ZOO Ljubljana - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopno parkirišče

Dostopni vhodi in prehodi

Dostopne sprehajalne poti

Prilagojene sanitarije

Dostopna gostinska ponudba

Dodatna dostopna ponudba

ZOO Ljubljana
ZOO Ljubljana je delno dostopna destinacija za izlet. Vir: ZOO Ljubljana.

Edini živalski vrt v Sloveniji z dolgo zgodovino.

Delno dostopni živalski vrt ZOO Ljubljana je bil ustanovljen že leta 1949. Prve kletke so bile nameščene v samem središču Ljubljane v bližini Radiotelevizije Slovenija, leta 1951 pa se je preselil na današnje območje – jugozahodni del Rožnika, kjer zavzema 19,6 ha površine in ima 6,5 km sprehajalnih poti. Vsako leto ga obišče okoli 260 000 obiskovalcev. Od leta 1988 se predstavljajo obiskovalcem kot sodoben živalski vrt. Vsaki živali uredijo čim bolj naraven prostor, ki vsebuje vse, kar določena žival potrebuje: prostor za spanje, sončenje, kopanje, iztrebljanje, opazovanje, skrivanje in se od vrste do vrste razlikuje. Gojijo domorodno živalstvo Slovenije in nekaj tujerodnih predstavnikov dvoživk, plazilcev, ptičev in sesalcev.

V njem so zbrane živalske vrste z vseh zemeljskih kontinentov in štejejo kar okrog 500 živali.

Dostopno parkiriščePred vhodom v ZOO Ljubljana je invalidnim posameznikom na voljo eno označeno parkirno mesto. To se nahaja v neposredni bližini vhoda in ima tudi nadstrešek, ki daje zavetje ob vremenskih neprilikah in prijetno senco.
Dostopen vhodDo vhoda pelje asfaltirana pot, notranje poti pa so makadamske. Pri blagajni so ločena vratca za osebe z različnimi vozički. Cene vstopnic so za osebe z oviranostmi precej znižane.
Dostopne sprehajalne potiKo vstopimo v ZOO Ljubljana, asfaltne poti zamenjajo makadamske. Nekatere poti so dobro utrjene, spet druge nekoliko manj, zato bodo imeli tako tisti, ki uporabljajo voziček na ročni pogon kot tisti z motornim, občasno nekoliko težav. Prav tako je veliko poti na strminah, zato je pomoč spremljevalca obvezna. Na zemljevidu so jasno označeni strmi deli, tako da si lahko pot ogleda vnaprej zamislite. Najbolj dostopen je spodnji del živalskega vrta. Potrebno pa je paziti na odtočne kanale in mreže, saj so ti široki, globoki in ponekod izpodjedeni.
Prilagojene sanitarijeSplošno invalidsko stranišče se nahaja na sredini kompleksa, v bližini okrepčevalnice Safari. Tam je tudi previjalnica, namenjena družinam. Sanitarije so opremljene tudi z alarmom v primeru stiske. Prostor za presedanje je omogočen samo z ene strani wc školjke.
Dostopna kavarna ali restavracijaOkrepčevalnica Safari je dostopna preko klančine, znotraj je prostorna, a (tako znotraj kot zunaj) opremljena s težkimi lesenimi klopmi in mizami.
Dodatna dostopna ponudbaProstor, kjer se izvajajo vodenja in prikazi rokovanja z živalmi, je dostopen s klančino. ZOO Ljubljana omogoča tudi možnost izposoje invalidskega vozička. Slepim osebam po predhodnem dogovoru nudijo predstavitev živali z otipom 3D modelov ter dolžinskimi palicami, reliefnimi kartonskimi modeli in replikami lobanj, kožuhov itd.

Dodatna ponudba

Rokovanja z živalmi.

Po predhodnem dogovoru vam v ZOO Ljubljana omogočijo bližnje srečanje z vašo najljubšo živaljo, ki živi tudi v Živalskem vrtu Ljubljana. Pokažejo vam njeno oskrbo, trening, omogočijo stik, če je mogoč, hranjenje živali, oskrbnik pa vam bo povedal vse, kar boste o njej želeli izvedeti. Po predhodnem dogovoru lahko postanete tudi oskrbnik za en dan in pomagate pri opravljanju vsakdanjih opravil, ki jih postorijo v živalskem vrtu. 

V ZOO Ljubljana je možno praznovati tudi rojstnodnevne dogodivščine ali se pridružiti delavnici Dogodivščine z živalmi, ki običajno potekajo zraven ograde živali in potekajo po določenem urniku. Prirejajo tudi enourna ali večurna vodenja, nudijo kupone za hranjenje živali in vas vabijo, da se udeležite programa Igrala in priboljški za živali.

Sorodna ponudba

Gostilna Livada

Gostilna Livada

Ljubljana in okolica

Celoten opis

Lutkovni muzej

Ljubljana in okolica

Celoten opis