Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Znani filmi, ki prikazujejo oviranost (2.)

Vir: IMDB.

Pripravili smo vam seznam znanih in zelo uspešnih ter nagrajenih filmov, ki prikazujejo osebe z zaznavno-kognitivnimi motnjami. V pretekli objavi pa smo že pisali o filmih s tematiko čutno-gibalne oviranosti. Priporočamo v branje in ogled!

Avtizem

Avtizem je opredeljen kot razvojno-nevrološka motnja, ki pomembno vpliva na posameznikovo komunikacijo, povezovanje z drugimi ljudmi in na razumevanje sveta. Več informacij o tej diagnozi lahko preberete tudi v našem starejšem članku. Med filmi, ki prikazujejo avtistično motnjo, so se nam v spomin najbolj vtisnili naslednji filmi.

Uspešnica iz konca osemdesetih let Deževni človek oziroma v originalu Rain man je film z odlično zasedbo, v katerem nastopata sijajna Tom Cruise in Dustin Hoffman. Film je hkrati dobitnik 4 oskarjev.

Film, ki vas ne bo pustil hladne in ki prav tako prikazuje avtizem, je Moje ime je Sam (I am Sam), v katerem lahko spremljamo navdihujočega Seana Penna. Ta se v filmu bori za skrbništvo svoje 7-letne hčerke Lucy, ki jo igra neverjetna Dakota Fanning.

Še en film, ki se ponaša z odlično igro in krasno zasedbo, je uspešnica Kaj žre Gilberta Grapea (What’s eating Gilbert Grape). Film čudovito prikazuje nežnost, skrb in samozavedanje v družini Grape. Vlogo najmlajšega brata Arnieja, ki ima avtistično motnjo, igra Leonardo DiCaprio, njegovega starejšega brata Gilberta pa Johnny Depp. V filmu med drugim nastopajo še odlični Juliette Lewis, Laura Harrington, John C. Reilly in drugi.

Shizofrenija

Johnny Depp je odličen tudi v filmu iz istega leta, Benny in (/ and) Joon. Ta prikazuje Joon, ki se bori s simptomi shizofrenije, obsesivno-kompulzivne motnje, Aspergerjevega sindroma in post travmatske stresne motnje. Johnny Depp v vlogi nenavadnega Sama pride v njeno življenje povsem po naključju, ko ga brat Benny “priigra” v igri pokra. Njegov vpliv in rahločutnost pa vsem trem povsem spremeni življenje.

Shizofrenija je rdeča nit tudi v filmu Čudoviti um (originalno A beautiful mind), v katerem kot genialni matematik nastopa Russel Crowe. FIlm je prejel 4 oskarje in je bil nominiran za kar 69 drugih nagrad.

Priporočamo tudi ogled filma Klub golih pesti (originalno Fight club), v katerem nastopata odlični Brad Pitt in Edward Norton.

Downov sindrom

V španskem filmu Jaz tudi oziroma Yo tambien nastopa 34-letni Daniel, ki je prvi Evropejec z Downovim sindromom, ki mu je uspelo diplomirati. Ko najde službo kot socialni delavec, spozna tudi svetlolasko Lauro, v katero se kmalu zaljubi.

22-letni fant Zak z Downovim sindrom se v avanturistični komediji The peanut butter falcon poda na samostojno pot z namenom, da postane rokoborec. Na poti sklene nepričakovano navezo s Tylerjem, ki prav tako beži, a pred zakonom. Njuna skupna pot je polna dogodivščin, ki Zaku vrnejo nasmeh na obraz in mu dosedanje življenje obrnejo na glavo.

Institucionalizacija

Med najbolj znanimi filmi, ki prikazujejo sprejetje posameznika z duševnimi motnjami v posamezne ustanove je prav gotovo Let nad kukavičjim gnezdom (originalno One flew over the cuckoo’s nest). McMurphy, ki ga igra Jack Nicholson, se z namenom izognitve prestajanja kazni v zaporu predstavlja kot neprištevnega, zaradi česar je sprejet v psihiatrično kliniko. V kopici sostanovalcev z različnimi motnjami in težavami, med drugim tudi prej omenjene shizofrenije, pa kmalu spozna vso razsežnost svoje odločitve.

Znan film, ki prav tako prikazuje problematiko institucionalizacije, hkrati pa se dotakne tudi shizofrenije, borderline osebnostne motnje in drugega, je film Nore in svobodne (v originalu Girl, interrupted). V njem nastopata Winona Ryder in Angelina Jolie, ki je za svojo vlogo v njem prejela tudi oskarja.

Anksiozna motnja

Čeprav film Črni labod oziroma Black swan povezujejo s shizofrenijo, strokovnjaki prikazane simptome povezujejo bolj s simptomi aksiozne in obsesivno-kompulzivne motnje. V pretresljivem filmu kot ambiciozna balerina nastopa odlična Natalie Portman, ki je za svojo vlogo prejela tudi oskarja.

Odličen film s krasno zasedbo, ki med drugimi prav tako prikazuje simptome anksiozne motnje, hkrati pa tudi bipolarno motnjo, je film Večno sonce brezmadežnega uma (originalno Eternal sunshine of the spotless mind). V njem nastopa čudoviti Jim Carrey, ki ga sicer poznamo iz bolj komičnih vlog, a v tej še bolj nazorno pokaže svoje igralske kvalitete. Prav tako pa s svojo igro film bogati še nenadkriljiva Kate Winslett.

Krasen film, ki pa ne govori direktno o kateri koli motnji, se pa s prikazanimi simptomi dotakne Aspergerjevega sindroma, je tudi Mož z Lune (originalno Man on the Moon). Tudi v njem nastopa Jim Carrey, ki igra resnično zgodovinsko osebo, komika Andyja Kaufmana, po katerem je zasedba R.E.M. spisala naslovno skladbo filma.

Alzheimerjeva bolezen in demenca

V filmu Še vedno Alice (originalno Still Alice) nastopa odlična Julianne Moore. Spopada se z izgubo spomina, na podlagi česar ji diagnosticirajo Alzheimerjevo bolezen. Preberite si še več o motnji spomina in demenci.

Pred leti je bila zelo popularna tudi lahkotna romantična drama Beležnica oziroma The notebook, ki se posredno prav tako navezuje na Alzheimerjevo bolezen.

Telesna oviranost

Kot smo omenili že na začetku, vas vabimo, da si ogledate še naš seznam filmov, ki se opirajo na zgodbe oseb s čutno-zaznavnimi oviranostmi.

Nazaj