Dostopni turizem in ponudba Zavoda Brez ovir - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopni turizem in ponudba Zavoda Brez ovir

Bazen
Vir: Amadria Park.

V Zavodu Brez ovir za naše uporabnike in osebne asistente redno pripravljamo zanimiva in poučna predavanja o različnih situacijah, s katerimi se srečujejo pri svojem delu in v svojih življenjih. Predavanja so glede na trenutno epidemiološko situacijo izvedena na daljavo, preko spletne aplikacije. V tokratnem predavanju smo predstavili Dostopni turizem in ponudbo Zavoda Brez ovir. Tematiko sta nam obširneje predstavila sodelavca Zavoda Brez ovir, Mojca Slapar in Danijel Osmanagić, turistični vodnik. Na predavanju smo spoznali, kaj je potrebno, da dostopnosti zadostimo in na kakšen raznolik način je ta zlahka omogočena. Predstavili smo širok in raznolik nabor različne dostopne in prilagojene turistične ponudbe širom Slovenije za prav vsak okus in govorili o praktični izvedbi ter naši enodnevni ponudbi.

Dostopni turizem Zavoda Brez ovir

Zavod Brez ovir se z dostopnim turizmom ukvarja že od samega začetka Zavoda Brez ovir, to je od leta 2016. Imamo tako licenco za opravljanje dejavnosti kot licenco za organizacijo in prodajo turističnih aranžmajev. Zavedamo se, da je za dopustovanje z invalidskim vozičkom potrebnega ogromno predhodnega načrtovanja, prva ovira pa je marsikdaj lahko že pomanjkanje informacij. Ta je velikokrat pomnožena še s strahom pred neznanim. Vsa ponudba, ki jo objavimo, je preverjena osebno in hkrati beleži, do kakšne mere je storitev prilagojena.

V letošnjem letu smo prenovili spletno stran in uredili sezname ponudbe, ki so sedaj še bolj funkcionalni in uporabniku prijazni. Skušamo zagotoviti digitalno dostopnost v največji meri, uporabljamo alternativna besedila, primerno strukturo, preglednost… Na spletni strani tako najdete skoraj 200 objav dostopnih in prilagojenih nastanitev ter sodelujoče ponudbe v Sloveniji in na Hrvaškem. Ponudba je orientirana predvsem okrog težje gibalno oviranih oseb na invalidskih vozičkih, navaja pa tudi druge prilagoditve, če so (npr. zvočne zanke, napisi v taktilni obliki z Braillovo pisavo itd.).

Prilagojena kopalnica
Prilagojena kopalnica hotela InterContinental. Vir: Zavod Brez ovir.

Dostopni turizem v praksi – pregled

Pri pregledu upoštevamo vse standarde fizične dostopnosti, kot so širina vrat, dovolj prostora za obračanje in gibanje, višina robnikov in pragov, nakloni dostopnih poti in klančin, posebnosti vrat in kljuk, trdna, nedrseča podlaga, brez lukenj, žlebov, ki omogoča hitro gibanje. Preverimo dostopnost parkirišča, ali je to označeno in kako, ali je dostopen in kako glavni vhod, možne druge prehode, višine pultov, sobo, možnost sobnega dvigala, balkon, prilagojenost kopalnice in drugih prilagojenih sanitarij. Pregledamo dodatno ponudbo in skušamo najti čim več možnosti za vsaj minimalno uporabo te oziroma predlagati ustrezne prilagoditve, če so potrebne. Včasih so storitve lahko zasilno rešene s pomočjo osebja ali s pripomočki, ki jih nudimo tudi sami. Če so nastanitve manj dostopne, dobijo oznako pogojno dostopne, zelo redko naletimo na sogovornika, ki ni pripravljen ali zmožen povečati svoje dostopnosti. Kot smo omenili že v eni od preteklih objav, ta namreč koristi prav vsem, ne le osebam z oviranostmi.

Razdelitev spletne strani

Ponudba dostopnega turizma na naši spletni strani je razdeljena na tri večje dele: po lokaciji, sklopu ponudbe in specifikah. Pri lokacijah prevladujejo 4 destinacije oziroma makroregije, pri katerih smo upoštevali razdelitev Slovenske turistične organizacije (STO) na Alpsko Slovenijo, Termalno Panonsko Slovenijo, Mediteransko in kraško Slovenijo ter na Ljubljano in osrednjo Slovenijo. Na zemljevidu se, kot smo omenili, pojavi tudi gumb Ponudbe Hrvaške, ki vas popelje na dostopno ponudbo naše najbolj priljubljene sosede.

