Pokrajinski muzej Celje: zakladnica mesta - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopno parkirišče

Dostopni vhodi in prehodi

Prilagojene sanitarije

Dodatna dostopna ponudba

Prekrasen muzej z izjemno dediščino

Pokrajinski muzej Celje danes velja za drugi najstarejši muzej v Sloveniji, saj deluje že več kot 140 let, od leta 1882. Svoje zbirke, od prazgodovine do začetka 20. stoletja, razstavlja v Knežjem dvoru in Stari grofiji. Medtem ko si Stara grofija še prizadeva izboljšati svojo arhitekturno dostopnost višjih nadstropij, je Knežji dvor v celoti dostopen. Grofje Celjski so Knežji dvor gradili več desetletij, saj so ga nenehno širili in dograjevali. Osrednji del dvora je oblikoval palacij, pozidan na trapezasti osnovi v višini dveh nadstropij z dvema viteškima dvoranama. Ne severni strani je zunanji hodnik povezoval palacij s stolpoma. V stolpu nad vodnim jarkom je bila pozidana grofova soba, nad njo pa je bila urejena kapela. Ohranjeni elementi kažejo na to, da je bil dvorec izjemna ambiciozna plemiška arhitektura.

V kleti knežjega dvora si lahko ogledate arheološko razstavišče Celeia – mesto pod mestom z ohranjeno rimsko cesto impresivne razsežnosti. V prvem nadstropju se nahaja stalna arheološka razstava Od šivanke do zvezd – prazgodovina, ki predstavlja najstarejša obdobja celjskega območja.

V drugem nadstropju pa vas bo očarala razstava Grofje Celjski, ki so bili v fokusu muzeja že vse od njegovih začetkov. Muzej je skrbno zbiral redke materialne ostaline, ki so jih izkopali arheologi na Starem gradu ali drugih lokacijah. Leta 1956 pa so prešle v varovanje muzeja še lobanje grofov Celjskih, nad katerimi so bdeli v minoritski cerkvi v Celju, nekdanji grobnici grofov Celjskih. Te si prav tako lahko ogledate na razstavi.

Vendar pa Pokrajinski muzej Celje svoje dediščine ne daje na ogled le v središču mesta. Vsestranski vpogled v kulturno dediščino celjske regije boste namreč našli na več kot 3.000 m² razstavne površine in na 10 lokacijah izven Celja. Razstave si ob predhodni najavi lahko ogledate tudi z muzejskim vodnikom.

Dostopno parkiriščeNeposredno pred muzejem se nahajata dve označeni invalidski parkirišči. Glede na to, da se do vhoda pot vzpenja, pa je možno parkirati tudi na dvorišču.
Dostopen vhodVhod v muzej je možen skozi stranski vhod, ki se nahaja v neposredni bližini glavnega vhoda in je opremljen s klančino. Nadaljnja pot je brez arhitekturnih ovir. Glavni vhod ima stopnico, ki je označena z opozorilnim trakom.
Razstave večinoma potekajo v ravnini brez ovir, kletni del z arheološkimi ostanki, Celeia – mesto pod mestom, pa je opremljen s klančinami, kjer bo morda potrebna pomoč spremljevalca. Razstave so dostopne z dvigalom.
Prilagojene sanitarijeMuzej ima prilagojene sanitarije v pritličju in v zgornjem nadstropju ob konferenčni dvorani. Do slednjih pridete s pomočjo dvigala. Stranišči sta opremljeni z oprijemali, podvoznim umivalnikom, nagibnim ogledalom ter ročko za klic v sili.
Dostopna kavarna ali restavracijaV muzeju ni nobene kavarne, a omogočajo ob najemu dogodkov še upravljanje manjšega gostinskega dela.
Dodatna dostopna ponudbaKonferenčna dvorana, muzejska trgovina, spremljevalni program (delavnice in vodenja), za katerega so večinoma potrebne predhodne najave, razstave v Stari grofiji.
V neposredni bližini se nahajata tudi Galerija sodobne umetnosti ter Likovni salon, ki pa trenutno še nimata dostopnega vhoda.

ZA VEČ INFORMACIJ

Kako do nas

Dodatna ponudba

Iluzionistična mojstrovina na evropskem nivoju

Kljub temu, da je enota v Knežjem dvoru javnosti morda bolj poznana, so začetki muzeja vezani na Staro grofijo, kjer je še danes sedež. Tam pa je na ogled tudi več postavitev, in sicer razstava Alma M. Karlin Poti ter Od gotike do historizma po korakih, ki je prilagojena za obiskovalce z okvaro vida, najbolj osupljiv del pa se nahaja tik pod stropom stavbe.

Celjski strop v osrednji dvorani Stare grofije sodi namreč med osrednje zanimivosti Pokrajinskega muzeja Celje in med največje slovenske umetnine. Strop je bil odkrit šele dobrih 300 let po svojem nastanku, leta 1926, in je vreden posebne pozornosti, saj je osamljen primer profanega slikarstva na prehodu iz renesanse v zgodnji barok. Kljub temu, da so mnenja o dataciji in avtorstvu še vedno deljena, pa vsekakor ni dvoma, da gre za izjemno umetnino brez primere na slovenskih leh.

Tako kot razstava Od gotike do historizma po korakih, so kustosi Pokrajinskega muzeja želeli obiskovalcem z okvarami vida približati tudi Celjski strop. Predstavili so ga v tipni podobi, ki slepemu obiskovalcu lažje približa osnovno kompozicijo slike. Postavitev razstave Od gotike do historizma po korakih pa je obiskovalcem z okvarami vida pripravljena na način, da so avtorji razstave iz vsakega od slogovnih obdobij izbrali po en najznačilnejši eksponat in ga v originalu ali repliki pripravili za taktilni ogled. Dodatna pojasnila o predmetu so na voljo v prilagojenem informativnem gradivu: v katalogu s povečano pisavo za slabovidne in v katalogu v brajici za slepe obiskovalce. Predmeti so na ustrezni višini, da omogočajo lagoden otip in pritrjeni tako, da ne morejo pasti na tla, ali se kako drugače poškodovati. Oglednih predmetov je devet, od tega so trije originali in šest replik.