Mestni muzej Ljubljana - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopni vhodi in prehodi

Dostopna kavarna ali bar

Prilagojene sanitarije

Dodatna dostopna ponudba

Mestni muzej Ljubljana

Majhen muzej z veliko vsebine.

Mestni muzej Ljubljana je del Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML) in se nahaja v nekdanji Turjaški palači v bližini Križank. Ta predstavlja pomemben del srednjeveške in novoveške kulturne dediščine na Novem trgu, na njegovi lokaciji pa najdete tudi starejše, prazgodovinske in rimske arheološke ostanke.

Dostopne so vse stalne in občasne razstave v palači. V kleti najdete prvi del stalne razstave – arheološko predstavitev zgodovine mesta z nekaterimi pomembnimi in zanimivimi in situ ostanki, najdenimi prav na mestu muzeja. Obisk muzeja je slepim in slabovidnim dovoljen tudi s psom-vodnikom, psi sicer nimajo vstopa v notranje prostore. Hkrati slepim in slabovidnim občasno zagotavljajo dodatne dostopne vsebine, npr. priloge in kataloge v povečanem tisku ali braillovi pisavi, tipne grafike, modele, veččutna vodenja itd. Vsem obiskovalcem nudijo brezplačno izposojo avdiovodnika po stalni razstavi, pri čemer je ta posebej prilagojen tudi slepim in slabovidnim.

Muzej veliko dela na dostopnosti, zato po predhodnem dogovoru izvaja tudi vodenja za in z različnimi skupinami oseb z oviranostmi ter ta povsem prilagodi njihovim željam in zmožnostim.

Dostopno parkiriščeMuzej se nahaja v za promet zaprtem delu mestnega jedra, a imate v bližini večje makadamsko javno parkirišče ter garažno hišo na Kongresnem trgu, ki vsebuje invalidska parkirišča. V neposredni bližini ustavlja tudi mestni avtobus, prav tako vas do lokacije lahko pripelje kavalir.
Dostopen vhodVhod v muzej je brez arhitektonskih ovir. Vstopite skozi glavni vhod, kjer hitro opazite stopnišče do trgovine na levi. Dostop za gibalno ovirane osebe je možen skozi steklena vrata v atriju, ki jih odklepa osebje, ki vas takoj opazi. Do blagajne pridete po klančini iz garderobe, iz osrednjega atrija pa s pomočjo klančine in dvigala nadaljujete po krožnih poteh v različna nadstropja z razstavami. Nekateri hodniki so nekoliko ožji, a vsi prostori so tako ali drugače dostopni. Dvigalo ima svetlo širino 73 cm.
Prilagojene sanitarijeMuzej ima prilagojene sanitarije v 2. nadstropju. Do teh pridete s pomočjo dvigala, ki vas pripelje v njihovo neposredno bližino. Wc je opremljen z enim oprijemalom, umivalnik ni podvozen, saj je pod njim omarica.
Dostopna kavarna ali restavracijaV muzeju obratuje tudi kavarna Stow coffee roasters. Njen letni vrt se nahaja v zunanjem atriju v pritličju muzeja in je povsem dostopen ter brez arhitektonskih ovir, le s težjimi drsnimi vrati. Kletni del pa pokriva originalni tlak z mačjimi glavami (okroglimi kamnitimi prodniki), zaradi česar je večinski del kavarne težje dostopen.
Dodatna dostopna ponudbaMuzej in galerije mesta Ljubljane (MGML) imajo veliko dislociranih enot, poleg Mestnega muzeja so dostopne ali delno dostopne le nekatere (Cukrarna, arheološka parka, del Plečnikove hiše, Župančičeva spominska zbirka v Mestni knjižnici Ljubljana). Za svoj dogodek lahko najamete tudi prostor, ali se pri njih celo civilno poročite.

Dodatna ponudba

Veliko število dislociranih enot in razstavišč.

Muzej in galerije mesta Ljubljane trenutno združuje 11 enot, in sicer: Mestni muzej Ljubljana, Mestno galerijo Ljubljano, Galerijo Vžigalica, Galerijo Jakopič, Bežigrajski galeriji 1 in 2, Plečnikovo hišo, Arheološki park Emona, Kulturni center Tobačna 001, Spominsko sobo Ivana Cankarja ter Župančičevo spominsko zbirko. Odprlo se je tudi novo razstavišče sodobne umetnosti v nekdanji Cukrarni, ki je povsem dostopna za ogled.

V Plečnikovi hiši je s pomočjo klančine dostopen pritlični del hiše, in sicer delovna soba, kuhinja, sprejemnica, zimski vrt in vhodna veža. Dostopen je tudi del vrta, ki pa ima občasno poti precej nasute z drobnim peskom ali druge ovire. Hkrati sta dostopna spodnji prostor, kjer se predvaja film o prenovi hiše ter prijetna muzejska trgovina. Tudi v Plečnikovi hiši so posebno pozornost naklonili slepim in slabovidnim, saj si ti lahko hišo predstavljajo s pomočjo detajlne tipne makete. Plečnikovo hišo si je možno ogledati izključno z vodenjem za maksimalno sedem oseb naenkrat. Ta potekajo vsako uro in jih vsekakor priporočamo, saj gre res za skriti biser mesta!

Sorodna ponudba