Paviljon za prezentacijo arheologije - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopni vhodi in prehodi

Prilagojene sanitarije

Dodatna dostopna ponudba

Paviljon za prezentacijo arheologije

Arheološke ostaline in situ

V Turistično informacijskem centru (TIC) Celje v starem mestnem jedru se nahaja paviljon za prezentacijo arheologije, kjer so na ogled arheološke ostaline in situ, torej na mestu, kjer so bile odkrite. Namen novega paviljona je širši javnosti predstaviti arheološko zbirko, najdeno med obnovo starega mestnega jedra. Pomen odkritih arheoloških ostalin je izjemen tako v širšem slovenskem kot tudi v evropskem prostoru, saj nova odkritja močno spreminjajo sliko antične Celeie, povsem na novo pa rišejo zemljevid poznoantičnega in tudi srednjeveškega obdobja.

Na Glavnem trgu so bili namreč najdeni kletni prostori prve mestne hiše, v katerih so bile odkrite kamnite krogle – izstrelki in bronasta cev arkebuze (kratke puške) iz druge polovice 15. stoletja. Odkriti izstrelki in bronasta cev povezujejo omenjen prostor s hranjenjem orožja oz. mestno orožarno. Delno sta bili raziskani dve rimski mestni vili. Raziskani prostori obeh vil so bili razkošno okrašeni s stensko poslikavo – freskami, štukaturo in mozaiki. V obeh vilah je bil del prostorov ogrevan s toplozračnim talnim ogrevanjem.

Raziskani zidovi, strukture in plasti kažejo, da je bila Celeja v 4. stoletju trgovsko bogato mesto. TIC Celje pa danes skupaj z atraktivnim paviljonom predstavlja zanimivo turistično točko za tuje in domače obiskovalce, predstavitev kulturne dediščine in prostor, kjer lahko turisti kot tudi Celjani in drugi domači obiskovalci na enem mestu pridobijo vse potrebne informacije o mestu.

Dostopno parkiriščePaviljon za prezentacijo arheologije se nahaja v mestnem središču, zato svetujemo parkiranje na glavni železniški postaji. Tam so tri parkirišča, rezervirana za invalide. Primerna so tudi za osebe, ki uporabljajo stransko dvigalo, stransko navozno klančino ali kasetno dvigalo za vstop v velikoprostorsko limuzino ali kombi. Parkirišče je plačljivo in sprejema le drobiž, ki ga ne vrača.
Dostopen vhodVhod v TIC Celje, kjer se nahaja tudi paviljon, je brez ovir, saj je v popolni ravnini z zunanjščino. V notranjost vstopite skozi avtomatska drsna vrata in pot nadaljujete po klančini. Kletni del je dostopen s pomočjo stopniščnega vzpenjalca, ki ga upravlja osebje.
Prilagojene sanitarijeV TIC-u se nahaja WC za invalide, in sicer po hodniku za info pultom, dostop ni oviran. V primeru uporabe vam zaposleni prijazno pomagajo pri dodatnih usmeritvah.
Dostopna kavarna ali restavracijaV Turistično informacijskem centru Celje ni nobene kavarne, a jih je kar nekaj v njegovi bližini.
Dodatna dostopna ponudbaTrgovina s spominki v TIC Celje, Celjski dom, različni dogodki in vodenja ter program v Likovnem salonu in Galeriji sodobne umetnosti Celje, ki pa še nimata prilagojenega vhoda.
V neposredni bližini se nahajata tudi Muzej novejše zgodovine Celje in Pokrajinski muzej Celje: Knežji dvor ter Stara grofija.

ZA VEČ INFORMACIJ

Kako do nas

Dodatna ponudba

Najpomembnejše informacije za tuje in domače popotnike na enem mestu

Paviljon je umeščen v Turistično informacijski center, ki turistom z vseh koncev nudi ključne informacije o turističnih znamenitostih mesta, pa tudi o drugih storitvah, prevozih ipd. V njegovih prostorih je urejena atraktivna trgovina s spominki, pri čemer je večina polic na zelo ugodnih nivojih. Gre tako za lokalne in regionalne produkte Dežele Celjske kot za nacionalne spominke. Poseben kotiček v TIC-u pa je namenjen tudi lokalnim umetnikom, ki sicer delujejo v okviru Umetniške četrti. 

Na enem izmed interaktivov, ki je prav tako ugodne višine, lahko preko slušalk poslušate tudi zgodbo o najbolj znani Celjanki, Almi Karlin.

Sorodna ponudba