Spoznaj naše paralimpijce: Anej Doplihar - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Spoznaj naše paralimpijce: Anej Doplihar

Anej Doplihar
Vir: Facebook Aneja Dopliharja.

28-letni Anej Doplihar prihaja iz spodnje Vipavske doline, natančno iz Dornberka. Za nekdanjega motokrosista bodo paralimpijske igre v Tokiu debitantne. Slovenijo bo zastopal v disciplini parakolesarstvo. Njegov trener Luka Kovic je za Zvezo za šport invalidov Slovenije povedal: »Z Anejem v teh dneh in tudi v prihodnje ne bo nič drugače, pozornost posvečava predvsem pomanjkljivostim, ki sva jih prvi del sezone zanemarila prav z namenom večje popolnosti v vseh komponentah hitrosti. Obenem bova sposobnosti, na katerih je veliko delal za dosego rezultata na svetovnem prvenstvu, ohranjala do dirke. V ta namen bova rezultat s svetovnega prvenstva v Estorilu junija letos skušala ponoviti tudi na paralimpijskih igrah v Tokiu. Ne bo pa šlo za bistveno izboljšanje tistega rezultata, saj je to v tako kratkem času skoraj nemogoče«.

Poleg nastopa v Tokiu Anej z enim očesom že pogleduje tudi proti naslednjim paralimpijskim igram v Parizu. Anej Doplihar si je na zadnji dirki sezone v motokrosu 1. oktobra 2017 poškodoval hrbtenjačo, zaradi česar sedaj uporablja invalidski voziček. Njegova pozitivna narava in adrenalinska žilica sta ga pripeljali do discipline parakolesarstvo.

Anej Doplihar je predan treningom

Zakaj ga je navdušilo predvsem to? »Hitrosti so visoke, na tekmah se štarta skupaj, tako kot pri motokrosu in potem se boriš do konca«.

Anej trenira šestkrat tedensko, vsak njegov trening pa poteka pod budno analizo trenerja. Njegova zavzetost in analitičen pristop do športa sta ga kaj kmalu pripeljala tudi do prvih uspehov, kot je bilo drugo mesto na 24. Ljubljanskem maratonu leta 2019 v kategoriji handbike. Na začetku meseca maja pa je na belgijski klasiki Ronde van Vlaanderen v svoji kategoriji zasedel odlično drugo mesto. Na letošnjem svetovnem prvenstvu v Portugalskem Estorilu je v kronometru zasedel 17. mesto, na cestni dirki pa je bil 15. Vsekakor več kot dobra popotnica za Tokio.

Aneju želimo veliko sreče in tudi vas vabimo k držanju pesti za njegove nadaljnje uspehe!

Oglejte si še našo preteklo novico o olimpijskih in paralimpijskih igrah ter vire, po katerih smo ustvarili objavo (1, 2, 3). Preberite tudi predstavitev Luke Trtnika.

Nazaj