Gremo na martinovanje! - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Gremo na martinovanje!

Martinovanje
Ko iz mošta nastane vino. Vir: Adobe Stock.

Martinovanje je zagotovo najbolj razširjeno praznovanje pri nas, ki je povezano z vinom in vinsko kulturo. Uradno ga praznujemo na dan, ko goduje sv. Martin, vendar se praznovanja po navadi raztegnejo na več dni oziroma kar na cel teden in tako bo tudi letos.

Tradicija iz poganskih časov

Na Slovenskem je martinovo pomemben praznik in pomeni simboličen zaključek trdega dela v vinogradih, ko se po starih šegah mošt s krstom spremeni v vino. To je čas, ko vinogradniki in vinarji predstavijo svojo letino. Takšno veselo praznovanje, kot ga imamo pri nas, boste redko doživeli drugod po Evropi, saj je skoraj vsak sedmi Slovenec vinogradnik.

V Sloveniji imamo tri vinorodne dežele s 14 vinorodnimi okoliši. Vinogradništvo ima pri nas dolgo tradicijo, navsezadnje smo domovina najstarejše trte na svetu in naši vinarji osvajajo najbolj ugledne nagrade in priznanja na svetovnih ocenjevanjih. Naša posebnost pa so tudi nekatere izvirne sorte grozdja in vin, kot sta kraški teran in dolenjski cviček, poleg njiju še zelén, pinela in druge. Če ne poznate vseh in jih še niste okusili, je martinovo prava priložnost za to.

Martinovanje
Kako dobro bo letošnje mlado vino? Vir: Adobe Stock.

Martinove dobrote

Martinovanje ni samo pokušina nove letine, ampak ga spremljajo tudi tradicionalne jedi, ki jih v teh dnevih strežejo v skoraj vsaki gostilni ali restavraciji. Najbolj tipična jed je perutnina, med katerimi sta najbolj značilni gos ali raca, nadevani s kostanji ali jabolki. Za prilogo pa ne sme manjkati rdeče zelje z mlinci.

Martinovanje
Tradicionalne Martinove dobrote. Vir: Adobe Stock.

Kje so največja praznovanja?

Za pravo doživetja martinovanja se vsekakor odpravite k vinarjem med vinograde, čeprav boste v teh dneh skoraj povsod lahko poskusili mlado vino. Poleg pokušin v vinotočih, gostilnah in restavracijah, pa se lahko odpravite tudi na velika organizirana praznovanja. Dostopne vinotoče in restavracije najdete tudi na našem seznamu spodaj. Če se boste odpravili na velika praznovanja, potem naj vas pot vodi v Maribor, kjer je eno največjih in verjetno tudi najstarejših martinovanj, saj ga prirejajo že 37 let. Velika praznovanja pa boste našli tudi na Krasu, v Halozah, na Dolenjskem in še kje. Gotovo skoraj ne bo kraja ta vikend, ki ne bo rajal na ta veseli jesenski praznik.

Nazaj