Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Znani filmi, ki prikazujejo oviranost (1.)

Oviranost v filmih
Vir: IMDB.

Pripravili smo vam seznam znanih in zelo uspešnih ter nagrajenih filmov, ki prikazujejo osebe z oviranostmi oziroma različno čutno-gibalno oviranost. V nadaljevanju pa bo sledila še ena podobna objava, ki bo obravnavala filme s tematiko zaznavno-kognitivnih motenj. Priporočamo ogled!

Gibalna oviranost na invalidskih vozičkih

Med filmi, ki prikazujejo gibalno oviranost in vključujejo začasno ali permanentno uporabo invalidskega vozička so se nam v spomin najbolj vtisnili naslednji filmi.

Francoska komedija Prijatelja (originalno Intouchables, 2011) prikazuje zgodbo moškega srednjih let, uporabnika invalidskega vozička, ki išče osebnega asistenta in ga najde v za okolico najbolj nenavadnem in na videz neustreznem temnopoltem mladeniču brez vseh zavor.

Po njem je bila posneta tudi ameriška različica z naslovom Prijatelja za vedno oziroma v originalu The upside.

Pred leti je bil zelo odmeven tudi film Ob tebi (originalno Me before you), v katerem se nenavadna in življenja polna Lou zaposli kot pomočnica bogatemu bankirju Willu, uporabniku invalidskega vozička, ki po nesreči išče smisel življenja.

V filmu The Fundamentals of caring je osrednji junak osebni asistent Ben, katerega nova zaposlitev je kljub pomanjkanju kakršnih koli izkušenj osebna asistenca mlademu jezičnemu invalidu Trevorju. V filmu nastopa tudi znana pevka Selena Gomez.

Na Ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe se je pred leti uvrstila norveška črna komedija Umetnost negativnega mišljenja oziroma The Art of negative thinking, v kateri spoznamo Geirra, ki je zaradi prometne nesreče pristal na invalidskem vozičku. Zaradi njegove zagrenjenosti njegovo dekle organizira srečanje z lokalno terapevtsko skupino, ki pa se konča precej drugače od zamišljenega, predvsem pa je polna raznih tragikomičnih zmešnjav.

Na Liffu je bil predvajan tudi film Rja in kost oziroma Rust and bone, 2012, ki prikazuje mlado Stephanie, trenerko ork, ki doživi hudo nesrečo in pristane na invalidskem vozičku. S svojim novim življenjem se težko spopada, dokler ne začne spoznavati robatega varnostnika Alaina, ki ji s svojo ljubeznijo do življenja da pogum za nova doživetja.

V slovenskem filmu Komedija solz spremljamo življenje starejšega moškega Alberta, uporabnika invalidskega vozička, ki živi v Trstu in čigar samotno življenje se dvakrat tedensko prepleta z negovalko Ido.

Med filmi, namenjenimi najmlajšim, pa izstopa film Ptice selivke oziroma Birds of passage, v katerem desetletna Cathy, ki je na invalidskem vozičku, od svojega očeta za rojstnodnevno darilo prejme jajce, iz katerega se izleže račka.

Tudi eden izmed stranskih likov v priljubljenem filmu Forrest Gump, poročnik Dan, zaradi vojne v Vietnamu pristane na invalidskem vozičku, zato se del filma posveti tudi njegovi nesreči in nadaljnjemu sprejemanju novega telesa. Prav tako ima glavni lik, Forrest Gump, na začetku življenja težave zaradi ukrivljene hrbtenice, zaradi česar je primoran skozi otroštvo nositi posebne opornice za noge.

Zanimiv pa je tudi dokumentarec, ki sta ga posnela nekdanji ameriški predsednik Barack Obama in njegova žena Michelle Obama, Crip camp. Ta govori o poletnem taboru za invalidne otroke in njegovi vlogi za pravice invalidov. Tabor se je nahajal v neposredni bližini znanega hipijevskega prizorišča koncertov, Woodstocka, in bil popolnoma drugačna slika od siceršnjih slabih pogojev za življenje invalidnih oseb ter institucionalizacije.

Paraliza in podobna obolenja, ki vodijo v poškodbe telesa

Med najbolj znanimi filmi o postopni izgubi motorike je prav gotovo film Teorija vsega, ki je posnet po resnični zgodbi o Stephenu Hawkingu, znanem astrofiziku, teoretiku in pisatelju. Film se globlje posveča njegovemu odnosu z ženo, vendar pri tem večinoma obravnava prav trenutke izpred diagnoze ALS (amiotrofična lateralna skleroza), poznane tudi kot Lou Gehrigova bolezen. Opazujemo življenje med njo ter nadaljnje sprejemanje novega zdravstvenega stanja, ki se venomer slabša. Zaradi nje sta mu napovedani le še dve leti življenja, pri čemer zaradi vse slabšega stanja na koncu pristane na invalidskem vozičku ter se začne sporazumevati z okolico s pomočjo komunikatorja. Gre za prelomni trenutek v zgodovini, hkrati pa je Hawking danes javnosti najbolj poznan prav po tem (ameriškem) računalniškem zvoku, ki omogoča, da nas vse njegove napredne misli še danes osupnejo prav tako kot nekoč.

Pred dnevi smo lahko na nacionalni televiziji gledali presunljiv film 100 metrov (100 metros v originalu). Govori o Ramonu, ki zboli za multiplo sklerozo. O njej smo v preteklosti pisali tudi sami. Kljub težavam z zdravjem se odloči za preizkus, ki preseneti njegovo okolico – prijavi se na ironmana. Gre za tekmovanje, ki obsega obsega skoraj 4 kilometre plavanja, 180 kilometrov kolesarjenja in 42 kilometrov teka in velja za enega najtežjih enodnevnih tekmovanj na svetu. Film je posnet po resnični zgodbi.

