Mozirski gaj - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopno parkirišče

Dostopni vhodi in prehodi

Dostopne sprehajalne poti

Prilagojene sanitarije

Dostopna gostinska ponudba

Dodatna dostopna ponudba

Mozirski gaj

Cvetoča narava na sedmih hektarjih.

Mozirski gaj, park cvetja, se za svoje obiskovalce razcveta od začetka meseca aprila, pa vse do začetka oktobra. Leži na desnem bregu reke Savinje v kraju Mozirje. Njegovo poslanstvo je hortikulturno ozaveščanje obiskovalcev. Dobrodošla informacija je tudi, da vstopnine za težje gibalno ovirane posameznike ni (točneje za vse oblike invalidnosti), park pa si lahko ogledate tudi virtualno.

Mozirski gaj vsebuje ogromno različne ponudbe, in sicer sezonske nasade tulipanov, zeliščni in japonski vrt, skalnjak, drevored Evropske unije, drevesa in grmovnice, potomko najstarejše trte na Slovenskem, začarano vas, razgledni stolp Svea ter ogromno zbirko muzeja na prostem.

Dostopno parkiriščeParkirni prostori niso posebej označeni, tako da tudi oznak za invalidski parkirni prostor ni, vendar lahko, kot vsi, parkirate, kjer želite na makadamskem terenu, ki je dovolj obsežen, da si zagotovite ugodno mesto.
Dostopen vhodRecepcija je popolnoma dostopna. Pot po Mozirskem gaju je makadamska, ponekod je malo več nasutega peska, vendar to kljub temu samostojnega ogleda z vozičkom ne ovira. Žal pa obisk z invalidskim vozičkom za enkrat še ni mogoč na razgledni stolp Svea in v japonski vrt.
Dostopne sprehajalne potiMakadamske poti so lepo urejene in dostopne, dovolj široke in brez ovir.
Prilagojene sanitarijeInvalidsko stranišče je, a je majhno, vrata pa se žal odpirajo na notranjo stran, kar pomeni, da z vozičkom v stranišču ni mogoče zapreti vrat. Tako da se je potrebno na sedež presesti in voziček pustiti zunaj pred vrati.
Dostopna kavarna ali restavracijaV parku se nahaja tudi gostilna, katere dostop na teraso je popolnoma prost. 
Dodatna dostopna ponudbaMozirski gaj nudi tudi 3 invalidske vozičke, ki so na voljo za izposojo vsem gibalno oviranim ali starejšim obiskovalcem, ki težje prehodijo pot po parku in si ga lažje ogledajo s pomočjo invalidskega vozička. Hkrati se v njem večkrat letno dogajajo razne prireditve in občasne razstave, kot so razstava tulipanov, poletnega cvetja in eksotičnih živali, razstava buč velikank in tekmovanje za najtežjo bučo ter Božična bajka Slovenije in Zimska pravljica.

Dodatna ponudba

Muzej na prostem in občasne razstave.

V Mozirskem gaju so že leta 1974 postavili kar nekaj etnografskih objektov, da bi obiskovalcem pričarali podobo življenja naših prednikov. V parku tako najdete dve kašči, kmečko hišo, kovačijo, čebelnjak, mline na vodni pogon, žago venecijanko, preužitarsko hišo, najstarejšo mozirsko hišo, kozolec, pa tudi kapelico sv. Valentina, Ljubotov dom, Dom planincev, lokomotivo in največje uglašene vetrovne zvončke v Evropi.

Hkrati se v Mozirskem gaju večkrat letno dogajajo razne tradicionalne prireditve in občasne razstave, kot so spomladna razstava tulipanov, poletna razstava cvetja in eksotičnih živali, jesenska razstava buč velikank in tekmovanje za najtežjo bučo ter zimski Božična bajka Slovenije in Zimska pravljica.

Sorodna ponudba