Arboretum Volčji Potok - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopno parkirišče

Dostopni vhodi in prehodi

Dostopne sprehajalne poti

Prilagojene sanitarije

Dostopna gostinska ponudba

Dodatna dostopna ponudba

Tulipani cvetijo
Vir: Zavod Brez ovir.

Kulturni in naravni spomenik.

Arboretum Volčji potok sodi med najpomembnejšo vrtno arhitekturno dediščino v Sloveniji, zato je bil leta 1999 z odlokom v Uradnem listu Republike Slovenije razglašen za kulturni spomenik državnega pomena. Park ima zaradi kulturnih, zgodovinskih, krajinskih in vrtno arhitekturnih lastnosti poseben pomen za Republiko Slovenijo.

Na ozemlju nekdanjega grajskega kompleksa se je ohranila parkovna zasnova, ki v prepoznavno celoto med seboj združuje ohranjene grajske prvine, po tematskih sklopih urejene različne vrste rastlinja, vodne motive, naravno krajinsko okolje in panoramske poglede na bližnjo okolico (grič Homec s cerkvijo na vrhu, Kamniške Alpe). Zaradi velike raznolikosti rastlinskega materiala, zbranega v parku, je pomemben tudi v biotskem in genetskem pogledu.

V Arboretumu je bilo že v Souvanovem času posajenih 187 vrst in sort dreves in grmov. Od takrat se je število občutno povečalo. Ocenjeno je, da danes v parku uspeva 3.500 taksonov rastlin, kar arboretsko zbirko uvršča med najbogatejše tovrstne zbirke v Srednji Evropi. 

V zelo razsežnem parku si je moč ogledati različne stvari. Od jezera z velikimi ribami do stalne razstave replik dinozavrov, kitov in delfinov na prostem. Ob poteh so tudi klopce, ki so idealne za krajši počitek v mirnem in zelenem okolju.

Dostopno parkiriščePred vhodom v Arboretum je invalidnim posameznikom na voljo eno označeno parkirno mesto.
Dostopen vhodDo vhoda pelje asfaltirana pot, okolica je deloma tlakovana s primernimi ploščami. Odkar je bil Arboretum prenovljen, je bolj dostopna tudi blagajna, vendar vam pri nakupu še vedno lahko pomagajo tudi zaposleni. Pri blagajni so tudi ločena vratca za osebe z različnimi vozički.
Dostopne sprehajalne potiKo vstopimo v Arboretum, asfaltne poti zamenjajo makadamske. Nekatere poti so zelo dobro utrjene, spet druge nekoliko manj, zato bodo imeli tisti, ki uporabljajo voziček na ročni pogon, občasno nekoliko težav. Pomoč spremljevalca je v Arboretumu dobrodošla, predvsem, če si želite ogledati višje ležeče dele parka.
Prilagojene sanitarijeSplošno invalidsko stranišče se nahaja na začetku kompleksa, na levi strani od objekta z blagajno in trgovino. Tam je tudi previjalnica, namenjena družinam. Še eno invalidsko stranišče pa se nahaja pri upravni stavbi Arboretuma, na sredini ogleda parka. Vhod v WC je tu prilagojen s klančino.
Dostopna kavarna ali restavracijaOkrepčevalnica pred arboretumom je dostopna preko klančine, znotraj parka pa je še nekaj manjših gostinskih obratov, ki so praviloma dostopni – kavarna pri upravni stavbi je lepo dostopna, višje ležeča, označena, kavarna pa le s pomočjo močnejšega spremljevalca. Del določene ponudbe je nekoliko sezonsko omejen (sladoledna točka v bližini igral).
Dodatna dostopna ponudbaV bližini upravne stavbe na sredini parka, kjer se nahajajo dodatna stranišča, si lahko ogledate tudi razne občasne razstave,. Praviloma se vse nahaja v pritličju in je v celoti dostopno. Arboretum ima tudi dve trgovini. Ena je manjša in vsebuje pretežno spominke, druga pa je vrtni center s cvetličarno. Medtem ko je cvetličarna na določenih delih zelo ozka, so vsi ostali deli povsem dostopni. V parku je tudi več igral za otroke, skozi celo leto prirejajo tudi razne dogodke.

ZA VEČ INFORMACIJ

Kako do nas

Dodatna ponudba

Zanimiv in pester spremljevalni program.

V Arboretumu Volčji Potok skozi vse leto najdete tudi zelo obsežen nabor dodatnih popestritev. Otroci bodo gotovo najbolj veseli stalne razstave kitov in dinozavrov, ki pa se razpostavljeni na travniku. Kljub temu so replike izdelane v naravni razsežnosti, torej jih je večina dobro vidnih tudi iz urejenih poti.

Kiti in delfini so zbrani v razstavo Velikani morskih globin, poslikani so ročno in delujejo zelo pristno. Najmlajšim bo gotovo zelo pri srcu kit, ki v svoja usta sprejme pogumne raziskovalce, da tam prevedrijo plohe, ali pa raziskujejo prostrane dimenzije kitovega žrela.

Razstava Dinozavri se nahaja v bližini labirinta in otroških igrišč ter prav tako prikazuje te prazgodovinske orjake v svoji naravni velikosti. 13 dinozavrov je še nekoliko bolje ohranjenih od kitov, hkrati zaradi poslikav delujejo zelo naravno, obenem pa se nekateri celo premikajo in oglašajo. Vsekakor nekaj, kar bo v otroški domišljiji ostalo še dolgo po obisku.

Praviloma vsako leto v eni izmed stavb v osrednjem delu pripravijo tudi razstavo tropskih metuljev, ki pa je tam le v najtoplejših mesecih leta. Prostor je primerno širok, a je v njem hkrati zelo vroče in vlažno. Priporočamo le krajši obisk, vsekakor pa je tudi ta razstava nekaj posebnega, saj se nad vami spreletavajo mnoga krhka krila najrazličnejših barv. Prav tako ob koncu leta park odenejo v lučke in z njimi okrasijo kar 15 hektarjev površin. Vsekakor vredno nočnega sprehoda.

V parku imajo tudi stalno razstavo kiparskih izdelkov Janeza Boljke, ki se nahaja v višjem delu parka in je žal slabše dostopna. Hkrati je odprta le med konci tedna v toplejšem delu leta.

Vsekakor pa je zanimiv tudi viden in deloma ohranjen zgodovinski del parka, ki ima za seboj namreč dolgo in pestro dogajanje. Na hribu so vidni ostanki srednjeveškega gradu, spodaj pa je stal graščinski dvorec, ki je bil med 2. svetovno vojno porušen in ga danes žal ni več, a ga je osebje v svoj nekdanji ambient uvrstilo s pomočjo kulise pročelja. Pred njim sedaj velikokrat potekajo različni dogodki.

Prirejajo tudi filmske večere, pri tem pa si tudi Arboretum lahko ogledate na filmskem traku, saj so leta 1956 v njem posneli več prizorov za film Dolina miru.