Z nihalko na Veliko planino: posebno doživetje - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Velika planina je ime zakrasele visokogorske planote v Kamniško-Savinjskih Alpah SV od Kamnika, ki se razprostira na površini 5,8 km² in na povprečni višini okoli 1500 m z najvišjim vrhom Gradišče, ki doseže višino 1666 m. Velika planina, ki obsega Veliko, Malo in Gojško planino ter Dovjo in Veliko gričo, je tudi največja visokogorska pašna planina na Slovenskem. Na njej so pastirji zgradili več pastirskih naselij s preko sto pastirskimi stanovi (kočami, bajtami) posebne oblike, ki so zaščitni znak planote.
Naselja posebej zaživijo v mesecu juniju, ko koče zapolnijo pastirji oziroma planšarji, ki s svojo živino ostanejo na paši vse do meseca septembra.

Spodnja postaja nihalke na Veliko planino se nahaja v Kamniški Bistrici, le 3 km pred koncem te doline. Iz mesta Kamnik je oddaljena 10 km.

Dostopno parkirišče

Dostopni vhodi in prehodi

Dostopna gostinska ponudba

Odpravite se na Veliko Planino

Dostopno parkiriščeInvalidsko parkirišče je ob Gostilni pod žičnico, dovolj je široko in na ravnem terenu.
Dostopen vhodDo gondole vodi pot okoli gostilne, vendar pazite, pot ni asfaltirana, temveč je makadamska. V prostor, kjer čakate na gondolo, z zunanje strani na teraso vodi klančina, vendar je pod velikim naklonom, zato obvezno potrebujete spremljevalca. Zadnja ovira preden vstopite v gondolo so ponovno stopnice. V kolikor s seboj nimate spremljevalca, ki bi vas spravil po stopnicah, vam pri dostopu z veseljem pomagajo zaposleni. Gondola je dovolj velika in prostorna, zato ni ovir za uporabo invalidskega vozička.
Na zgornji postaji gondole so ponovno stopnice, vendar imajo tudi klančino (pozor: klančina je strma in je ne boste mogli premagati sami; pomagajo vam lahko zaposleni, ali pa vaš spremljevalec).
Do razgledne točke vodi betonska pot, vendar bodite pozorni na “kanalčke” za odtekanje vode, v katere se sprednja kolesa rada hitro zataknejo.
Prilagojene sanitarijePrilagojenih sanitarij žal ni.
Dostopna kavarna ali restavracijaOb razgledni točki je okrepčevalnica Skodla, ki je prilagojena osebam na invalidskih vozičkih.

Okrepčevalnica z razgledom.

Okrepčevalnica Skodla se nahaja ob zgornji postaji nihalke in je opremljena v prijetnem planinskem slogu. Postrežejo vam tople in hladne napitke ter prigrizke (pice, zavitki itd.). Okrepčevalnica Skodla sprejme 30 oseb, lahko pa jo tudi predhodno rezervirate za organizirane skupine. Na voljo je tudi v poznih večernih urah za zabave in praznovanja.

Pred okrepčevalnico vas čaka tudi razgledna ploščad, kjer se lahko predajate toplim sončnim žarkom ter uživate ob razgledu na Kamnik, Domžale, Ljubljano, Krvavec, Krim, Nanos, Snežnik, Kompotelo ter še kam. V poletnih in zimskih mesecih so gostom na voljo tudi ležalniki.

Sorodna ponudba