Demenca in njen vpliv na okolico - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Demenca in njen vpliv na okolico

Demenca je značilna za starejše
Vir: Cristina Seri.

V Zavodu Brez ovir za naše uporabnike in osebne asistente redno pripravljamo zanimiva in poučna predavanja o različnih situacijah, s katerimi se srečujejo pri svojem delu in v svojih življenjih. Predavanja so glede na trenutno epidemiološko situacijo izvedena na daljavo, preko spletne aplikacije.

Na preteklem predavanju o demenci so znanje o tej bolezni delile ga. Rus Prelog, dr. med. spec. psihiatrije, in predstavnici Slovenskega združenja za pomoč pri demenci Spominčica, ga. Štefanija Lukič Zlobec, predsednica združenja Spominčica in ga. Maša Bastarda, uni. dipl. soc. del. Dr. Rus Prelog je predstavila potek demence in kognitivne motnje, predstavnici združenja Spominčica pa sta osvetlili zgodovinsko ozadje bolezni ter njen vpliv na bolnika in na njegovo okolico.

Kljub splošno razširjeni miselnosti, demenca ni bolezen samo starejše starostne populacije, temveč iz leta v leto za njo zbolevajo čedalje mlajše generacije. Pri tem zares učinkovitega zdravila še vedno ni, obstaja pa čedalje več znanja o njej, ki omogoča, da okolica, predvsem pa družina, obolelemu omogoči čim boljše življenje z boleznijo. Če ima okolica dovolj znanja, da prepozna bolnikovo vedenje kot del bolezni, na katero sam nima vpliva, ravna z večjim razumevanjem in z uporabo primernih orodij oziroma postopkov tudi sebi olajša potek skrbi za obolelega. Oblika podpore in pomoči svojcem ter obolelim je lahko tudi osebna asistenca.

Demenca je kronična napredujoča bolezen možganov, ki jo povzročajo spremembe na možganskih celicah in se kaže z motnjami spomina, mišljenja, orientacije, prepoznavanja, razumevanja, računskih in učnih sposobnosti ter govorjenja, izražanja in presoje.

Splošni znak te bolezni so motnje spomina, a o demenci govorimo takrat, ko prvi znaki postanejo tako pogosti, da motijo posameznikovo vsakdanje življenje. Med prvimi simptomi so poleg postopne izgube spomina, še posebej kratkoročnega, tudi težave pri govoru, osebnostne in vedenjske spremembe, upad različnih intelektualnih funkcij in težave pri vsakodnevnih opravilih, iskanje in prestavljanje stvari, težave s krajevno in časovno orientacijo, večkratno postavljanje enakih vprašanj, spremembe razpoloženja in čustvovanja ter zapiranje vase.

Demenca močno poseže v medsebojne odnose v družini. Odnose med člani lahko poglobi ali razrahlja. V mnogih primerih je breme oskrbe za osebo z demenco le na ramenih enega človeka. To pogosto vodi v preobremenjenost. Za vzpostavljanje pozitivnih odnosov je skrb za osebo z demenco smiselno razdeliti med posamezne člane, sorodnike, vnuke, sinove in sestre. Na začetku se moramo najprej informirati o bolezni. Priporočljivo je, da o bližnjemu z demenco obvestimo naše sosede, prijatelje in znance. 

Več lahko izveste, če obiščete spletno stran združenja Spominčice.

Nazaj