Zasavska sveta gora: razgledna točka - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopno parkirišče

Dostopni vhodi in prehodi

Dostopne sprehajalne poti

Cerkev z obzidjem in sijajnim razgledom.

Zasavska sveta gora, ki je znana tudi kot Sveta gora nad Litijo, je 852 m visoka vzpetina. Na tej dobri razgledni točki je stala že prazgodovinska naselbina, že pred drugo svetovno vojno pa so tu odkrili staro gradišče in grobove. Arheološke raziskave pričajo o zgodnji slovanski naselitvi. Sklepa se, da je tu stalo staro pogansko svetišče, ki je bilo naknadno spremenjeno v krščansko cerkev in posvečeno Mariji. Njej posvečena cerkev se na Sveti gori prvič pisno omenja že leta 1250, kasneje pa še v letih 1472 in 1526.

Kot domnevajo poznavalci, je bila prva cerkev še romanska, druga pa gotska. Od te je ostal prezbiterij, ki so mu v letu 1753 prizidali baročno ladjo. Posebnost Svete gore je dobro ohranjeno taborsko obzidje, ki naredi na obiskovalca, ko se pripelje do njega, zares mogočen vtis. Samostojno stoječ zvonik je prvotno služil za obrambni stolp. V njem so še danes vidne strelne line. Zanimivo je tudi nekdanje župnišče z bogato okrašeno zunanjščino.

Sedanja cerkev je bila zgrajena v letu 1753 kot pomembno romarsko središče in še danes privablja različne romarje. Z lokacije pa se ponuja tudi osupljiv razgled na skoraj vse štiri strani neba, v dobri vidljivosti je hkrati možno videti Triglav, Pohorje in še Snežnik.

Dostopno parkiriščeParkirati je možno pred Planinskim domom ali pa tik ob zvoniku in cerkvenem pokopališču, kjer se ponuja tudi osupljiv razgled in od koder je pot lažja.
Dostopen vhodDostopna je okolica cerkve, zvonika in nekdanjega župnišča, predvsem pa je lokacija zanimiva zaradi izjemnega razgleda.
Prilagojene sanitarijePrilagojenih sanitarij ni.
Dostopne sprehajalne potiPot od Planinskega doma do cerkve je asfaltirana, a po njej teče promet, prav tako je zelo strma.

ZA VEČ INFORMACIJ

Kako do nas

Dodatna ponudba

Zanimiva legenda, ki je kraju dala ime.

»Ob Marijinih praznikih so velika romanja na Sveto goro. Ta cerkev je zelo slavna zaradi čudežev. Pred tridesetimi leti je neka žena oslepela. Več let je bila popolnoma slepa. Zaobljubila se je in v spremstvu treh duhovnikov obiskala cerkev. Po opravljeni pobožnosti je šla po golih kolenih trikrat okoli oltarja. Ko je prišla tretjič za oltar, je začutila, da je potegnil močan veter in ji odnesel pajčolan z glave. Ustrašila se je in zavpila. V tem trenutku pa je zopet videla. To se je v resnici tako zgodilo, kar more izpričati mnogo ljudi. Tudi jaz sam sem z njo večkrat govoril, ker je bil njen mož Hans Pein pri nas v službi na Mediji.« S temi besedami Janez Vajkard Valvasor opisuje čudež pri takrat zelo poznani in priljubljeni Marijini božji poti na Sveti gori, ki ji zaradi drugih z enakim imenom pravijo tudi Zasavska ali Sveta gora nad Litijo.