Pomnik miru Cerje: razgled in zgodovina - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Pomnik miru in razgledni stolp Cerje

Dostopno parkirišče

Dostopni vhodi in prehodi

Dostopna gostinska ponudba

Prilagojene sanitarije

Dodatna dostopna ponudba

Pomnik miru in razgledni stolp Cerje
Pomnik miru in razgledni stolp Cerje. Vir: Miren Kras.

Pomnik miru

Na robu kraške planote nad Vipavsko dolino se ponosno dviga razgledni vrh Cerje. Tu stoji 25 m visok Pomnik miru, postavljen v spomin vsem braniteljem slovenske zemlje v zgodovini naroda. Postavljen je bil na pobudo društva TIGR. Zanimiva arhitektura veličastne trdnjave je umeščena v osrčje naravnega amfiteatra, od koder se razprostirajo razgledi na Jadransko morje, Furlansko nižino, Julijske Alpe in Vipavsko dolino, v jasnih dneh pa celo do Benetk in Triglava.

Pomnik miru je leta 2018 prejel nagrado mednarodnega združenja Kultura-Natura za ohranjanje in valorizacijo kulturne dediščine. Hkrati je nosilec priznanja Turistične patrulje za najlepšo razgledno točko v Sloveniji po mnenju tujih gostov in imetnik priznanja Turistične zveze Slovenije za najlepšo turistično lokacijo v letu 2022.

Zakladi zgodovine in umetnosti

Mogočna sedemetažna trdnjava predstavlja različna obdobja slovenske zgodovine in prelomnih časov: od prazgodovine do temačnih obdobij svetovnih vojn, vojne za osamosvojitev Slovenije do zadnje etaže z razgledno ploščadjo, ki simbolizira pogled v prihodnost. V klet in do prvega nadstropja se lahko peljete z dvigalom. Celotno stavbo si lahko ogledate tudi v 3D predstavitvi.

V pritličju pomnika se nahaja slavnostna avla z  zvezdnim nebom, ki sije v času poletnega in zimskega solsticija nad repliko najstarejše ohranjene pisane besede v slovenskem jeziku – Brižinskim spomenikom. V sosednjih dvoranah sta našli svoje mesto življenjski deli Rudija Španzla, sliki Ples življenja in smrti ter Veter pozabe, ki spominjata na grozote Soške fronte in vabita k razmisleku o nesmislu vojn.

V kletnih prostorih vas čaka razstava Ljudje in vojna. Ta nazorno upodablja blišč in bedo vojn ter pričuje o njenih vplivih na posamezna življenja.

Zgornja nadstropja in razgledna ploščad so dostopni po stopnicah, medtem ko se do prvega nadstropja lahko povzpnete z dvigalom. Namenjena so modernejši slovenski zgodovini s poudarkom na 1. svetovni vojni in soški fronti, ki je največ žrtev pustila ravno na ozemlju pomnika. Del postavitev prikazuje tudi zgodbo antifašističnega gibanja TIGR in tragično izkušnjo lokalnega prebivalstva, ki je bilo v obdobju vojn prisiljeno k migracijam. Skozi fašizem in 2. svetovno vojno se slovenska zgodba sklene z osamosvojitvijo.

V zadnjem, petem nadstropju, pokrita ploščad ponuja dih jemajoče razglede na pokrajino in tudi arhitekturno simbolizira pogled v svetlo prihodnost. Poleg stalnih razstav v tretjem in četrtem nadstropju najdete tudi razstave različnih priznanih umetnikov, med njimi najbolj prepoznavna dela industrijskega oblikovalca Oskarja Kogoja.

Preden se odpravite domov, zavijte še v Cerjanko, neobičajno trgovinico s spominki, ki se nahaja v pritličju Pomnika miru. V edinstvenih umetninah so lokalni pridelovalci, obrtniki, umetniki in ustvarjalci ujeli razigrani duh Miren Krasa.

Pomnik miru je tudi eden od treh info centrov na Poti miru od Alp do Jadrana (poleg Parka miru na Sabotinu in Kobariškega muzeja) ter je partnersko povezan s Parkom vojaške zgodovine Pivka. Pri nakupu vstopnice v katerem koli od navedenih muzejev dobite 20-25 % popust na vstopnino v vseh ostalih.

Dostopno parkiriščePripeljete se lahko čisto do vrha, na parkirišče zraven stolpa. Parkirišče je makadamsko, dokaj dobro utrjeno. Posebno označenega parkirišča za gibalno ovirane ni. Do makadamske ploščadi pred stolpom vodi krajša, dokaj strma vzpetina, pri kateri boste tisti, ki uporabljate ročni invalidski voziček, potrebovali pomoč spremljevalca.
Dostopen vhodDel ploščadi je tlakovan, drugi del pa je nasut z dokaj globokim peskom. Na vhodu v stolp je manjša stopnica (približno 7 cm), zato boste uporabniki ročnih vozičkov potrebovali pomoč spremljevalca, medtem ko je vhod nedostopen uporabnikom električnih vozičkov.
Prilagojene sanitarijePrilagojene sanitarije se nahajajo v kleti, ki je dostopna z dvigalom (svetla širina 90 cm).
Dostopna kavarna ali restavracijaVhod v Okrepčevalnico Cerje je dostopen po makadamski poti, vendar do tlakovane terase dostop otežuje mehka in dokaj globoka peščena podlaga. Vhod v notranjost je brez stopnice in dostopen. Notranjost okrepčevalnice je ožja in jo deli steber, ki otežuje prehod v preostali del. Vendar je v začetnem delu dovolj široka tudi za gibalno ovirane, ki uporabljajo voziček.
Dodatna dostopna ponudbaTrgovinica s spominki Cerjanka, ki jo najdete v pritličju stolpa ima dostopen vhod. Prostor je manjši, zato vzemite v zakup, da je v času, ko je v trgovinici več obiskovalcev, tistim, ki uporabljajo voziček, oteženo obračanje.

ZA VEČ INFORMACIJ

Kako do nas

Dodatna ponudba

Srečanja z najboljšim razgledom

Če tik pred vrhom zavijete levo in se spustite po utrjeni makadamski poti, boste na drugi strani stolpa našli okrepčevalnico Cerje, kjer boste lahko spili skodelico kave z najlepšim razgledom na meandre reke Vipave, Brda, Trnovsko planoto, Alpe in Dolomite. Goste razvajajo tudi z domačimi dobrotami Krasa, ki zorijo na kraški rdeči zemlji terri rossi in so začinjeni s kraško burjo ter okusi Vipavske doline, kjer se sušijo najboljše mesnine. Lahko pa si privoščite tudi kozarec lokalnih ponudnikov vina, med katerimi ima posebno mesto teran.

Eminentna arhitektura pomnika nudi tudi odlično kuliso za nepozabne fotografije, čarobna notranjost je popoln kraj za butične poroke z zaključeno družbo. Osrednji prostor in kongresna dvorana namreč lahko sprejmeta do 70 povabljenih. Pomnik Cerje ima tudi izvrstno konferenčno dvorano za kongrese, poslovna srečanja, predavanja in druge dogodke. Svetla in klimatizirana dvorana nudi prostor do 60 slušateljem ali udeležencem team buildingov in je opremljena s sodobno tehnologijo.

Sorodna ponudba

Hiša posebne sorte

Vipavska dolina in okolica

Celoten opis

Letno kopališče Ajdovščina

Vipavska dolina in okolica

Celoten opis