Cistercijanski samostan Stična - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopno parkirišče

Dostopni vhodi in prehodi

Prilagojene sanitarije

Dostopna gostinska ponudba

Dodatna dostopna ponudba

Cistercijanski samostan Stična

Najstarejši in edini še delujoči cistercijanski samostan.

Cistercijanski samostan Stična je najstarejši samostan na slovenskih tleh. Je edini še delujoči cistercijanski samostan, z začetki iz leta 1132, drugi pa je bil v Kostanjevici na Krki, kjer se sedaj nahaja Galerija Božidar Jakac.

Samostan je veljal za takratno pomembno versko, kulturno in gospodarsko središče, imel je tudi sijajno knjižnico, katerega knjižni spomeniki še danes spadajo v vrh umetnostne zapuščine. Eden izmed njih, Stiški rokopis, je eden prvih pisnih spomenikov v slovenščini. Najpomembnejši del samostana sta cerkev z ohranjenimi stopnjami različnih pozidav, od romanskega, gotskega in baročnega obdobja, ter čudovit križni hodnik. Ob vodenem ogledu lahko oba obiščete, kar vsekakor priporočamo, samostojno pa le cerkev. Križni hodnik je sestavljen iz štirih krakov in je omogočal prehod v cerkev iz najpomembnejših samostanskih prostorov. Na sredini je bil, kot danes, lepo urejen vrtiček. Križni hodnik je bil večkrat poslikan, del poslikav se je na obokih in ostenjih ohranilo do danes. Na njih je videti tudi prekrasne sklepnike. Velja za enega najlepših gotskih križnih hodnikov na Slovenskem, pri poslikavah je sodeloval tudi Janez Ljubljanski.

Dostopno parkiriščePred cerkvijo je ogromno urejeno parkirišče, kjer pa ni posebej označenih invalidskih parkirišč.
Dostopen vhodVhod je dostopen bodisi skozi glavni vhod ali stranski preko križnega hodnika. Oba imata nekoliko praga, zato predlagamo, da ob obisku kontaktirate Muzej krščanstva na Slovenskem, opisanega pod Dodatno ponudbo spodaj, saj imajo ti premične klančine.
Prilagojene sanitarijeSanitarije se nahajajo v eni izmed sosednjih stavb, pri čemer je ena kabina večja in namenjena gibalno oviranim. Ima pa nizek prag.
Dostopna kavarna ali restavracijaČajnica Stik deluje v trgovini in zeliščni lekarni patra Simona Ašiča, do katere lahko pridete po klančinah. Notranjost je dostopna, prostorna in prilagodljiva.
Dodatna dostopna ponudbaMuzej krščanstva na Slovenskem, ki ob predhodnem dogovoru nudi vodenja po svojih razstavah in arhitekturni dediščini nekdanjega samostana, hkrati pa se lahko preizkusite v npr. kaligrafski delavnici. Slepim in slabovidnim muzej nudi otip kopij nekaterih muzejskih predmetov.

Dodatna ponudba

Muzej, ki ovrže mit o temnem srednjem veku.

V delu samostana se nahaja Muzej krščanstva na Slovenskem, ki je dobil svoje ime in status državnega muzeja leta 2006, a je bila prva razstava v teh prostorih postavljena že leta 1983. V njegovih prostorih je možno danes obiskati kar 3 stalne razstave. In sicer razstavo Življenje za samostanskimi zidovi, Skrivnostni svet srednjeveških pisarjev in razstavo Zgodovina krščanstva na Slovenskem. Ob tem pripravljajo tudi občasne razstave in drug spremljevalni program, kot so vodenja, delavnice in občasni dogodki.

Potreben je predhodni dogovor obiska, saj vas po muzeju popelje vodnik, hkrati vam pomaga pri gibanju skozi prostore, saj vam sproti namešča klančine in se predhodno dogovori za uporabo dvigala. Obisk vsebuje vodenje po muzeju in cerkvi ter samostanu, možno ga je kombinirati še s kaligrafsko delavnico.

Sorodna ponudba

Kopališče Tivoli

Kopališče Tivoli

Ljubljana in okolica

Celoten opis
Gostilna Livada

Gostilna Livada

Ljubljana in okolica

Celoten opis
City hotel Ljubljana

City hotel Ljubljana

Ljubljana in okolica

Celoten opis