Arheološki park Emona - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopno parkirišče

Dostopni vhodi in prehodi

Dostopne sprehajalne poti

Prilagojene sanitarije

Dodatna dostopna ponudba

Arheološki park Emona

Krožna arheološka pot z dvema arheološkima parkoma.

Arheološki park Emona sestavljata dva večja arheološka parka, in sicer Arheološki park Emonska hiša in Arheološki park Zgodnjekrščansko središče, ter drugi rimski ostanki nekdanjega mesta Emona, ki so prosto dostopni. Oba omenjena parka zares priporočamo v ogled, saj tam najdete zelo lepo ohranjene rimske ostanke, ki se sicer nahajajo sredi mesta a so obenem nekoliko skriti javnim očem in zato precej slabo poznani, vsekakor pa popolna dodana vrednost mestu.

Na prvem, v Emonski hiši, ki se nahaja v bližini Mirja, si lahko ogledate temelje rimske vile z ohranjenim mozaikom in talnim ogrevanjem (hipokavstni sistem). Na drugem, Zgodnjekrščanskem središču, pa vas pričakajo ostanki term in zgodnjekrščanskega središča s čudovitim osemkotnim krstilnim bazenom oziroma baptisterijem.

Po poti se lahko sprehodite povsem samostojno, in sicer bodisi v enem izmed parkov ali v Mestnem muzeju Ljubljana kupite vstopnico zanju ter prejmete zemljevid z zloženko z vsemi vrisanimi ostanki na krožni poti. Parki se odprejo vsako poletno sezono, od maja do oktobra.

Muzej nudi tudi poseben, družinam prirejen vodnik, ki ostanke približa tudi najmlajšim. Na pot se sicer lahko po predhodnem dogovoru podate tudi z vodičem ali pa se udeležite kakšnega izmed dogodkov, ki se tam odvijajo. Ne glede na vašo odločitev glede vrste izkušnje, verjamemo, da boste nad obiskom navdušeni!

Dostopno parkiriščeV bližini Arheološkega parka Emonska hiša žal ni invalidskih parkirišč. Po predhodnem dogovoru z Mestnim muzejem Ljubljana, vam lahko zagotovijo dvig rampe in eno začasno parkirno mesto tik ob vhodu, kjer je sicer zasebno parkirišče stanovalcev.
Se pa nahajajo 3 invalidska parkirišča na Erjavčevi cesti, v bližini Zgodnjekrščanskega središča. V bližini Mestnega muzeja Ljubljana je večje makadamsko javno parkirišče ter garažna hiša na Kongresnem trgu, ki vsebuje invalidska parkirišča. V neposredni bližini vseh treh točk ustavlja tudi mestni avtobus, do Erjavčeve ceste ali Mestnega muzeja pa vas lahko zapelje tudi Kavalir.
Dostopen vhodDostop do Emonske hiše je po manjšem klančku in mimo rampe za vozila, saj gre za zasebno stanovanjsko naselje. Pot je asfaltirana, v prvem delu arheološkega parka pa je po tleh makadam, ujet v nekakšno mrežo iste višine, pot je lepo dostopna in enakomerna. Kmalu pa preide v enakomeren mostovž, ki je lepo dostopen. Dostop do Zgodnjekrščanskega središča je podoben, asfaltirana ulična pot preide v zbit makadam, ta pa v pot z mrežo in mostovž. Vhod v Mestni muzej Ljubljana je brez arhitektonskih ovir.
Prilagojene sanitarijeNa arheoloških parkih so sanitarije, namenjene osebju, a niso prilagojene. Obiščete pa lahko prilagojene sanitarije v 2. nadstropju Mestnega muzeja Ljubljana. Do teh pridete s pomočjo dvigala.
Dostopna kavarna ali restavracijaNa parkih gostinske ponudbe ni, boste pa ob sprehodu srečali marsikatero drugo, dostopno pretežno na zunanjih delih. Del rimskih ostankov se nahaja v Mestnem muzeju Ljubljana, kjer prav tako obratuje kavarna. Njen letni vrt se nahaja v zunanjem atriju v pritličju muzeja in je povsem dostopen ter brez arhitektonskih ovir, le z nekoliko težjimi drsnimi vrati. Kletni del pa pokriva originalni tlak z mačjimi glavami (okroglimi kamnitimi prodniki), zaradi česar je večinski del kavarne težje dostopen.
Dostopne sprehajalne potiKot rečeno, gre za krožno pot po arheoloških ostankih rimske Emone. Večina poti je dostopna z invalidskim vozičkom, med drugim tudi rimski zid na Mirju. Ogledate si ga lahko z obeh strani, a je prehod skozenj možen le na začetnem delu ob križišču z Barjansko cesto ter z druge strani z Aškerčeve ceste pri Fakulteti za farmacijo. Pločnik pri Barjanski cesti sicer neenakomerno preide v zbit makadam in ustvarja nekaj praga. Za ogled vseh točk z rimskimi ostanki priporočamo, da v Mestnem muzeju Ljubljana ali na enem izmed parkov vzamete s seboj še zemljevid, saj so nekatere na prostem in manj opazne. Pri načrtovanju najustreznejše poti pa vam lahko pomagamo tudi mi.
Dodatna dostopna ponudbaMestni muzej Ljubljana, Galerija Cukrarna, del Plečnikove hiše, Župančičeva spominska zbirka v Mestni knjižnici Ljubljana. Na arheoloških parkih potekajo različni programi in dogodki, rezervirate lahko tudi vodenje.

ZA VEČ INFORMACIJ

Kako do nas

Dodatna ponudba

Majhen muzej z veliko vsebine.

Arheološki park Emona je del Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML) z osrednjim Mestnim muzejem, ki se nahaja v nekdanji Turjaški palači v bližini Križank. Ta predstavlja pomemben del srednjeveške in novoveške kulturne dediščine na Novem trgu, na njegovi lokaciji pa najdete tudi starejše, prazgodovinske in rimske arheološke ostanke.

Dostopne so vse stalne in občasne razstave v palači. V kleti najdete prvi del stalne razstave – arheološko predstavitev zgodovine mesta z nekaterimi pomembnimi in zanimivimi in situ ostanki, najdenimi prav na mestu muzeja. Eden izmed njih je tudi rimska cesta, ki je povezovala rečni breg Ljubljanice z enimi od mestnih vrat ob današnjih Križankah.

V pritličju muzej občasno postavi na ogled občasne razstave večinoma panojskega tipa, in sicer bodisi v notranjem ali zunanjem atriju. Glavni prostor za občasne razstave pa je v 1. nadstropju. Razstave se nadaljujejo v 2. nadstropju. Tam najdete še drugo polovico stalne razstave s predstavitvijo novejše zgodovine mesta Ljubljana. Zgodovina. Mesto ter njene ključne prelomnice. Obisk muzeja je slepim in slabovidnim dovoljen tudi s psom-vodnikom, psi sicer nimajo vstopa v notranje prostore. Hkrati slepim in slabovidnim občasno zagotavljajo dodatne dostopne vsebine, npr. priloge in kataloge v povečanem tisku ali braillovi pisavi, tipne grafike, modele, veččutna vodenja itd. Vsem obiskovalcem nudijo brezplačno izposojo avdiovodnika po stalni razstavi, pri čemer je ta posebej prilagojen tudi slepim in slabovidnim.

Muzej veliko dela na dostopnosti, zato po predhodnem dogovoru izvaja tudi vodenja za in z različnimi skupinami oseb z oviranostmi ter ta povsem prilagodi njihovim željam in zmožnostim.