Muzej lipicanca Lipikum: interaktivni muzej - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopno parkirišče

Dostopni vhodi in prehodi

Dostopna gostinska ponudba

Dodatna dostopna ponudba

Dostopne sprehajalne poti

Interaktivni muzej.

Muzej lipicanca Lipikum se nahaja v zgodovinskem stavbnem jedru Kobilarne Lipica, v nekdanjem objektu Stara depandansa. Muzejska vsebina, ki močno zaznamuje izkušnjo obiskovalca, obsega enajst tematskih sklopov, združenih v tri glavne teme. Dovršeno oblikovalsko in barvno razmejeni prostori od črno- rjave, v prvem in do bele, v zadnjem prostoru, simbolizirajo spreminjanje konjeve dlake od njegovega rojstva do pozne zrelosti. Sodobni način muzejske interpretacije in dramaturško dovršena muzejska vsebina z dodanimi multimedijskimi in interaktivnimi elementi obiskovalce na doživljajski in igriv način popeljejo skozi večstoletni svet zgodb o Lipici in lipicancih.

Muzej Lipikum je ustvarjen kot muzej doživetij. V njem zgodbo o Kobilarni Lipica in lipicancih poleg predmetov pripovedujejo tudi barve, projekcije, zvoki, interakcije in celo arhitekturni elementi. Obiskovalci odkrivajo zgodbo plast za plastjo in se vanjo tudi sami vključijo. Lipikum tako predstavlja novo vrsto muzeja pri nas, saj zgodba razstave obiskovalcev ne pusti zunaj, temveč jih sprejme vase.

V vhodnem delu se začne pripoved o barvi lipicancev – ti se namreč rodijo skoraj črni, nato do sedmega leta počasi sivijo, dokler ne postanejo skoraj beli. Sledi soba z lipicanci v diru, kjer začutimo njihovo moč, povezanost črede, povezanost z naravo in njihovo lepoto. V tretjem prostoru Lipicanec – ta čudovit konj so najbolj izpostavljena tri okostja, ki napovedujejo znanstveno obravnavo. Sledi soba V dobrem in slabem, kjer vas najprej prevzame stena z umetniškimi slikami konj. V prostoru Lipica – zibelka lipicancev je predstavljena zgodba Kobilarne Lipica, v sobi Z rodnega Krasa v širni svet pa je izpostavljena pomembnost posestva kot vrednote naravne kulturne dediščine. Reliefni zemljevid sveta vam pokaže, kje vse po svetu se danes nahajajo kobilarne, ki vzrejajo lipicance.

Dostopno parkiriščeInvalidsko parkirišče se nahaja pri Hotelu Maestoso. Na voljo so tudi parkirišča neposredno pred vhodom v kobilarno (vhod v kobilarno se nahaja na spodnji strani starih parkirišč oziroma nasproti vhoda v Hotel Maestoso).
Dostopen vhodMuzej Lipikum je dostopen s klančino, znotraj je brez težav dostopno vse razen strme klančine, kjer je potrebna pomoč spremljevalca.
Prilagojene sanitarijePrilagojeno in dostopno invalidsko stranišče je v Hotelu Maestoso, v samem muzeju ga žal ni.
Dostopna kavarna ali restavracijaRestavracija in Letni vrt sta povsem dostopna.
Dodatna dostopna ponudbaKobilarna Lipica in njen program.
Dostopne sprehajalne potiOkrog posestva je več asfaltiranih in lepo urejenih makadamskih poti, ki omogočajo kar dolge sprehode, ob okoliških ograjah pa se pasejo čudoviti konji.

ZA VEČ INFORMACIJ

Kako do nas

Dodatna ponudba

Prostor konjeniške tradicije.

Kobilarna Lipica je ena izmed najlepših lokacij v Sloveniji, ki jo je zares potrebno obiskati. Najlepše pri tem pa je, da je popolnoma dostopna in prilagojena tudi invalidnim osebam. Pot sicer ni vsepovsod asfaltirana, saj konjem asfaltna podlaga ne ustreza, kljub temu pa so poti še vedno lepo “prevozne”, saj gre za zbit makadam, ki je brez večjih kamenčkov.

Dostopnega je resnično večina posestva, in sicer hotel, restavracija, pokriti del maneže, najstarejši hlev – Velbance, drugi hlevi, hipodrom, muzej ter Letni vrt, zaradi česar predstavlja lepo priložnost, da obiščete ta čudovit kraj, kjer se je rodil in kalil Lipicanec. Vabljeni!