Živali in terapevtski učinek na človeka - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Živali in terapevtski učinek na človeka

Terapevtski učinek živali na primeru konja
Vir: People photo created by prostooleh – www.freepik.com.

Preživljanje časa z živalmi je že dolgo znano kot koristno in dobrodošlo za naše počutje, stabilno zdravje in medsebojne odnose. Številni strokovnjaki so kmalu pričeli preučevati pozitivne občutke, ki jih ljudje doživljamo v bližini živali. Terapevtski učinek živali so najprej izsledili pri ljudeh z domačimi ljubljenčki. V Evropi je bila ena od prvih znanstvenic na tem področju, biologinja Gerda Witman. V Sloveniji pa se s tovrstno smerjo znanosti ukvarja psihologinja dr. Maksimiljana Marinšek. Ta se je v zadnjih deset let posvetila komparativni psihologiji, primerjavi med živalmi in človekom.

Poleg terapije z živalmi, ki je ciljno usmerjena, poznamo tudi različne aktivnosti z živalmi, kjer imajo živali druge naloge in vloge. In sicer govorimo tukaj predvsem o psih. Ti ljudem pomagajo kot policijski psi, psi reševalci, psi pomočniki gibalno oviranim ter psi vodniki za slepe in slabovidne osebe.

Pse pomočnike imajo tudi nekateri naši uporabniki osebne asistence. Pri čemer so psi odlična podpora asistenci, hkrati pa tudi krasna družba osebi.

Katere živali imajo lahko terapevtski učinek?

Živali, ki se največkrat pojavljajo v vlogi terapevtske živali (v sodelovanju z njenim vodnikom) morajo posedovati določene lastnosti. Na podlagi njih lahko izpolnjujejo svoje naloge. Vodnik mora pri svojem terapevtskem delu upoštevati, katera vrsta živali bi bila najbolj ustrezna za osebo, ki bo udeležena na terapiji. Pozoren mora biti na njene želje in cilje, ki jih želi doseči s terapijo z živaljo. Pomembno je, da ima vodnik dobro znanje s področja vrst živali ter njihovih fizičnih in duševnih značilnosti. Poznati mora tudi posebnosti in značilnosti vsake konkretne živali. Prav tako morata žival in njen vodnik opraviti ustrezno šolanje.

Med terapevtskimi živalmi največkrat zasledimo pse, mačke, vietnamske prašičke, kunce, činčile, kokoši, konje, delfine. Pa tudi številne druge živali, med njimi tudi bolj nenavadne in eksotične (ščurke, žabe, plazilce, pajke…).

Pes pomočnik
Vir: City photo created by prostooleh – www.freepik.com.

Kako terapija deluje?

Pri terapijah z živalmi gre največkrat za individualen pristop. Na njem sta vključena usposobljen terapevt ter primerna žival. V terapiji si zastavimo cilje, ki jih želimo doseči. Na primer premagati strah pred določeno živaljo, zmanjševanje stresa, socializacija, odpraviti tremo pri glasnem branju in podobno. Tu gre za branje z živaljo, ki je predvsem namenjeno otrokom z bralnimi težavami.

Pri aktivnostih z živalmi v domovih za upokojence, vrtcih, bolnišnicah ali varstveno delovnih centrih pa je največkrat udeležena manjša skupina ljudi. Tam je namen sproščeno druženje, zabava in spoznavanje določene živali ter premagovanje predsodkov do določene vrste živali.

Terapijo z živalmi se uspešno uporablja pri zdravljenju vedenjskih motenj, pomanjkljivi socializaciji, nezbranosti in nizki stopnji samozavesti pri otrocih ter mladostnikih. Prav tako njeni učinki pozitivno vplivajo na zmanjševanje težav pri ljudeh, ki imajo epilepsijo, sladkorno bolezen, Parkinsonovo, Alzheimerjevo bolezen ali demenco. Ugodni učinki terapije so se pokazali tudi pri osebah z duševnimi težavami ter pri bolnikih z rakom in drugih kroničnih bolnikih.

Raziskave

Dokazano je, da se med božanjem živali količina antistresnih hormonov močno zviša, kar omogoča človeku prijetno sprostitev. Zanimivo je da, na primer, blagodejen učinek božanja mehke mačje dlake, ugodneje vpliva na osebo kakor božanje psa. Mačja dlaka s svojo sestavo namreč ugodneje vpliva na razbremenitev napetosti kot pasji kožuh.

Raziskave so pokazale, da ljudje, ki živijo s svojim hišnim ljubljenčkom, redkeje zbolevajo za boleznimi srca in ožilja. Ravno pozitivna čustvena navezanost na žival naj bi namreč povzročala znižanje ravni holesterola v krvi. Sicer pa nas že tudi sprehod s psom prisili v gibanje, nam omogoča boljšo telesno kondicijo ter nas nagradi z občutkom odgovornosti in skrbnosti.

Hkrati so raziskave potrdile tudi, da otroci, ki so odraščali v družbi domačih živali, redkeje zbolevajo za astmo in drugimi oblikami alergij. V otroštvu so si namreč že uspeli utrditi imunski sistem, ker so bili izpostavljeni alergenom.

Terapevtski učinek živali-zajca
Vir: Pixabay.

Kje še lahko izkusite terapevtski učinek živali na vaše počutje?

V kolikor nimate možnosti skrbeti za hišnega ljubljenčka ali imeti psa pomočnika, si lahko v našem glavnem mestu ogledate avtohtone in malce manj tipične živali. Kakšno lahko tudi pobožate ali po predhodnem dogovoru nahranite. Odlična ideja za nedeljski izlet in hkrati skrb za vaše dobro počutje je obisk živalskih vrtov. V Sloveniji imamo nekaj manjših, zasebnih živalskih vrtov in enega javnega.

V Ljubljani si gibalno ovirane osebe lahko ogledajo javni živalski vrt ZOO Ljubljana, saj je ta urejen in dostopen v spodnjem delu. V zgornjem delu, kjer je teren bolj strm, pa so urejene poti nekoliko bolje dostopne le za električne vozičke. Zaradi naravnega strmega terena, živalski vrt se namreč naslanja na hrib Rožnik, popolna prilagoditev žal ni mogoča. So pa strmi deli označeni na zemljevidu, tako da si lahko predhodno začrtate pot. Več informacij…

Ob vsem naštetem vidimo, da obstajajo številni razlogi za preživljanje našega časa v družbi živali, da jim namenimo našo pozornost in prepoznamo ter priznamo njihov pomen. Ne pozabimo, kakšno vrednost imajo za nas in naš planet. Zavedati se moramo, da ga vendarle delimo z drugimi živimi bitji, ki imajo pravico biti tukaj tudi svobodna, varna in spoštovana, enako kot mi.

Oglejte si naše predloge za izlet

Nazaj