Stari grad Celje: dom slavnih Celjskih grofov - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopno parkirišče

Dostopni vhodi in prehodi

Dostopna gostinska ponudba

Prilagojene sanitarije

Dodatna dostopna ponudba

Dostopne sprehajalne poti

Dom Celjskih grofov.

Čudovit in mogočen grad Stari grad Celje se bohoti nad mestom, ki mu je nekdaj vladal. V pisnih virih je prvič omenjen že leta 1323. Njegova podoba je bila sprva mnogo skromnejša, saj je obsegal le romanski palacij z obzidjem. Današnjo podobo je grad dobil kasneje, ko so ga prevzeli grofje Celjski, najbolj znana in najpomembnejša vladarska rodbina na območju današnje Slovenije. Svojo oblast in politično moč so širili daleč po tedanji Evropi in tako krojili usodo širšega zemljepisnega območja. Prvi med Celjskimi, ki se je z ženo in štirimi otroki preselil na Stari grad Celje, je bil Friderik I. Ob vselitvi je grad temeljito spremenil in povečal v stanovanjsko rezidenco. Grad se je nato postopoma širil. Okoli leta 1400 sta bila na vzpetini zgrajena še štirinadstropni obrambni stolp, imenovan Friderikov stolp, ter obrambno obzidje, ki sta se ohranila vse do danes. Friderikov stolp je dobil ime po Frideriku II. Celjskem, ki je bil v stolpu zaprt. Dinastija Celjskih se je končala s smrtjo zadnjega moškega potomca, Ulrika II.

Grad je s prenovo dobil tudi sodoben Turistično informacijski center in Kavarno Veronika ter tako postal atraktivna turistična točka, ki ponuja prelep razgled na mesto in okolico. V Turistično informacijskem centru lahko obiskovalci izberejo promocijsko in informativno gradivo. Na voljo je pestra izbira spominkov ter izdelkov domače in umetnostne obrti, uradni slovenski spominki, raznovrstna literatura ter še mnogo drugega.

Dostopno parkiriščeTakoj ob vhodu v grad se nahaja eno invalidsko parkirno mesto.
Dostopen vhodŽe takoj na začetku se nahaja zelo dolga in dokaj strma klančina. Tako lažje kot težje gibalno ovirani boste potrebovali pomoč močnejšega spremljevalca, da vam bo pomagal priti do grajskega dvorišča. Uporabniki električnih invalidskih vozičkov ne bodo imeli pretiranih težav. Iz grajskega dvorišča vodi pot preko klančin v dopustnih naklonih in betonskih poti, do razgledne ploščadi, kjer se vam odpre čudovit razgled na mesto Celje in njegovo okolico.
Prilagojene sanitarijeTudi sanitarije so dostopne in popolnoma prilagojene.
Dostopna kavarna ali restavracijaOb razgledni ploščadi je kavarna, ki je dostopna preko klančine. V notranjosti je urejen dostop do letnega vrta.
Dodatna dostopna ponudbaPoleti se na gradu izvajajo razni koncerti na prostem, ki so dostopni tudi gibalno oviranim, saj so uredili poseben prostor, s katerega je možen ogled koncerta.
Dostopne sprehajalne potiPoti grajskega dvorišča so makadamske, vendar lahko prevozne. 

ZA VEČ INFORMACIJ

Kako do nas

Dodatna ponudba

Bodite del žive zgodovine.

Naj vas grajski duh ponese stoletja nazaj, ko se je na konici meča prepletala ljubezen, pomešana s smehom in solzami dvornih dam ter njihovih vitezov. Stari grad Celje je vsako zadnjo soboto v avgustu prizorišče tradicionalne srednjeveške prireditve »Dežela Celjska vabi«, v poletnih mesecih pa se na njem odvija program Živa zgodovina, ki obiskovalcem ponuja možnost, da z obiskom postanejo del »žive« zgodovine in v avtentičnem okolju mečujejo z vitezi, streljajo z lokom, se spogledujejo z grajskimi princesami, ustvarjajo v srednjeveških delavnicah itd. Po predhodnem dogovoru je možno izvesti tudi drugi dodatni program: vodeni ogledi, grajska pojedina, povitezitev, organizacija in izvedba porok.

Program Živa zgodovina soustvarjajo mnoga kulturno–zgodovinska društva iz vse Slovenije. Njihovi člani so pogosto videti kot prave reinkarnacije srednjeveških vitezov in dam. Kaj je ognjeni spektakel, kako so bila videti tradicionalna oblačila in s kakšno hrano so si vitezi nabirali moči za nove bojne pohode? Kako so se zabavale ali razburjale dvorne dame, ko so morale vitezu potihoma sporočiti, da jim je všeč, za poštni prenos informacij pa so izkoristile svoje spletične in oprode vitezov? Ko boste obiskali še grajskega tiskarja, bo vaš grofovski potep po gradu popoln.