Pričetek olimpijskih iger - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Pričetek olimpijskih iger

Plavalec Tim Žnidaršič Svenšek
Plavalec Tim Žnidaršič Svenšek. Vir: Zveza za šport invalidov Slovenije.

Danes, 23. 7., ob 13. uri po našem času lahko spremljate pričetek olimpijskih iger, in sicer že 32. olimpijskih iger moderne dobe. Te bi morale potekati že v letu 2020, vendar so jih zaradi že znanega vzroka koronavirusne pandemije prestavili na letošnje leto. Olimpijske igre bodo potekale do 8. avgusta. Na njih bo sodelovalo 11090 športnikov iz 206 držav, ki se bodo na 42. prizoriščih pomerili v 50 disciplinah. 

Slovenijo bo na olimpijskih igrah zastopalo 54 športnikov. Najštevilčnejša bo košarkarska reprezentanca, ki se bo v skupini pomerila skupaj z Argentino, Japonsko in Španijo. Med glavnimi favoriti za medaljo so še metalec diska Kristjan Čeh, vedno žlahtna judo ekipa, kajakaš Peter Kauzer, kolesarska naveza Roglič–Pogačar in plezalka Janja Garnbret. 

Oglejte si urnike vseh slovenskih nastopov ali zasedbo celotne olimpijske reprezentance.

Tokratne bodo drugačne

Žal na igrah v Tokiu ne bodo smeli biti prisotni gledalci. Bo pa za vse športnike stiskala pesti maskota Miraitowa. Avtor Rjojo Taniguči je njeno glavo narisal v obliki samurajske čelade, nato pa pri celotni figuri uporabil motiv »ičimacu mojo«, ki nekoliko spominja na modro-belo šahovnico. Posebna simbolika se skriva tudi v imenu. Miraitowa je namreč kombinacija japonskih besed za prihodnost in večnost. Značaj maskote pa pooseblja japonski pregovor, ki pripoveduje o tem, kako se človek uči starih stvari in iz njih pridobiva novo znanje. 

Pričetek olimpijskih iger naznanjata tudi dve maskoti
Uradni maskoti olimpijskih (levo) in paralimpijskih (desno) iger. Vir: The Tokyo Organising Committee of the Olympic and Paralympic Games.

Spremljajte tudi paralimpijske igre

V torek, 24. avgusta, pa se bodo začele tudi paralimpijske igre. Slovenijo bo zastopalo 7 vrhunskih športnih asov: paronamiznotenisač Luka Trtnik, parakolesar Anej Doplihar, paraplavalec Tim Žnidaršič Svenšek, paralokostrelec Dejan Fabčič, parastrelca Franček Gorazd Tiršek, in Franc Pinter Ančo ter paraatlet Henrik Plank. Njihove zgodbe bomo predstavili tudi v dneh pred samim začetkom iger.

Tudi paralimpijske igre imajo svojo maskoto, le nekoliko drugačno od splošne. Imenuje se Someity, je roza namesto temno modre barve in ima taktilne senzorje s češnjevimi cvetovi. Tudi njeno ime izvira iz skovanke besede za priljubljeno vrsto češnjevih cvetov in besede za moč. Someity ima telepatske sposobnosti, lahko leti in pokaže izjemno mentalno ter fizično moč.

Oglejte si še uradno stran olimpijskih iger in spletno stran Zveze za šport invalidov Slovenije

Pričetek olimpijskih iger v živo

Prenos pričetka olimpijskih iger lahko spremljate na drugem programu TV Slovenija. Prenos v živo se bo začel ob 13. uri, ponovitev pa lahko spremljate ob 20. uri.

Nazaj