Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Taktilne oznake kot učni pripomoček

Taktilne oznake kot učni pripomoček
Vir: Slovensko združenje inštruktorjev Center za šolanje psov vodičev in psov spremljevalcev SLO-CANIS.

Taktilne oznake so v veliko pomoč slepim in slabovidnim pri samostojnem gibanju, kot pri vseh drugih stvareh, pa se je tudi gibanja po njih potrebno naučiti, da je to lahko res varno in v pomoč. To ne velja le za osebe z motnjami vida, temveč tudi za njihove pse pomočnike in vodnike. Zato smo v Zavodu Brez ovir Slovenskemu združenju inštruktorjev in Centru za šolanje psov vodičev in psov spremljevalcev SLO-CANIS za potrebe šolanja psov vodnikov in pomočnikov darovali 11 m taktilnih oznak. Iz njih bodo namreč oblikovali mobilni (premični) poligon taktilnega sistema, po katerem bo pes med učenjem spremljal inštruktorja, kasneje pa uporabnika. Ta vsebuje tako opozorilne kot vodilne taktilne oznake, postavitev poligona pa se da poljubno prilagajati glede na učne potrebe.

Kaj pa so taktilne oznake?

Taktilne oznake so talne oznake za slepe in slabovidne, ki pomembno pomagajo k njihovem samostojnem in varnem gibanju po prostoru. Uporabljene so predvsem na javnih površinah in prometnih območjih ter osebam z okvaro vida z različnim dogovorjenim reliefnim oblikovanjem omogočajo, da se enostavneje orientirajo v prostoru ter prepoznajo potencialne nevarnosti in ovire. Ustrezno prilagoditev javnih površin predpisuje tudi Zakon o izenačevanju možnosti invalidov (ZIMI), katerega namen je preprečevanje in odpravljanje diskriminacije oseb s statusom invalida ter zagotavljanje enakih možnosti na vseh področjih življenja. Standardne taktilne oznake so sestavljene iz reber in čepov, ki morajo biti razporejeni v natančno predpisanih razmikih. Če so rebra postavljena preveč narazen, to spremeni njihovo zaznavnost in naredi oznako neuporabno.

Kako pes zazna taktilne oznake?

Uporaba taktilnih oznak v povezavi z belo palico in psom pomočnikom se nekoliko razlikujeta pri sami hoji. Psa vodnika v Canisu naučijo, da sledi taktilnim oznakam, se ustavlja na »stojnih mestih« in nadaljuje po njih, dokler je to mogoče in smiselno. Če vas zanima, kako pes pomočnik prepoznava taktilne oznake in se po njih tudi spretno giblje, vas vabimo, da jih kontaktirate. Če z vašim psom pomočnikom potrebujete dodaten trening na različnih vrstah taktilnih oznak, so prav gotovo pravi naslov, da se oglasite pri njih, na novem poligonu “taktilk” Zavoda Brez ovir.

Na naši spletni strani pa lahko pregledate celotno ponudbo taktilnih oznak, ki jih lahko najdete že v: Škofji Loki, Novem mestu, Dravogradu, llirski Bistrici, Podčetrtku, na Brdu v Ljubljani, Dunajski cesti v Ljubljani, v ljubljanskem Šentvidu, Tacnu in še kje. Zavod Brez ovir na enem mestu ponuja vse, kar potrebujete za primerno prilagoditev javnih prostorov tako skladno z zakonom kot tudi na najbolj uporaben, optimiziran in cenovno dostopen način.

Z nami pa lahko enostavno in hitro izboljšate celostno dostopnost objektov, saj nudimo tudi druge pripomočke za dostopnost. Nekatere si lahko tudi zgolj začasno izposodite, saj poleg možnosti nakupa nudimo še ugoden najem. Zagotavljamo svetovanje, dobavo, prevoz in montažo. Kontaktirate nas lahko na: 070 659 000 ter na: gregor.gerbec@brezovir.si in komerciala@brezovir.si.

Nazaj