Škocjanske jame: prve na Unescovem seznamu - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopno parkirišče

Dostopni vhodi in prehodi

Dostopna gostinska ponudba

Prilagojene sanitarije

Dodatna dostopna ponudba

Škocjanske jame

Prve na Unescovem seznamu.

Škocjanske jame zaradi svojega volumna podzemeljskega kanjona spadajo med največje jame na svetu in so še vedno edini spomenik na klasičnem Krasu, vpisan na Unescov seznam svetovne dediščine ter hkrati prve v Sloveniji, ki so se uvrstile nanj. To jih uvršča na posebno – častno – mesto med naravnimi spomeniki sveta. Komisija za svetovno in naravno dediščino pri Unescu je Škocjanske jame vključila v Konvencijo o zaščiti svetovne kulturne in naravne dediščine.

​Škocjanske jame so v svetu gibalno oviranih  pustile velik pečat, saj močno strmijo k prilagajanju njihovih storitev vsem obiskovalcem. Same jame zaradi svoje geografske umeščenosti vhoda v kotanji ter nadaljnje razgibanosti jame žal niso dostopne, kljub temu pa so vseeno našli zanimivo rešitev, da lahko ambient jame predstavijo s pomočjo najnovejše tehnologije. Ponujajo namreč virtualni sprehod, namenjen prav gibalno oviranim, hkrati je dostopen še zelo zanimiv muzej.

Dostopno parkiriščeNa parkirišču se nahaja označeno parkirno mesto za invalide.
Dostopen vhodVstopi do restavracije, trgovine s spominki in do muzeja so popolnoma prilagojeni invalidnim posameznikom. Pot do muzeja vas vodi do dvigala, nato se spustite v klet, kjer je bogata zbirka s Škocjanskih jam. V muzeju si lahko ogledate prav vse, saj so prilagajali tudi višino, da lahko obiskovalci iz sedečega položaja še vedno vse vidijo. V sosednji sobi si lahko ogledate filme o Škocjanskih jamah, njihovem nastanku, bogati kulturi in naravi.
Prilagojene sanitarijeImajo invalidsko stranišče, ki je primerno za vse, tudi električne vozičke. Tam je nameščena Euro key ključavnica. V primeru, da ključa nimate, si ga lahko izposodite v informacijskem centru.
Dostopna kavarna ali restavracijaV sklopu objekta se nahaja dostopna restavracija. Dostopen je tako pokrit kot odkrit del. Mize so podvozne, stoli lahko odstranljivi.
Dodatna dostopna ponudbaDodatna atrakcija so posebna “očala”, s katerimi se dejansko virtualno premaknete v jamo. Posneta je pot, po kateri se “premikate” le s klikom na očalih. Ta očala so namenjena le obiskovalcem, ki fizično ne morejo dostopati v jamo.
Dostopna je tudi muzejska trgovina.

Dodatna ponudba

Muzejske zbirke v sprejemnem centru.

V muzeju je predstavljena zgodovina raziskovanja Škocjanskih jam, hkrati pa v njem najdete dve maketi, maketo s prerezom podzemnega kanjona Škocjanskih jam in maketo osrednjega območja parka. Zbirka se na novi informacijski točki sprejemnega centra nahaja od leta 2015. Razstava je interaktivno zasnovana in vsebuje širok nabor različnih eksponatov, dokumentarnih filmov, instalacij in drugega gradiva. 

Zbirka skozi štiri temepisni viri, razsvetljava v jami, raziskave in jamarska oprema – ter s pomočjo originalnih zapisov Friedricha Müllerja, možakarja, ki je skupaj z ostalimi z lesenim čolnom in v soju bakel prodiral v skrivnostne globine Škocjanskih jam, obiskovalcu razkriva vztrajnost, pogum, iznajdljivost in originalnost vrlih domačinov in tujih raziskovalcev pri drznih raziskavah škocjanskega podzemlja.

Sorodna ponudba

Pomnik miru in razgledni stolp Cerje

Pomnik miru Cerje

Kras in NotranjskaVipavska dolina in okolica

Celoten opis
Predjamski grad

Predjamski grad

Kras in Notranjska

Celoten opis
Postojnska jama

Postojnska jama

Kras in Notranjska

Celoten opis