Makroregije so vidno razdeljene na zemljevidu, s prehodom z miško se na njih pojavijo tudi napisi. Spodaj pod zemljevidom pa je hkrati že takoj razdelitev na Aktivnosti, Hrano in pijačo ter na Nastanitve. Ob kliku na posamezno območje se to obarva in na desni izpiše še podlokacije (primer).

Posamezna stran

Na posamezni strani (primer) se najprej pojavijo ključne informacije – piktogrami dostopnosti (prehod z miško da besedilo). Spodaj lahko takoj preberete osnovne informacije, si ogledate hiter pregled dostopnosti, nato sledijo galerija, lokacija in spletna stran ponudnika, dodatna dostopna ponudba, včasih tudi film, na katerem si dostopnost lahko še bolje ogledate. Na desni strani se nahajajo kontaktni obrazec za povpraševanje, kartica lokacije, ki vrne uporabnika nazaj, posamezne kategorije, sorodna ponudba.

Podobna ureditev je tudi na začetnih straneh Doživetja in Po navdihu, kjer lahko na podlagi številnih kategorij povsem prilagodite svojo izbiro.

Dostopni turizem: aktualna ponudba

Enodnevna doživetja

Za vas smo v poletnih mesecih pripravili 6 enodnevnih izletov, prijaviti se je možno še na 5 lokacij. In sicer bomo obiskali še: Arboretum Volčji potok, Luštno domačijo in Tropski vrt Orhidej Ocean Orchids, Galerijo Božidar Jakac in Otočec, se z gondolo podali na Vogel in sprehodili po Poti med krošnjami. Ponudbe vsebujejo možnost prevoza, spremstvo, organizacijo, vse vstopnine, vodenje in malico. Več informacij…

Neverjetno ugodna poletna akcija z Biotermami

V tokratni noro ugodni poletni akciji lahko s članstvom Zavoda Brez ovir pridobite kar do 40% popust pri nastanitvi v Hotelu Bioterme. Člani so vsi uporabniki in zaposleni Zavoda Brez ovir ter tisti, ki so prijavljeni na obveščanje. Hotel in termalni park Bioterme sta v celoti dostopna in prilagojena, bazeni pa bodo od sredine junija opremljeni tudi z bazenskim dvigalom Zavoda Brez ovir. Kupon za popust, ki pripada le članom kluba Zavoda Brez ovir, boste prejeli na navedeni mail ob prijavi na želeno obveščanje. Kupon ima unikatno kodo, povezano z vašimi osebnimi podatki in ni prenosljiv. Obvezne so predhodne rezervacije na telefonsko številko 02/ 565 20 00 ali po elektronski pošti na booking@bioterme.si. Pri ponudbi se kot sredstvo plačila lahko uporabi tudi vavčerje. Več informacij…

V Biotermah ni nikoli dolgčas
V Biotermah ni nikoli dolgčas. Vir: Bioterme.

Vodenja Brez ovir

Naši vodniki, med katerimi je tudi Danijel Osmanagić, ki je sodeloval na predavanju, imajo ustrezno licenco in na vodstvih poskrbijo za pravo doživetje, zanimive informacije ter prikupne anekdote in za to, da izlet še dolgo ostane v lepem spominu. Vodstva in organizacija druge ponudbe so možna tudi za tuje goste, saj Danijel Osmanagić deluje tudi v agenciji No Limits tours, naši hčerinski agenciji. Spodaj si lahko ogledate nekaj utrinkov s preteklih izletov.

Prilagojeni prevoz

Možno je organizirati tudi prevoz na posamezno lokacijo, ki je popolnoma prilagojen za gibalno ovirane, hkrati izjemno varen in udoben. Kombiji, ki jih ponujamo, se med seboj razlikujejo po velikosti in obsegu sedišč oziroma prostorov za invalidske vozičke, hkrati pa po številu oseb upoštevajo tudi aktualne smernice Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Te seveda upoštevamo tudi pri vsej drugi ponudbi.

Sejmi

Udeležili smo se tudi več predstavitvenih turističnih sejmov po celotni Evropi, kjer smo predstavili širino dostopne ponudbe v Sloveniji in navezali stike tudi s tujimi ponudniki.

Dostopni turizem na sejmih

Če želite o dostopnem turizmu izvedeti še več, ali preko nas opraviti rezervacijo nastanitev, nas kontaktirajte na turizem@brezovir.si ali na 070 844 744. Vabljeni tudi k spremljanju naših družbenih omrežij Facebook, Youtube in Linked In.

Predavanje je potekalo v četrtek, 17. junija 2021, ob 11:00.

Nazaj