Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Brezplačni javni prevoz v Ljubljani in Mariboru

Eno od mestnih postajališč
Eno od mariborskih mestnih postajališč. Vir: Marprom.

Od 1. oktobra dalje bodo lahko osebe s statusom invalida, starejši od 65 let ter vojni veterani koristili brezplačni javni prevoz v Ljubljani in Mariboru. Za to so se avgusta s podpisom pogodbe dogovorili minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in oba župana, Zoran Janković ter Saša Arsenovič. Dogovori z drugimi občinami, npr. Velenjem in Novo Gorico, še potekajo. Tam je sicer mestni potniški promet že sedaj brezplačen.

Prevoz bosta izvajala Ljubljanski potniški promet (LPP) in mariborski Marprom, župana pa sta sklenila pogodbo v vrednosti več milijonov evrov, in sicer ljubljanski za med pet in sedem milijonov evrov, mariborski pa za en milijon. Pogodbi zaenkrat veljata eno leto.

Kot navaja časnik Delo, je :”v Ljubljani po navedbah ministrstva za infrastrukturo potencialnih upravičencev približno 56.000, v Mariboru pa okoli 19.000.” Brezplačen prevoz bo omogočen tudi tistim, ki v občini nimajo prijavljenega stalnega prebivališča.

Kako uredite brezplačni javni prevoz?

Vsem, ki so nakupe vozovnic že opravili, bodo denar vrnili, za koriščenje nove ureditve pa je potrebna le validacija vozovnice. V Mariboru je za pridobitev še ne urejene brezplačne vozovnice Slovenija sicer tudi treba najprej izpolniti vlogo, v kolikor pa imajo potniki že brezplačno vozovnico Integriranega javnega potniškega prometa (IJPP) za medkrajevni promet, pa to ni potrebno. Obstoječa kartica bo namreč samodejno nadgrajena in bo veljala do 31. 8. 2022.

Oglejte si, kakšne so pravice in pogoji za pridobitev brezplačne vozovnice za mestni potniški promet v Ljubljani.

Medtem ko so v Ljubljani invalidnim osebam prilagojeni le nekateri avtobusi, so v Mariboru dostopni večinoma vsi. Več podatkov o njihovi dostopnosti si lahko ogledate na spodnjih karticah.

Hkrati pa vabljeni tudi k pregledu drugih prilagojenih prevozov.

Še več informacij:

Nazaj