Limbarska gora - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopno parkirišče

Dostopni vhodi in prehodi

Dostopna gostinska ponudba

Dostopne sprehajalne poti

Limbarska gora

Baročna cerkev s sijajnim razgledom.

Nad Moravčami se vzpenja strma Limbarska Gora, na kateri kraljuje mogočna cerkev sv. Valentina, pomemben baročni spomenik. Zasnoval jo je namreč znani arhitekt Gregor Maček, ki je vodil tudi prenovo ljubljanske mestne hiše. Pred cerkvijo je vhodna lopa, kamor vodi stopnišče in ki jo podpirajo štirje stebri. V njej se nahaja niša s kipom sv. Valentina. Posebnost cerkve je ločen zvonik, ki je nekdaj služil tudi kot obrambni stolp. V bližini se na spodnjem delu nahajata še dve kapelici, celota je bila leta 1999 razglašena za kulturni in zgodovinski spomenik.

Dostopno parkiriščeParkirati je možno ob cerkvi, a je prostor omejen in ne povsem raven.
Dostopen vhodDostopna je okolica cerkve in zvonika, predvsem pa je lokacija zanimiva zaradi izjemnega razgleda, ki se ponuja s spodnjega dela.
Prilagojene sanitarijePrilagojenih sanitarij ni.
Dostopna kavarna ali restavracijaZraven cerkve je Gostilna Urankar, katerega zunanji vrt je s pomočjo spremljevalca dostopen po klančku. Zaradi strmine je obvezna pomoč spremljevalca.
Dostopne sprehajalne potiPot ob cerkvi je asfaltirana, a po njej teče promet, zato previdnost ni odveč.

Dodatna ponudba

Spomini na nekdanje romarje.

Vsako leto marca poteka pohod na Limbarsko goro, ob katerem lahko pričakujete večje število pohodnikov, ki vam lahko pričarajo vzdušje nekdanjih romarjev. Z okolice se v lepem vremenu ponuja sijajen razgled na Kamniško-Savinjske Alpe z okolico, Triglav, Zasavsko sveto goro itn.

Ob cerkvi se nahaja Gostilna Urankar, katere vrt je dostopen, hkrati pa vsebuje majhen kozolec, kjer najdete skrinjico s spominskim žigom. Pri tem je dobro vedeti, da ta ob torkih in sredah ter v mesecih juliju in avgustu ne obratuje.

Sorodna ponudba