Spoznaj naše paralimpijce: Franček Gorazd Tiršek - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Spoznaj naše paralimpijce: Franček Gorazd Tiršek

Franček Gorazd Tiršek
Franc Gorazd Tiršek ob prejemu srebrne medalje v Londonu leta 2012. Vir: Vid Ponikvar za Sportida, Zveza za šport invalidov Slovenije.

Franček Gorazd Tiršek, ljubiteljsko imenovan tudi Nani, prihaja iz Gornjega Gradu. Odličen strelec je bil že v otroštvu, a se je takrat uril v lokostrelstvu. Leta 2003 je v prometni nesreči utrpel hude poškodbe, zaradi česar naj ne bi nikoli več stal na nogah. Dokazal je nasprotno in se športnemu strelstvu posvetil že štiri leta kasneje, leta 2007.

Na paralimpijskih je že tretjič in se lahko pohvali z več zavidljivimi dosežki. Dvakrat je osvojil paralimpijsko srebrno medaljo, prvič v Londonu leta 2012, drugič pa v Riu leta 2016. V svojem večletnem udejstvovanju pa je število medalj že preseglo številko 30, petkrat je bil razglašen tudi za športnika leta. O njegovih dosežkih veliko pove tudi to, da je leta 2013 postal častni občan Gornjega Gradu.

Pravi, da je za uspeh ključna osredotočenost in da ubiranje bližnjic na poti do uspeha ni dopustno, saj te te prej oddaljujejo kot bližajo cilju. Del uspešnih priprav za večja tekmovanja je zanj vživetje v tekmovalno situacijo že na samem treningu. Prav tako je za uspeh, ne glede na pripravljenost tekmovalca, ključna dobra oprema. O tem dobro govori primer, ki mu je bil priča kar sam. Na olimpijskih igrah v Londonu je bil sam namreč vrhunsko pripravljen, nekaj mesecev prej je v enaki disciplini podrl svetovni rekord. Nato pa mu je na tekmovanju že na prvi tekmi odpovedala puška in se povsem razsula.

Srebrno odličje si je pristreljal z novo, in sicer sestavljeno z deli prijatelja in reprezentančnega kolega Franca Pinterja Anča. O njem bomo pisali prihodnjič, saj je tudi on eden izmed asov naše paralimpijske odprave. Pregled opreme, sicer standardni postopek pred vsako tekmo, ter kolegialnost okolice in ekipe, ki ti lahko nudita pomoč, sta več kot očitno zelo pomembna dejavnika.

Naj bo roka mirna, oko pa čisto in naj se Frančku Gorazdu Tiršku tudi tokrat nasmehne sreča. Tudi vas pa vabimo k držanju pesti za njegove uspehe!

Oglejte si še našo preteklo novico o olimpijskih in paralimpijskih igrah, ter vire, po katerih smo ustvarili objavo (1, 2).

Preberite tudi predstavitev Luke Trtnika, Aneja Dopliharja, Tima Žnidaršiča Svenška in Dejana Fabčiča.

Nazaj