Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Naše taktilne oznake v Rogaški Slatini

Naše taktilne oznake v Rogaški Slatini
Vir: Občina Rogaška Slatina.

Z našimi taktilnimi oznakami bo v kratkem opremljen tudi nov objekt oskrbovanih stanovanj v Rogaški Slatini. Vodilne in opozorilne taktilne oznake bodo nameščene tako zunaj kot znotraj objektov. Rogaška Slatina je že sicer znana kot invalidom prijazno mesto, saj se lahko pohvali z nazivom Občina po meri invalidov (več spodaj).

Kot navajajo na Občini Rogaška Slatina, so dlje časa iskali primerno lokacijo, na kateri bi lahko zagotovili dodatno infrastrukturo za bivanje starejših oseb. Leta 2020 jo je našla na območju nekdanje glasbene šole. Lokacija v središču Rogaške Slatine, na križišču Kidričeve in Strme ulice, je v neposredni bližini parkovnih površin in mnogih javnih storitev, s tem predstavlja skoraj idealno rešitev z vidika potreb starejših.

Oskrbovana stanovanja

Oskrbovana stanovanja so arhitekturno prilagojena stanovanja z lastnim gospodinjstvom, namenjena bivanju predvsem oseb, starejših od 65 let. Objekt z osebnim dvigalom je zasnovan v 4 nadstropjih. Vsaka stanovanjska enota bo razpolagala s po enim parkirnim mestom v okviru zunanje ureditve. Zunanja ureditev vključuje tudi fitnes za prostem, prilagojen starejšim osebam, ki ne bo omejen zgolj na uporabnike objekta in bo že drugi te vrste v Rogaški Slatini.

Predvidena sta tudi dva prostora za druženje – en v okviru zunanjih zelenih površin, drugi bo urejen v pritličju objekta. Načrtovana neto uporabna površina objekta meri 1.347 m2, skupna stanovanjska površina po ISO standardu 961 m2. Ocenjena vrednost projekta znaša 2,6 milijona evrov. Zaključek gradnje in predaja namenu sta načrtovana jeseni 2022. Skrbnik oskrbovanih stanovanj za javni (neprofitni) najem bo Občina Rogaška Slatina. 

Kako izgledajo taktilne oznake?

Gre za talne oznake za slepe in slabovidne, standardne taktilne oznake so sestavljene iz reber in čepov. Da so te efektivne, morajo biti ti razporejeni v natančno predpisanih razmikih. Če so rebra postavljena preveč narazen, to spremeni njihovo zaznavnost in naredi oznako neuporabno.

Taktilne oznake pomembno pomagajo k samostojnem in varnem gibanju slepih in slabovidnih oseb po prostoru. Uporabljene so predvsem na javnih površinah in prometnih območjih ter osebam z motnjami vida z različnim dogovorjenim reliefnim oblikovanjem omogočajo, da se enostavneje orientirajo v prostoru ter prepoznajo potencialne nevarnosti in ovire. Ustrezno prilagoditev javnih površin predpisuje tudi Zakon o izenačevanju možnosti invalidov (ZIMI), katerega namen je preprečevanje in odpravljanje diskriminacije oseb s statusom invalida ter zagotavljanje enakih možnosti na vseh področjih življenja.

Občina po meri invalidov

Skrb za ljudi z oviranostmi pa ima v Rogaški Slatini dolgoletno tradicijo, saj je tukaj sedež najstarejšega društva delovnih invalidov v Sloveniji. Ta ima za seboj že 50 let delovanja in združuje preko 1.100 invalidov Obsotelja in Kozjanskega. Takoj po ustanovitvi, v letu 1994, se je tovrstnim prizadevanjem pridružila tudi Občina Rogaška Slatina. V letu 2008 je bil občini za večletna sistematična prizadevanja za izenačevanje možnosti invalidov dodeljen status “Občina po meri invalidov“. S tem si je Rogaška Slatina prislužila status, ki ga je do tega leta pridobilo le šest od takratnih 210 slovenskih občin.

Taktilne oznake Zavoda Brez ovir

V Zavodu Brez ovir na enem mestu ponujamo vse, kar potrebujete za primerno prilagoditev javnih prostorov tako skladno z zakonom kot tudi na najbolj uporaben, optimiziran in cenovno dostopen način. Preglejte našo ponudbo taktilnih oznak.

Naše taktilne oznake najdete lahko že v: Škofji Loki, Novem mestu, Dravogradu, llirski Bistrici, Podčetrtku, na Brdu v Ljubljani, Dunajski cesti v Ljubljani, v ljubljanskem Šentvidu in Tacnu ter društvu Slo-Canis.

Z nami pa lahko enostavno in hitro izboljšate celostno dostopnost objektov, saj nudimo tudi druge pripomočke za dostopnost. Nekatere si lahko tudi zgolj začasno izposodite, saj poleg možnosti nakupa nudimo še ugoden najem. Oglejte si seznam vseh pripomočkov ter katalog mobilnih in fiksnih dvigal.

Zagotavljamo svetovanje, dobavo, prevoz in montažo. Kontaktirate nas lahko na: 070 659 000 ter na: gregor.gerbec@brezovir.si in komerciala@brezovir.si.

Več informacij

Nazaj