Spoznaj naše paralimpijce: Henrik Plank - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Spoznaj naše paralimpijce: Henrik Plank

Henrik Plank
Henrik Plank. Vir: Zveza za šport invalidov Slovenije, Slovenski paralimpijski komite.

46-letni Šentjurčan Henrik Plank je tetraplegik, ki je na invalidskem vozičku pristal leta 1999 po nesrečnem skoku na glavo v Savinjo. Športnik je že celo življenje. Pred nesrečo je bil med drugim turni smučar, gimnastik in smučarski skakalec, sedaj je doma v paraatletiki.

To bodo zanj že tretje paralimpijske igre. Doslej je v Pekingu tekmoval v metu kopja in diska ter suvanju krogle, v Londonu pa v suvanju krogle in metu kopja. Na paralimpijskih igrah v Tokiu pa bo zaradi spremenjenih pravil tekmoval v metu diska. Nova pravila namreč določajo sodelovanje na podlagi stopnje telesnih poškodb. V skupini F52, tj. močno poškodovana vratna vretenca in hrbtenica, kamor spada tudi on, je na večjih tekmovanjih to disk. Henriku Planku deluje približno tretjina vseh mišic, 15 cm pod vratom ne čuti več ničesar.

Športu je predan z vsem srcem in trenira šestkrat na teden; ko je bil mlajši, je treniral prav vsak dan. Zapisuje tudi vse načrte treningov in bo te predal tudi svojemu še neznanemu nasledniku. Od vseh rekvizitov ima najraje sicer kopje, kjer je še vedno evropski rekorder.

Kot zanimivost naj omenimo, da uporablja navadni invalidski voziček, ne električnega, uporabnik osebne asistence je zadnje leto.

Henriku Planku želimo čim boljše klimatske pogoje oziroma pomanjkanje vročine in navijamo zanj, da doseže met leta, ki si ga želi. K podpori in navijanju pa vabimo tudi vas!

Oglejte si še našo preteklo novico o olimpijskih in paralimpijskih igrah, ter vire, po katerih smo ustvarili objavo (1, 2).

Preberite tudi predstavitev Luke Trtnika, Aneja Dopliharja, Tima Žnidaršiča Svenška, Dejana Fabčiča, Frančka Gorazda Tirška in Franca Pinterja Anča.

Nazaj