznavnost in naredi oznako neuporabno. Na zunanjih javnih površinah so največkrat uporabljene betonske. Čeprav standard tega natančneje ne opredeljuje, je od njihove kakovosti odvisna tudi sestava betona, pri čemer imamo le nekateri proizvajalci ustreznejšo.

Obstajajo tudi druge različice, med drugim termoplastične, keramične in kovinske taktilne oznake. V Zavodu Brez ovir pri vseh uporabljamo le visoko kakovostne materiale, ki ustrezajo standardom. Hkrati pa na enem mestu ponujamo vse, kar potrebujete za primerno prilagoditev javnih prostorov tako skladno z zakonom kot tudi na najbolj uporaben, optimiziran in cenovno dostopen način.

Profesionalna pomoč in druga ponudba

Sledimo Zakonu o izenačevanju možnosti invalidov (ZIMI), vam pri načrtovanju posega svetujemo, naredimo izris, zagotovimo dobavo, prevoz in montažo. Kontaktirate nas lahko na: 070 659 000 ter na: gregor.gerbec@brezovir.si in komerciala@brezovir.si. Preglejte našo ponudbo taktilnih oznak, označevalnih tabel ter protizdrsnih in označevalnih trakov. Z nami pa lahko enostavno in hitro izboljšate celostno dostopnost objektov, saj nudimo tudi druge pripomočke za dostopnost. Nekatere si lahko tudi zgolj začasno izposodite, saj poleg možnosti nakupa nudimo še ugoden najem. Oglejte si seznam vseh pripomočkov ter katalog mobilnih in fiksnih dvigal.

Naše taktilne oznake najdete že na neštetih mestih; med drugim na očesni kliniki NC CRSS, NGEN Žirovnica, katerega soinvestitor je Damian Merlak, v Rogaški Slatini, Škofji Loki, Novem mestu, Dravogradu, llirski Bistrici, Podčetrtku, na Brdu v Ljubljani, Dunajski cesti v Ljubljani, Cesti dveh cesarjev v Ljubljani, v ljubljanskem Šentvidu, Tacnu, društvu Slo-Canis itd.

Nazaj