Cukrarna: sodobna umetnost v nekdanji tovarni - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopni vhodi in prehodi

Prilagojene sanitarije

Dostopna kavarna ali bar

Dodatna dostopna ponudba

Galerija Cukrarna

Nov prostor za sodobno umetnost.

Na prostoru nekdanje tovarne sladkorja, cukrarne, je septembra 2021 nastal nov prostor za predstavitve sodobne umetnosti in prostor, kjer se izvajajo procesi oblikovanja misli, nastajanja in prikaza sodobnih umetniških projektov – tako na področju vizualne kot tudi intermedijske, performativne, zvočne, glasbene in ostalih oblik umetnosti. Imenuje se Galerija Cukrarna, pri tem pa je prikazovanje umetniških del skozi razstave in dogodke le del programa ustanove, cilj Cukrarne je namreč postati novo vozlišče kulturnega dogajanja.

Cukrarna je nastala leta 1828 kot rafinerija sladkorja. Po skromnih začetkih se je v naslednjih desetletjih hitro razvijala ter postala prva prava tovarna v regiji in sredi 19. stoletja največja sladkorna rafinerija v monarhiji. Njeno usodo je 25. avgusta 1858 določil požar, ki je pomenil konec proizvodnje sladkorja v Ljubljani. V naslednjih desetletjih so se v delno obnovljenih prostorih izmenjavali ali sobivali vojaki in tovarniški delavci, prav tako so svoj dom v njej našli manj premožni Ljubljančani. Prostore so slednji množično poselili po velikonočnem potresu leta 1895, in med tistimi, ki so v Cukrarni poiskali novo bivališče, sta bila tudi Dragotin Kette in Josip Murn, tam so se srečevali – ali krajši čas celo bivali – tudi njuni prijatelji Ivan Cankar, Oton Župančič in drugi. Prav ti najbolj znani prebivalci Cukrarne so v svojih literarnih besedilih, delih slovenske moderne, zapustili izjemna pričevanja o stavbi in ljudeh, ki so jo naseljevali. Bivalne razmere zanje so bile daleč od primernih in se niso izboljšale niti v 20. stoletju, tako da je v osemdesetih letih Cukrarna začela veljati za ljubljansko sramoto. 

Danes temu ni več tako, saj je Galerija Cukrarna po dolgi in temeljiti obnovi ohranila le videz strehe in zunanji obod z več kot 350 okni, v notranjosti pa je dobila povsem novo, uporabno, prostorno in svetlo podobo. Zaradi svoje osrednje prostornine več kot 2500 m², ki se dviga tudi več nadstropij visoko, je postala največja galerija. Pri tem omogoča postavitev največjih umetnostnih del, kar je bilo doslej na drugih prizoriščih praktično nemogoče, sprejme pa okoli tisoč ljudi. Nudi več občasnih razstav in je prostor dogodkov, ustvarjanja ter srečevanj. Že kmalu po odprtju je postala tudi eden najljubših kotičkov meščanov, zato verjamemo, da boste nad njo in njeno ponudbo navdušeni tudi vi.

Dostopno parkiriščeDostop do Galerije Cukrarna priporočamo s pomočjo dvigala v bližini avtobusnega postajališča na Roški cesti, ki vas pripelje v neposredno bližino vhoda. Zgoraj je namreč tudi pot, namenjena pešcem in kolesarjem, a je strmina prevelika za varno souporabo. Neposredno ob Cukrarni je tudi parkirišče za avtomobile, in sicer na Poljanskem nasipu, vsebuje tudi tri invalidska mesta. Pri tem je potrebno z vozičkom narediti kar nekaj poti, preden pridete pred vhod v galerijo, saj je parkirišče za nadstropje višje od pritličnega vhoda, skritega pod Roško cesto.
Dostopen vhodGlavni vhod je s Poljanskega nasipa, vrata so težka, zato boste pri odpiranju morda potrebovali pomoč. Dostop do vseh razstaviščnih prostorov, konferenčne dvorane, knjižnice, kavarne in trgovine je omogočen s prostornim dvigalom.
Dostopna kavarna ali barV pritličju se na desni strani nahaja dostopna kavarna. Ta ima še dva višinska nivoja, kjer so stopnišča, tako da je dostopno pritličje, ki ima dostopno in prilagodljivo opremo. Tudi zunanji del, ki obratuje v toplejših mesecih, je dostopen.
Prilagojene sanitarijeGalerija Cukrarna ima prilagojene sanitarije v kletnem delu. Wc je opremljen z oprijemalom, ki pa je postavljen precej daleč od wc-ja, in podvoznim umivalnikom, vsebuje tudi previjalno mizo za otroke.
Dodatna dostopna ponudbaPo galeriji so razporejene klopi za sedenje, prav tako so na voljo stoli, za katere se dogovorite z informatorji pri vhodu. Dostopna so tudi nekatera druga razstavišča Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML). Ta ima veliko dislociranih enot, poleg Cukrarne je dostopen še Mestni muzej, delno pa Plečnikova hiša, arheološka parka in Župančičeva spominska zbirka v Mestni knjižnici Ljubljana.

ZA VEČ INFORMACIJ

Kako do nas

Dodatna ponudba

Majhen muzej z veliko vsebine.

Plečnikova hiša je del Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML), osrednji del, Mestni muzej Ljubljana, se nahaja v nekdanji Turjaški palači v bližini Križank. Tam so dostopne vse stalne in občasne razstave v palači. V kleti najdete prvi del stalne razstave – arheološko predstavitev zgodovine mesta z nekaterimi pomembnimi in zanimivimi in situ ostanki, najdenimi prav na mestu muzeja. V pritličju muzej občasno postavi na ogled občasne razstave večinoma panojskega tipa, in sicer bodisi v notranjem ali zunanjem atriju. Glavni prostor za občasne razstave pa je v 1. nadstropju. Razstave se nadaljujejo v 2. nadstropju. Tam najdete še drugo polovico stalne razstave s predstavitvijo novejše zgodovine mesta Ljubljana. Zgodovina. Mesto ter njene ključne prelomnice. Hkrati pa neposredno ob dvigalu v manjšem prostoru muzej občasno organizira dodatne občasne razstave ali pa interaktivne aktivnosti, namenjene družinam z otroki.

Obisk muzeja je slepim in slabovidnim dovoljen tudi s psom-vodnikom, psi sicer nimajo vstopa v notranje prostore. Hkrati slepim in slabovidnim občasno zagotavljajo dodatne dostopne vsebine, npr. priloge in kataloge v povečanem tisku ali braillovi pisavi, tipne grafike, modele, veččutna vodenja itd. Vsem obiskovalcem nudijo brezplačno izposojo avdiovodnika po stalni razstavi, pri čemer je ta posebej prilagojen tudi slepim in slabovidnim. Muzej veliko dela na dostopnosti, zato po predhodnem dogovoru izvaja tudi vodenja za in z različnimi skupinami oseb z oviranostmi ter ta povsem prilagodi njihovim željam in zmožnostim.