Štanjel, biser Krasa - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Štanjel

Dostopni vhodi in prehodi

Dostopna gostinska ponudba

Prilagojene sanitarije

Dodatna dostopna ponudba

Dostopne sprehajalne poti

Štanjel, Biser Krasa
Štanjel, biser Krasa. Vir: Visit Štanjel

Biser Krasa.

Štanjel velja za eno najstarejših naselij na Krasu, kjer vsak kamen govori svojo zgodbo. Grič Turn, na katerem se danes razprostira terasasto grajeno naselje, je bil zaradi strateške lege poseljen že v prazgodovini. O rimskem obdobju pričajo ostanki stavb in nagrobniki, mogočen grad in strnjena vas pripovedujeta o srednjeveškem življenju, Fabianijeve arhitekturne mojstrovine iz prejšnjega stoletja pa so zgodba zase.

Dostop do naselja in kulturne dediščine je zahteven in trenutno možen le za lažje gibalno ovirane ali osebe z drugimi vrstami oviranosti. Štanjel je namreč zgodovinsko naselje na vzpetini. Vstop v grad in v Center za obiskovalce je čez Grajsko dvorišče. Na vhodu je nekoliko višji prag (cca 8 cm), ki je dostopen preko prenosne klančine. Pritlični prostori gradu z Viteško dvorano so v celoti dostopni, zgornje nadstropje pa je dostopno z dvigalom (svetla širina vrat je 83 cm). Najbolj znano ime Štanjela je gotovo Maks Fabiani. Njegova najbolj znana zapuščina pa je Ferrarijev vrt, ki je bil leta 1999 razglašen za kulturni spomenik državnega pomena. Zaradi strmega, dolgega in nezaščitenega klanca, ki vodi do njega ter terasaste ureditve vrta dostop do vseh točk ni mogoč za vse gibalno ovirane. Prav tako je potrebno vzeti v zakup, da so poti skozi vrt nasute z dokaj mehkim in globokim peskom ter tako težje prehodne, še posebej za nekoga, ki uporablja voziček.  

Dostopno parkiriščeParkiranje je omogočeno na dveh makadamskih parkiriščih v središču naselja, pod zgodovinskim delom. Posebej označenega parkirišča za invalide ni, je pa makadam utrjen in zbit. Plačati je možno tudi s pomočjo mobilne aplikacije.
Dostopen vhodOd parkirišča do vhoda v Štanjel boste morali prečkati prometno cesto. Že takoj na začetku se nahaja zelo dolg in strm klanec, ki ima na zgornjem delu granitne kocke. Tako lažje kot težje gibalno ovirani boste pri vzponu in spustu potrebovali pomoč izjemno močnega spremljevalca, da vam bo pomagal priti do vhoda skozi Vhodni stolp.
Prilagojene sanitarijePrilagojene sanitarije se nahajajo v Gradu Štanjel, vhod je z grajskega dvorišča in poleg Kobdiljskega stolpa.
Dostopna kavarna ali restavracijaGrajsko dvorišče ter Bistro Grad Štanjel sta gibalno oviranim delno dostopna. Od vhoda skozi Vhodni stolp vodi strma tlakovana pot do grajskega dvorišča, kjer gibanje na vozičku oteži dokaj globok in neutrjen pesek. Pred vhodom na dvorišče boste morali premagati klančino iz tlakovcev, ki je prevozna samo z ročnim vozičkom ob pomoči močnejšega spremljevalca.
Dodatna dostopna ponudbaPoleti se na grajskem dvorišču in drugje po Štanjelu izvajajo različne prireditve. Grajsko dvorišče je delno dostopno. Vzemite v zakup, da so poti po Štanjelu na določenih delih neenakomerno tlakovane in strme, zato lažje gibano oviranim priporočamo pomoč močnejšega spremljevalca, težje gibalno oviranim pa pot odsvetujemo.
Dostopne sprehajalne potiPoti skozi vas so v večini strme in na več delih neenakomerno tlakovane, zato odsvetujemo obisk težje gibalno oviranim.

Dodatna ponudba

Bodite del žive zgodovine.

Danes je Štanjel prizorišče številnih kulturnih in gastronomskih dogajanj. Prav tako je priljubljena destinacija sodobnih poslovnih srečanj, ki so podprta z doživetji in kulinariko ter udeležencem podarijo nepozabno izkušnjo Krasa. Mnogi pa ta res izjemen ambient izberejo za poročno slavje. Poročni obred lahko poteka v Galeriji Lojzeta Spacala, ki je tudi uradna poročna dvorana, vendar ni dostopna gibalno oviranim. Usodni »da« pa lahko dahnete tudi med številnimi kotički na prostem, ki očarajo z edinstveno kuliso srednjeveške vasice ali Ferrarijevega vrta.

Sorodna ponudba

Youth hostel Ars Viva

Kras in Notranjska

Celoten opis
Predjamski grad

Predjamski grad

Kras in Notranjska

Celoten opis