Spoznaj naše paralimpijce: Franc Pinter Ančo - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Spoznaj naše paralimpijce: Franc Pinter Ančo

Franc Pinter Ančo
Franc Pinter Ančo v Riu leta 2016. Vir: Zveza za šport invalidov Slovenije, Slovenski paralimpijski komite.

Franc Pinter Ančo prihaja iz Slovenske Bistrice. Rojen je leta 1953 in je paraplegik od leta 1977, ko je utrpel poškodbe v prometni nesreči. Čeprav je deloval tudi na drugih športnih področjih, npr. metu kopja, se s parastrelstvom resno ukvarja že vse od leta 1986. S svojimi dosežki je postal že prava legenda, saj že 30 let sooblikuje svetovni vrh parastrelstva. Ko je z njim začel, je bil star 39 let.

Letošnje paralimpijske igre bodo za Franca Pinterja Anča že osme po vrsti, z dosedanjih se je vrnil s kar štirimi kolajnami. In sicer je na paralimpijskih igrah v Atlanti (1996), Sydneyu (2000) in Atenah (2004) osvojil srebrno kolajno, v Pekingu leta 2008 pa bronasto.

Pred leti je solidarnostno do medalje pomagal tudi kolegu Frančku Gorazdu Tiršku. Na olimpijskih igrah v Londonu je sicer vrhunsko pripravljenemu Tiršku na prvi tekmi odpovedala puška in se povsem razsula. Franc Pinter Ančo je z deli svoje pomagal pripraviti novo puško, nakar je Tiršek bistveno izboljšal svoje strelske rezultate in si izboril svojo prvo srebrno medaljo.

Kljub vsem treningom, osredotočenosti in dobri opremi, pa k uspehu marsikdaj pripomore tudi nekaj sreče. V to verjame tudi zasebno, saj že od poroke igra Loto. Pri tem je leta 1986 zadel tako visok znesek, da je z njim odšel na morje.

Franc Pinter Ančo si zelo želi še zlate medalje, zato močno stiskamo pesti, da se mu sreča nasmehne tudi sedaj in se v njegovi zbirki znajde tudi ta. K temu vabimo tudi vas!

Oglejte si še našo preteklo novico o olimpijskih in paralimpijskih igrah, ter vire, po katerih smo ustvarili objavo (1, 2, 3).

Preberite tudi predstavitev Luke Trtnika, Aneja Dopliharja, Tima Žnidaršiča Svenška, Dejana Fabčiča in Frančka Gorazda Tirška.

Nazaj