Ganljiva je tudi zgodba filma Do zadnjega diha (originalno Breathe, 2017) o 28-letnem Robinu, ki zboli za otroško paralizo, zaradi katere postane paraliziran od vratu navzdol in nezmožen dihati brez respiratorja. Po prvotnemu nujnemu zdravljenju v bolnišnici se naposled skupaj z ženo in sinom odloči izvesti pobeg iz bolnišnice ter se kljub preventivnim varnostnim nasvetom zdravnikov naužije svobodnega življenja ter potovanj, pri tem pa pomaga tudi drugim obolelim z otroško paralizo.

Sledi film, ki je z oviranostjo povezan nekoliko posredno. Prikazuje namreč starejšega moškega z delno paralizo, ki jo je doživel po možganski kapi, zaradi česar se je primoran upokojiti, kar bistveno vpliva na njegovo življenje. Švedska komedija Mož z imenom Ove oziroma A man called Ove (2016) je bila nominirana za dva oskarja in prejela številne druge nagrade.

Film Čudo govori o fantku Augustu, ki se spopada s Treacher Collinsovim sindromom. Zaradi njega se vidno razlikuje od vrstnikov, kar močno vpliva na njegovo družbeno življenje in samopodobo. Prav tako pa bolezen bistveno vpliva na njegovo zdravstveno stanje, ki se kaže na deformacijah njegovega obraza, poškodbah vida in sluha.

Težave z vidom in slepota

Med najbolj znanimi biografskimi filmi o slepoti mora biti gotovo Ray. Ta govori seveda o znanem glasbeniku Rayu Charlesu. Kljub slepoti in dejstvu, da so bili temnopolti v Ameriki še vedno obravnavani drugače, mu je uspelo zgraditi zavidljivo kariero, ki pa ni bila brez vzponov in padcev.

Med slovenskimi filmi, ki obravnavajo slepoto, mora biti gotovo najbolj znan film za otroke Srečno, Kekec. V njem nastopa tudi deklica Mojca, ki ne vidi in si pri tem pomaga z zaznavanjem z rokami. Kekec išče način, da jo ozdravi in se pri tem sreča tudi s Pehto, izjemno zeliščarko, ki slovi po kraji otrok.

Film Vonj po ženski spremlja mladega študenta, ki si v želji po dodatnem zaslužku poišče službo pri na videz prijaznemu, v resnici pa nekoliko zagrenjenemu Alu Pacinu v vlogi slepega polkovnika Franka.

Slepoto obravnava tudi nekoliko bolj eksotični in vizualno izjemen film Hiša letečih bodal, ki z vnosom veliko elementov igre v kombinaciji z borilnimi veščinami prikaže ljubezensko zgodbo mlade slepe lepotice in izjemne plesalke Mei in Jina, policista, ki bi preko nje pod pretvezo, da jo rešuje, moral priti do njenega očeta in ga ubiti. Ta je namreč predhodni vodja in njegova skupina ima veliko politično podporo ter povzroča sedanjim voditeljem s tem težave. A par se na njuni poti do cilja usodno zaljubi.

Težave s sluhom in govorom

V sijajni novozelandski romantični drami Klavir spoznamo Ado, ki s hčerko odide k svojemu novemu možu, ki ga ob srečanju tudi prvič sploh spozna, saj je bil zakon dogovorjen vnaprej. Ada ni gluha, vendar ne govori in se sporazumeva na drugačne načine. Obožuje igranje na klavir, ki ga njen mož proda, kar povzroči med njima velik prepir in medtem ko se Ada odloči svojo usodo vzeti nazaj v lastne roke, to bistveno spremeni vse njene nadaljnje življenjske okoliščine.

Fantazijski film Oblika vode prikazuje čistilko Eliso, ki dela v visoko varovanem skrivnem vladnem laboratoriju, kjer se dogajajo različni eksperimenti. Elisa ne more govoriti in se sporazumeva v znakovnem jeziku. Nekega dne s sodelavko naleti na nenavadno bitje, ki živi v enem izmed bazenov laboratorija.

V fimu Glas družine Beliér so vsi razen starejše 16-letne hčerke Paule gluhi. Ta ostalim članom prevaja in jim služi kot ušesa in usta družine. Sama nima težav s sluhom, temveč ima tudi velik pevski talent, kar kmalu opazi njen učitelj glasbe in s tem v družini sproži velik nemir.

Film Tiho mesto zaznamujeta napeta tišina in nemir, ki se pojavi, če se v njem zgodi že najmanjši zvok. V grozljivki spremljamo družino Abbott, katere najmlajša hči Reagan je gluha, vendar so tišini iz preživetvenih razlogov zavezani tudi ostali.

Nekoliko starejši film Čudovito življenje je krasna zgodba o smislih življenja in upanju. Glavni lik George celo življenje nesebično pomaga vsem okoli njega in živi lepo življenje, dokler nekega dne nepredviden zaplet ne začne podirati vsega, kar si je ustvaril. Ob tem sreča svojega angela varuha, ki mu pokaže vse pomembne trenutke njegovega življenja, med drugim tudi trenutek, ko je med reševanjem utapljajočega brata izgubil sluh na svojem levem ušesu.

Nevrološka oviranost

Spremljajte nas še naprej, saj bomo v nadaljevanju pripravili še seznam filmov, ki se opirajo na zgodbe oseb z zaznavno-kognitivnimi motnjami.

Nazaj