Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Začenjajo se paralimpijske igre

Paralimpijske igre zastopa tudi slovenski paralokostrelec Dejan Fabčič
Slovenski paralokostrelec Dejan Fabčič. Vir: Peter Giodani, Zveza za šport invalidov Slovenije, slovenski paralimpijski komite.

Danes, 24. 8., se začenjajo že 16. paralimpijske poletne igre, potekale bodo do 8. avgusta. Izvedenih bo 539 dogodkov, parašportniki se bodo na 21. prizoriščih pomerili v 22 disciplinah. Našo državo bodo zastopali paronamiznotenisač Luka Trtnik, parakolesar Anej Doplihar, paraplavalec Tim Žnidaršič Svenšek, paralokostrelec Dejan Fabčič, parastrelca Franček Gorazd Tiršek in Franc Pinter Ančo ter paraatlet Henrik Plank.

V Tokio pa je odpotovala še izvrstna paranamiznotenisačica, večkratna paralimpijska prvakinja in dobitnica zlate kolajne v Atenah Mateja Pintar Pustovrh, ki se bo tokrat pomerila v vlogi komentatorke. Vodja slovenske odprave bo Boro Štrumbelj, nekdanji glavni trener paralimpijske plavalne reprezentance in trener svetovnega prvaka v plavanju, Darka Đurića.

Oglejte si urnike vseh nastopov in paralimpijski portret Dejana Fabčiča.

Program

Slovensko zastavo bo na slovesni otvoritvi nosil paralokostrelec Dejan Fabčič. Ta je na paralimpijskih igrah prisoten že tretjič. Ta je zastavonoše vedno občudoval in si priložnost šteje za veliko čast. Na zaključni slovesnosti pa bo nosilec zastave paraplavalec Tim Žnidaršič Svenšek, ki je najmlajši športnik v slovenski paralimpijski odpravi.

Povratnikov na paralimpijskih igrah je še nekaj. Tam bosta tudi dva naša parastrelca. Prvi je Franc Pinter Ančo, za katerega bodo to že osme paralimpijske igre, s katerih ponosno lahko pokaže tudi 4 pretekle medalje. Drugi pa je Franček Gorazd Tiršek, ki je na paralimpijskih igrah v Riu prejel srebrno medaljo. Četrti povratnik je paraatlet Henrik Plank, zanj bodo to že tretje paralimpijske igre. Nastopal bo v metu diska in z njim na nedavnem evropskem prvenstvu dosegel peto mesto.

Med sodelujočimi športi je že od samih začetkov stalno prisotno paralokostrelstvo, ki je hkrati eden od prvih športov za invalide. Pri tem lahko klasificirani parašportniki uporabljajo voziček, stolček ali pa streljajo stoje. Parašportniki tekmujejo še v atletiki, badmintonu, boccii oziroma prilagojenem dvoranskem balinanju, parakajaku, parakolesarstvu, plavanju, dresuri (konjeništvu), malem nogometu, golbalu, judu, veslanju, dvigovanju uteži, sedeči odbojki, namiznem tenisu, taekwondoju, triatlonu, košarki, sabljanju, rugbyju in tenisu na vozičkih.

Paralimpijske igre imajo čudovito maskoto

Maskota paralimpijskih iger se imenuje Someity. Za razliko od olimpijske je roza namesto temno modre barve in ima taktilne senzorje s češnjevimi cvetovi. Tudi njeno ime izvira iz skovanke besede za priljubljeno vrsto češnjevih cvetov in besede za moč. Someity ima telepatske sposobnosti, lahko leti in pokaže izjemno mentalno ter fizično moč.

Paralimpijske igre zaznamuje tudi maskota Someity
Paralimpijske igre zaznamuje tudi maskota Someity. Vir: The Tokyo Organising Committee of the Olympic and Paralympic Games.

Oglejte si tudi preteklo novico o olimpijskih in paralimpijskih igrah ter predstavitve naših paralimpijcev: Luke Trtnika, Aneja Dopliharja, Tima Žnidaršiča Svenška, Dejana Fabčiča, Frančka Gorazda Tirška, Franca Pinterja Anča in Henrika Planka.

Pri pripravi objave smo se uprli na nekatere vire (1, 2, 3, 4).

Nazaj