Muzej krščanstva na Slovenskem - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopno parkirišče

Dostopni vhodi in prehodi

Prilagojene sanitarije

Dostopna gostinska ponudba

Dodatna dostopna ponudba

Muzej krščanstva na Slovenskem

Muzej, ki ovrže mit o temnem srednjem veku.

Muzej krščanstva na Slovenskem je dobil svoje ime in status državnega muzeja leta 2006, a je bila prva razstava v teh prostorih postavljena že leta 1983. V njegovih prostorih je možno danes obiskati kar 3 stalne razstave. In sicer razstavo Življenje za samostanskimi zidovi, Skrivnostni svet srednjeveških pisarjev in razstavo Zgodovina krščanstva na Slovenskem. Ob tem pripravljajo tudi občasne razstave in drug spremljevalni program, kot so vodenja, delavnice in občasni dogodki.

Na ogled s predmeti postavlja več kot 1700-letno obdobje zgodovine, pri čemer je zelo zanimivo poglavje življenja in dela menihov na tem območju ter posebej njihova skrb za knjigo. Da je ta nekoč upravičeno veljala za pravi zaklad, se lahko prepričate tudi v muzeju. Tam boste odkrili, na kakšen način so knjigo izdelali, iz česa, koliko časa in kako so jo opremljali ter s kakšno skrbnostjo skrbeli zanjo, ko je bila že na policah. Ob tem najdete tudi krasne in številčno bogate umetnostne spomenike ter marsikatero drugo zanimivost.

Potreben je predhodni dogovor obiska, saj vas po muzeju popelje vodnik, hkrati vam pomaga pri gibanju skozi prostore, saj vam sproti namešča klančine in se predhodno dogovori za uporabo dvigala. Obisk vsebuje vodenje po muzeju in cerkvi ter samostanu, možno ga je kombinirati še s kaligrafsko delavnico.

Dostopno parkiriščePred muzejem je ogromno urejeno parkirišče, kjer pa ni posebej označenih invalidskih parkirišč.
Dostopen vhodVhod je dostopen najlažje skozi dvoriščni del vhoda v samostan mimo samostanske porte, saj je na drugem nekoliko več praga. V muzeju imajo ponekod vgradne, drugod pa premične klančine, s katerimi uspešno premoščajo vse ovire (pragove, stopnice) po muzeju. Priporočamo predhodni dogovor o obisku, saj vam v tem primeru zagotovijo uporabo dvigala, ki je sicer v pristojnosti menihov. Dvigalo vas z lahkoto popelje v zgornja nadstropja muzeja. Vrata so dvopolna, pri čemer je obe krili možno odpreti.
Zbirno mesto za obiskovalce je pred informacijsko tablo, ki stoji tik pred vhodom v samostan (pri mostičku). Tam vas pričakajo vodiči.
Prilagojene sanitarijeSanitarije se nahajajo v pritličju, pri čemer je ena kabina večja in namenjena gibalno oviranim. Ima pa nizek prag.
Dostopna kavarna ali restavracijaČajnica Stik deluje v trgovini in zeliščni lekarni patra Simona Ašiča, do katere lahko pridete po klančinah. Notranjost trgovine je dostopna, a ponekod zaradi dveh krakov tesna, medtem ko je čajnica prostorna in prilagodljiva.
Dodatna dostopna ponudbaMuzej ob predhodnem dogovoru nudi vodenja po svojih razstavah in arhitekturni dediščini samostana, hkrati se lahko preizkusite v npr. kaligrafski delavnici. Slepim in slabovidnim muzej nudi otip kopij nekaterih muzejskih predmetov.

ZA VEČ INFORMACIJ

Kako do nas

Dodatna ponudba

Najstarejši in edini še delujoči cistercijanski samostan.

Muzej krščanstva na Slovenskem se nahaja v delu cistercijanskega samostana Stična, ki je najstarejši samostan na slovenskih tleh. Je edini še delujoči cistercijanski samostan, z začetki iz leta 1132, drugi pa je bil v Kostanjevici na Krki, kjer se sedaj nahaja Galerija Božidar Jakac.

Samostan je veljal za takratno pomembno versko, kulturno in gospodarsko središče, imel je tudi sijajno knjižnico, katerega knjižni spomeniki še danes spadajo v vrh umetnostne zapuščine. Eden izmed njih, Stiški rokopis, je eden prvih pisnih spomenikov v slovenščini.

Najpomembnejši del samostana sta cerkev z ohranjenimi stopnjami različnih pozidav, od romanskega, gotskega in baročnega obdobja, ter čudovit križni hodnik. Ob vodenem ogledu lahko oba obiščete, kar vsekakor priporočamo. Križni hodnik je sestavljen iz štirih sodelujočih krakov in je omogočal prehod v cerkev iz najpomembnejših samostanskih prostorov. Na sredini je bil, kot danes, lepo urejen vrtiček. Križni hodnik je bil večkrat poslikan, del poslikav se je na obokih in ostenjih ohranilo do danes. Na njih je videti tudi prekrasne sklepnike. Velja za enega najlepših gotskih križnih hodnikov na Slovenskem, pri poslikavah je sodeloval tudi Janez Ljubljanski.

V redovni cerkvi pa med drugim poleg sijajne arhitekture lahko občudujete še oltarni prostor in tabernakelj, izdelan po načrtih Jožeta Plečnika, ter križev pot baročnega slikarja Fortunata Berganta. Ta je na njem tudi podpisan.

V bližini cerkve se nahaja tudi trgovina z lekarno Stik, ki nadaljuje delo in dediščino znanega patra Simona Ašiča. V njej najdete marsikatere dobrote, med drugim dišeče in zdravilne čajne mešanice vseh vrst, privoščite si lahko tudi različno pijačo.