Spoznaj naše paralimpijce: Dejan Fabčič - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Spoznaj naše paralimpijce: Dejan Fabčič

Dejan Fabčič se na paralimpijske igre odpravlja kot paralokostrelec
Dejan Fabčič bo zastopal paralokostrelstvo, hkrati pa bo na slovesni otvoritvi nosil tudi slovensko zastavo. Vir: Facebook Dejana Fabčiča.

Dejan Fabčič je vipavski paralokostrelec, doma iz Hrašč pri Podnanosu in znan kot vrhunski športnik. Rodil se je brez obeh golenic in že pri šestih mesecih prestal svojo prvo operacijo, kasneje pa še 19 dodatnih. Hkrati pa je tudi zdravnik interne medicine ter vodja ambulante za bolezni ščitnice in diabetesa v Novi Gorici. Ob vseh treningih in tekmovanjih je sočasno aktivno kot zdravnik deloval tudi ves čas epidemije Covid-19.

Zanimivo je, da je zdravnika ortopeda, ki ga je zdravil, ko je bil Dejan otrok in mu omogočil, da je obdržal noge, Dejan sam zdravil mnogo kasneje na svojem oddelku. Njegov zdravniški poklic pa je doprinesel tudi k odločitvi, da na otvoritveni slovesnosti nosi slovensko zastavo. Vodstvo je s tem izborom namreč želelo izkazati tudi posebno zahvalo vsem zdravnikom in drugemu medicinskemu osebju, ki s svojo požrtvovalnostjo pomagajo pri preprečevanju širjenja novega koronavirusa.

To ga je močno ganilo: “Glede na to, da so to moje že tretje paralimpijske igre, lahko povem, da sem zastavonoše vedno občudoval. To so bili vrhunski športniki ali pa ljudje s posebno zgodbo. Zato se mi zdi kar neverjetno, da bom sedaj tudi jaz na tem mestu! To si štejem v veliko čast”.

Dejan Fabčič se vrača na paralimpijske igre

S tekmovalnim parašportom se ukvarja že skoraj 20 let, od leta 2002. Kot omenjeno, so zanj to že tretje paralimpijske igre, saj se je udeležil že pekinških v letu 2008 in tistih v Riu leta 2016, obakrat je osvojil šesto mesto. So pa to prve, kjer se bo predstavil še v streljanju, saj je prej tekmoval v plavanju in kajaku. Športna žilica temu športnemu multitalentu več kot očitno ni tuja, prisotna pa je tudi v podmladku, saj lokostrelstvo trenira tudi njegova hči, druga pa kajak.

V Tokio se je odpravil s svojo trenerko Brino Božič, nekdanjo slovensko reprezentantko in delavko na Lokostrelski zvezi Slovenije. Tudi sama je med drugim že tekmovala na olimpijskih igrah, in sicer leta 2010 v Singapurju, sedaj pa svoje moči usmerja na področje paralokostrelstva.

Držimo pesti, da Dejanova mednarodna zvezda močno zasveti še v paralokostrelstvu in tudi vas vabimo k držanju pesti za njegove uspehe!

Oglejte si še našo preteklo novico o olimpijskih in paralimpijskih igrah, ter vire, po katerih smo ustvarili objavo (1, 2, 3, 4). Preberite tudi predstavitev Luke Trtnika, Aneja Dopliharja in Tima Žnidaršiča Svenška.

Nazaj