Stara grofija: Pokrajinski muzej Celje - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopni vhodi in prehodi

Dodatna dostopna ponudba

Iluzionistična mojstrovina na evropskem nivoju

Stara grofija je del Pokrajinskega muzeja Celje, v njej so bili vzpostavljeni začetki muzejske dejavnosti, še danes pa je tam tudi sedež muzeja. V njej je na ogled več postavitev, in sicer razstava Alma M. Karlin Poti ter Od gotike do historizma po korakih, ki je prilagojena za obiskovalce z okvaro vida, najbolj osupljiv del pa se nahaja tik pod stropom stavbe.

Celjski strop v osrednji dvorani Stare grofije sodi namreč med osrednje zanimivosti Pokrajinskega muzeja Celje in med največje slovenske umetnine. Strop je bil odkrit šele dobrih 300 let po svojem nastanku, leta 1926, in je vreden posebne pozornosti, saj je osamljen primer profanega slikarstva na prehodu iz renesanse v zgodnji barok. Kljub temu, da so mnenja o dataciji in avtorstvu še vedno deljena, pa vsekakor ni dvoma, da gre za izjemno umetnino brez primere na slovenskih tleh.

Strop v velikosti 14,45 x 9,87 m je poslikan s tempera barvami na platno. Razdeljen je na 11 stropnih polj, ki jih ločujejo dekorativno poslikani leseni tramovi in opaži. V največjem sredinskem polju je iluzionistično naslikana stebriščna arhitektura s štirimi stolpi, med katerimi se odpira pogled v nebo v obliki križa. Obrobljajo ga balustradne ograje, prek katerih visijo dragocene preproge, za njimi pa so v manjših skupinah naslikani plemiči in plemkinje, dvorjani in vojaki, prisotna sta tudi portret domnevnega naročnika Janeza Ambroža Thurna in avtoportret slikarja s pomočnikom. Stranice dopolnjujejo figure iz sveta mitologije in zgodovine ter žanrski motivi letnih časov.

Tako kot razstava Od gotike do historizma po korakih, so kustosi Pokrajinskega muzeja želeli obiskovalcem z okvarami vida približati tudi Celjski strop. Predstavili so ga v tipni podobi, ki slepemu obiskovalcu lažje približa osnovno kompozicijo slike. Postavitev razstave Od gotike do historizma po korakih pa je obiskovalcem z okvarami vida pripravljena na način, da so avtorji razstave iz vsakega od slogovnih obdobij odbrali po en najznačilnejši eksponat in ga v originalu ali repliki pripravili za taktilni ogled. Dodatna pojasnila o predmetu so na voljo v prilagojenem informativnem gradivu: v katalogu s povečano pisavo za slabovidne in v katalogu v brajici za slepe obiskovalce. Predmeti so na ustrezni višini, da omogočajo lagoden otip, in pritrjeni tako, da ne morejo pasti na tla, ali se kako drugače poškodovati. Oglednih predmetov je devet, od tega so trije originali in šest replik.

Dostopno parkiriščeNajbližje invalidsko parkirišče se nahaja pri Knežjem dvoru, enoti Pokrajinskega muzeja Celje, in je oddaljeno okoli 150 m.
Dostopen vhodStara grofija je pred vhodom obdana z granitnimi kockami, ki pa so lepo položene in poravnane. Do vhoda pristopate na koncu arkadnega hodnika ob stopnišču, kjer je prag poravnan z dvoriščem, nadalje pa ga premostite s krajšo klančino. Vhod ima minimalen in ustrezen prag ter dvokrilna vrata. Do razstav v pritličju vodi klančina, do Celjskega stropa pa zaenkrat stopnice, a načrtujejo tudi zunanje dvigalo.
Prilagojene sanitarijeNajbližje prilagojene sanitarije so v sosednji knjižnici ali pa v Knežjem dvoru, enoti Pokrajinskega muzeja Celje, ki je oddaljen okoli 150 m.
Dostopna kavarna ali restavracijaV Stari grofiji ni kavarne.
Dodatna dostopna ponudbaDogodki, vodenja in pedagoške delavnice po predhodni najavi ter program Pokrajinskega muzeja Celje, ki se odvija v Knežjem dvoru.

ZA VEČ INFORMACIJ

Kako do nas

Dodatna ponudba

Prekrasen muzej z izjemno dediščino

Pokrajinski muzej Celje velja za drugi najstarejši muzej v Sloveniji, saj deluje že več kot 140 let, od leta 1882. Svoje zbirke, od prazgodovine do začetka 20. stoletja, razstavlja v Knežjem dvoru in Stari grofiji; pri tem je Knežji dvor v celoti dostopen. Grofje Celjski so Knežji dvor gradili več desetletij, saj so ga nenehno širili in dograjevali. Osrednji del dvora je oblikoval palacij, pozidan na trapezasti osnovi v višini dveh nadstropij z dvema viteškima dvoranama. Ne severni strani je zunanji hodnik povezoval palacij s stolpoma. V stolpu nad vodnim jarkom je bila pozidana grofova soba, nad njo pa je bila urejena kapela. Ohranjeni elementi kažejo na to, da je bil dvorec izjemna ambiciozna plemiška arhitektura.

V kleti knežjega dvora si lahko ogledate in situ arheološko razstavišče Celeia – mesto pod mestom z ohranjeno rimsko cesto impresivne razsežnosti. V prvem nadstropju se nahaja stalna arheološka razstava Od šivanke do zvezd – prazgodovina, ki predstavlja najstarejša obdobja celjskega območja.

V drugem nadstropju pa vas bo očarala razstava Grofje Celjski, ki so bili v fokusu muzeja že vse od njegovih začetkov. Muzej je skrbno zbiral redke materialne ostaline, ki so jih izkopali arheologi na Starem gradu ali drugih lokacijah. Leta 1956 pa so prešle v varovanje muzeja še lobanje grofov Celjskih, nad katerimi so bdeli v minoritski cerkvi v Celju, nekdanji grobnici grofov Celjskih. Te si prav tako lahko ogledate na razstavi.

Vendar pa Pokrajinski muzej Celje svoje dediščine ne daje na ogled le v središču mesta. Vsestranski vpogled v kulturno dediščino celjske regije boste namreč našli na več kot 3.000 m² razstavne površine in na 10 lokacijah izven Celja. Razstave si ob predhodni najavi lahko ogledate tudi z muzejskim vodnikom.