Plečnikova hiša: biser sredi Ljubljane - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopni vhodi in prehodi

Prilagojene sanitarije

Dodatna dostopna ponudba

Plečnikova hiša

Biser sredi mesta.

Plečnikova hiša je domovanje, v katerem se je Jože Plečnik naselil po svoji vrnitvi iz Prage v Ljubljano. V hiši v Trnovem, ki je danes urejena kot muzej in je bila leta 2009 razglašena za spomenik državnega pomena, se mu je porodila marsikatera ideja, vsekakor pa Plečnikova Ljubljana.

Hiša je seveda starejša zgradba in je zaradi svojih arhitekturnih posebnosti le deloma dostopna, pretežno osebam z lažjimi oblikami gibalne oviranosti oziroma ožjimi in lažjimi invalidskimi vozički. Vendar pa je s pomočjo premične klančine v Plečnikovi hiši načeloma dostopen pritlični del hiše. V njem se nahajajo delovna soba, kuhinja, sprejemnica, zimski vrt in vhodna veža. Delno dostopen je tudi del vrta, ki pa ima občasno poti precej nasute z drobnim peskom ali druge talne ovire pri tlaku. Je pa splošno dostopen spodnji prostor s stalno razstavo ter filmom o prenovi hiše in prijetna muzejska trgovina. Posebno pozornost so v Plečnikovi hiši naklonili slepim in slabovidnim, saj si ti lahko hišo predstavljajo s pomočjo detajlne tipne makete.

Vhod v Plečnikovo hišo je možen skozi dva vhoda. Glavni vhod je v ravnini, a nekoliko ožji, širok 84 cm. Stranski vhod pa ima manjši prag okrog 3 cm, a je dovolj širok. Pot nadaljujete proti trgovini za nakup vstopnic, ki je popolnoma dostopna. Dostop do stalne razstave je brez ovir, a je ta na določenih delih zelo ozka. Prehod do makete Plečnikovega parlamenta tako meri okrog 80 cm, pretežni del razstave pa je dostopen z vseh strani. Vrata do manjšega dela stalne panojske razstave, kjer je tudi TV, imajo svetlo širino 85 cm. Prehod do Plečnikove kuhinje je skozi vrata s svetlo širino 89 cm, ki se nahajajo pri stalni razstavi. Nadaljnji dostop v hišo za gibalno ovirane osebe je možen s pomočjo prenosne klančine po pritličnem delu hiše.

Do Plečnikove vhodne veže vodi najprej lepo tlakovana in široka pot, nato pa vstopite skozi dvokrilna vrata, ki so primerne širine. A je tam prag, v celoti visok okoli 11 cm, ki se s pomočjo predpražnika sicer zmanjša za okoli tri centimetre. Zato je vstop kljub temu primeren le za lažje vozičke na ročni pogon in ob pomoči. Premična klančina omogoča dostop na višji del, a je kljub temu precej strma, zato je obvezna pomoč druge osebe. Od vhodne veže nadaljujete na hodnik proti Plečnikovi spalnici skozi vrata s svetlo širino 78 cm, hkrati je tam prag, visok 4,5 cm, ki se ga da premostiti s pomočjo bližnjega predpražnika.

Vrata v Plečnikovo spalnico imajo svetlo širino med 70 in 78 cm, saj prehod zaradi polkrožne oblike spalnice zavija. Del spalnice, predvsem delovna miza, je sicer viden že s hodnika. Vstop v Plečnikovo sprejemnico, ki je že sicer eden najmanjših prostorov v hiši, je omejen z vrati s svetlo širino 70 cm, medtem ko je hodnik, ki vodi do nje, širok 80 cm. Zimski vrt je z notranje strani žal nedostopen zaradi stopnic in ožine, a je možno do njega priti po zunanji poti. Zunanji vrt je le deloma dostopen, ker je ponekod nasuta večja količina peska, hkrati so plošče tlaka ozke in neenakomerne.

Plečnikovo hišo si je možno ogledati izključno z vodenjem za maksimalno sedem oseb naenkrat (oziroma 4, če niso iz istega gospodinjstva). Priporočamo, da si termin rezervirate kar vnaprej. Vstop je za spremljevalca brezplačen. Vodenja potekajo vsako uro in so vsekakor dodana vrednost, saj gre res za skriti biser mesta, ki v ogromni meri odstira tudi Plečnikovo osebnost. Obiščite Plečnikovo hišo in spoznajte skromnega moža, ki je odgovoren za mogočno arhitekturo.

Dostopno parkiriščeMuzej se nahaja v stanovanjskem delu naselja Trnovo, zaradi česar imate v bližini več javnih parkirišč, ki pa povečini niso invalidska. V bližini ustavlja tudi mestni avtobus.
Dostopen vhodOba vhoda sta dostopna, glavni vhod je v ravnini, a nekoliko ožji, širok 84 cm. Stranski vhod pa ima manjši prag okrog 3 cm, a je dovolj širok. Stalna razstava je dostopna, nadalje pa je hiša delno dostopna v pritličnem delu s pomočjo premične klančine. Več o dostopnosti prostorov izveste v glavnem opisu.
Prilagojene sanitarijePlečnikova hiša ima prilagojene sanitarije na ženskem delu. Wc je opremljen z oprijemalom in podvoznim umivalnikom.
Dodatna dostopna ponudbaPlečnikova hiša je del skupine razstavišč Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML). Ta ima veliko dislociranih enot, poleg Plečnikove hiše so dostopni še Mestni muzej, arheološka parka, Galerija Cukrarna in Župančičeva spominska zbirka v Mestni knjižnici Ljubljana.

ZA VEČ INFORMACIJ

Kako do nas

Dodatna ponudba

Majhen muzej z veliko vsebine.

Plečnikova hiša je del Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML), osrednji del, Mestni muzej Ljubljana, se nahaja v nekdanji Turjaški palači v bližini Križank. Tam so dostopne vse stalne in občasne razstave v palači. V kleti najdete prvi del stalne razstave – arheološko predstavitev zgodovine mesta z nekaterimi pomembnimi in zanimivimi in situ ostanki, najdenimi prav na mestu muzeja. V pritličju muzej občasno postavi na ogled občasne razstave večinoma panojskega tipa, in sicer bodisi v notranjem ali zunanjem atriju. Glavni prostor za občasne razstave pa je v 1. nadstropju. Razstave se nadaljujejo v 2. nadstropju. Tam najdete še drugo polovico stalne razstave s predstavitvijo novejše zgodovine mesta Ljubljana. Zgodovina. Mesto ter njene ključne prelomnice. Hkrati pa neposredno ob dvigalu v manjšem prostoru muzej občasno organizira dodatne občasne razstave ali pa interaktivne aktivnosti, namenjene družinam z otroki.

Obisk muzeja je slepim in slabovidnim dovoljen tudi s psom-vodnikom, psi, ki niso delovni, pa sicer nimajo vstopa v notranje prostore. Hkrati slepim in slabovidnim občasno zagotavljajo dodatne dostopne vsebine, npr. priloge in kataloge v povečanem tisku ali braillovi pisavi, tipne grafike, modele, veččutna vodenja itd. Vsem obiskovalcem nudijo brezplačno izposojo avdiovodnika po stalni razstavi, pri čemer je ta posebej prilagojen tudi slepim in slabovidnim. Muzej veliko dela na dostopnosti, zato po predhodnem dogovoru izvaja tudi vodenja za in z različnimi skupinami oseb z oviranostmi ter ta povsem prilagodi njihovim željam in zmožnostim.