Z avtobusom po Ljubljani: prilagojeni avtobus - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopno parkirišče

Dostopni vhodi in prehodi

Dostopne sprehajalne poti

Prevoz lahko opravite na več načinov.

Prvi način.

Pokličete lahko telefonsko številko 01/ 58 22 425 ali 051 449 992, rekoč, npr.: “Sem na invalidskem vozičku in bi rad uporabil avtobus št. 7 na postaji št. 29, rad_a bi izvedel_a, kdaj pride avtobus s klančino“,
ali “Sem na invalidskem vozičku rad_a bi šel_a z Bavarskega dvora do Živalskega vrta“.

Dispečer v centru vam odgovori npr.: “Ob 12.55 pride avtobus s klančino na postajo, kjer se nahajate“. Dispečer ob tem sporoči vozniku avtobusa, da ga na tej postaji čaka invalidna oseba. Tako je voznik avtobusa vnaprej obveščen o vašem prihodu na avtobusno postajališče ter na kateri postaji in kdaj mora dovoz avtobusa prilagoditi spustu klančine. Vi pa ste lahko brez skrbi, da bi vas voznik na postaji spregledal in vas ne bi sprejel na avtobus, pri tem pa imate tudi zagotovilo, da bo na izstopni postaji zagotovo namestil klančino.

V opozorilo: naj vas ne zgrabi panika, ko voznik zapre vstopna vrata avtobusa. Za spust nivoja avtobusa in postavitve klančine mora voznik namreč najprej sprejeti vse potnike pri vstopnih vratih, nato prva vrata zapre in odpre sredinska vrata, saj je tam nameščena klančina, ki jo sam primerno namesti.

Drugi način.

V kolikor ne uporabite predhodnega prevoza na klic, pa se je potrebno na avtobusni postaji postaviti tja, kjer se odprejo sprednja vstopna vrata avtobusa (na postajališču pred oglasno tablo), tako, da vas voznik lahko vidi in ve, da greste na dotični avtobus. Pri tem vas lahko tudi vpraša, do kam potujete.

V takem primeru je včasih potrebno počakati, da pripelje avtobus, ki klančino zagotovo ima. Najbolj enostavno pa je, da ob čakanju na postaji pokličete zgornjo številko in ti zaposleni povedo, kdaj tak avtobus pride.

Tretji način.

Zahtevo za prevoz na klic opravite po sms-u. To velja za gluhe in naglušne, gluhoslepe in osebe, ki uporabljajo znakovni jezik, če imajo ustrezno prilagojen mobilni telefon. Sms pošljite na 051/ 44 99 92, in sicer najmanj dve uri pred potovanjem. V sms, ki ga boste poslali prometno nadzornemu centru LPP, vpišite naslednje podatke: kdaj in kje želite vstopiti / izstopiti, kdaj in s katero linijo potujete, v kateri smeri, ter predvidoma kakšno pomoč boste potrebovali.

Četrti način.

Če se želite zapeljati z avtobusom s klančino na točno določen dan ob točno določeni uri in se s potovanjem ne morete časovno prilagoditi, pokličite za prevoz na klic najmanj 24 ur pred začetkom potovanja. Ta način prevoza velja za osebe s posebnimi potrebami na invalidskih vozičkih, mamice z večjimi otroškimi vozički (za več kot dva otroka), za večje skupine starejših potnikov in podobno.

Dodatne informacije.

Za plačilo prevoza je potrebno imeti predpolnjeno kartico Urbana, ki jo lahko kupite in napolnite na Urbanomatu in v vseh trafikah. Če imate s seboj spremljevalca, lahko ta pri vozniku opravi plačilo za vas, sicer pa to lahko opravi tudi voznik. Invalidne osebe iz Mestne občine Ljubljane imajo prevoz s spremljevalcem brezplačen, drugi pa lahko za ceno 1,30 € z mestnimi avtobusi potujete neomejeno v roku 90 minut.

Pomembno pa je vedeti tudi, da lahko avtobus po zakonu naenkrat sprejme le eno gibalno ovirano osebo na invalidskem vozičku.

Dostopno parkiriščeParkiranje je možno na označenih parkirnih mestih in garažah znotraj mesta ali na kar sedmih parkiriščih P+R (parkirišče, kombinirano z mestnim avtobusom). Ta so P+R Stanežiče (20 invalidskih parkirnih mest), P+R Barje (17 invalidskih), P+R Dolgi most (11 invalidskih), P+R Stožice (60 invalidskih), P+R Studenec (9 invalidskih) ter P+R Ježica in P+R Sinja Gorica-Vrhnika (brez podatka o številu invalidskih mest).
Dostopen vhodVstop je možen na sredinskih vratih avtobusa, kjer voznik po sprejemu vseh ostalih potnikov odpre vrata in ustrezno pripravi klančino. Za gibalno ovirane je takoj nasproti sredinskih vrat urejeno tudi prednostno mesto za varno potovanje z avtobusom.
Dostopne sprehajalne potiShema z avtobusi LPP dostopnih lokacij je izjemno široka. Pokriva celotno prestolnico pa tudi njeno široko zaledje. Večina poti po Ljubljani je sodobno urejena in dostopna.

Dodatna ponudba

Raznovrstnost uporabe Urbane in raznih identifikacijskih kartic.

Na spletni strani Ljubljanskega potniškega prometa najdete obsežen nabor različnih identifikacijskih kartic, s katerimi je oseba z oviranostmi še bolj vidna in ji je lahko pomoč še hitreje nudena. Potnik ali potnica z oviranostjo pred potovanjem izbere ustrezno kartico, jo natisne in z velikimi tiskanimi črkami vpiše podatke, ki bodo na razpolago vozniku ali sopotnikom v primeru, če taista oseba potrebuje pomoč glede vstopa / izstopa ali ob izrednih dogodkih, oziroma, če sama oceni, da želi pomoč. Ko je kartica natisnjena, jo potnik ali potnica lahko umesti v prozorni ovitek, ki ovija Urbano. Kartico po lastni presoji pokažete vozniku ob vstopu na avtobus. Pri tem pa identifikacijska kartica ni prevozni izkaz in z njo ne morete potovati brez ustrezne Urbane.

Brezkontaktno plačilno kartico Urbana pa lahko uporabljate tudi za plačilo parkirnine na belih conah, v garažnih hišah in na parkiriščih v upravljanju Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice ter storitve Mestne knjižnice Ljubljana. Z Urbano lahko poravnate vožnjo z vzpenjačo na Ljubljanski grad in vodenja ter ostale dogodke v organizaciji Javnega zavoda Ljubljanski grad. V prihodnje bo s kartico Urbana mogoče plačevati tudi obiske muzejev, športnih zavodov in kulturnih prireditev.

Za lažjo orientacijo si oglejte shemo območij LPP.

Kako poteka prevoz na klic si lahko ogledate tudi na tem posnetku.

Sorodna ponudba