Predjamski grad - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopno parkirišče

Prilagojene sanitarije

Predjamski grad

Jamski grad v Guinessovi knjigi rekordov.

Predjamski grad na žalost ni dostopen dlje kot do vhoda, saj se takoj zatem začnejo stopnice. Vendar pa je osupljiv že na zunaj s svoje dostopne poti, prav tako pa letno pred njim poteka zanimiva srednjeveška prireditev, zato ga vseeno priporočamo v obisk.

Gre za največji jamski grad na svetu, vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov, in grad, ki slikovito pripoveduje zgodbo časa, ko se je udobje moralo umikati varnosti in ko je žvenket orožja nemalokrat preglasil trubadursko pesem. Srednjeveški grad je vzidan v 123 m visoko skalo in je zaradi svojega naravnega varovala težko dostopen. Tako je poseben in edinstven, da se uvršča v deseterico najbolj fascinantnih gradov na svetu. Romantična legenda o uporniškem vitezu Erazmu, ki je več kot leto dni kljuboval obleganju cesarske vojske, naposled pa podlegel izdajstvu in zvijači, je nepogrešljiv del zgodbe gradu. Pod gradom je kraški svet izoblikoval kar štiri nadstropja obsegajočo Jamo pod Predjamskim gradom, drugo najdaljšo slovensko jamo. V jami je tudi skrivni rov, ki vodi na prosto – nekoč neprecenljivo skrivališče.

Na gradu si je sicer, v kolikor človek ni gibalno oviran, možno ogledati muzej z izborom originalnih predmetov, pa tudi kopije in modele. Najbolj bogato je opremljena viteška soba, v jedilnici je predstavljeno grajsko življenje v pozni gotiki, v renesančni dvorani tretjega nadstropja pa so razstavljene lovske trofeje zadnjega lastnika gradu, kneza Windischgrätza. Del gradu si lahko ogledate virtualno.

Predjamski grad je bil večkrat prizorišče snemanja številnih dokumentarnih in igranih filmov, med drugim filma Jackieja Chana iz 1986 Božji oklep. Navdušil je tudi Georga R. R. Martina, avtorja uspešnice Igra Prestolov, ekipa Discovery Channela pa je tu našla tudi duhove.

Dostopno parkiriščeParkirišče je zelo majhno, posebnih prostorov za parkiranje gibalno oviranih oseb še ni. Lahko pa parkirate pred bližnjim gostiščem, kjer se nahaja eno označeno parkirno mesto za invalide. 
Dostopen vhodPot do gradu je dostopna, v gradu pa vas že v vhodni avli pričakajo stopnice, tako da dlje od tu žal ne morete.
Prilagojene sanitarijePrilagojene sanitarije so v enakem prostoru kot sanitarije za ženske (dve školjki v prostoru). Prostor je nekoliko neugoden, saj umivalnik ovira dostop do školjke, ročaj je samo na eni strani. Dostop do sanitarij je po strmem klancu, tako da je potrebno imeti spremljevalca.
Dodatna dostopna ponudbaEnkrat letno pod gradom in na travniku običajno poteka srednjeveški festival Erazmov viteški turnir s ponazoritvijo Erazmove bitke, ki je lepa paša za oči.

ZA VEČ INFORMACIJ

Kako do nas

Dodatna ponudba

Erazmov viteški turnir.

Erazmov viteški turnir je zasnovan na zapisih iz 16. stoletja in poteka vsako leto v poletnih mesecih. V edinstvenem ambientu gradu Predjama boste na tem dogodku lahko opazovali lokostrelce, mečevalce in konjenike, ki vam bodo pokazali svoje spretnosti bojevanja ter način, kako je nekdaj potekalo življenje v viteškem taboru. Turnir je množično obiskan, številčni pa so tudi sodelujoči, ki v skrbno izbranih kostumih pozdravijo obiskovalce in uprizarjajo celoten program.

Program letno variira, vselej pa vsebuje ponazoritev obleganja Predjamskega gradu, ki je v 15. stoletju končala Erazmovo življenje. Obleganje je potekalo kar leto in en dan, poleg obleganje pa je velik poudarek tudi na viteškem turnirju, na katerem se vitezi bojujejo z meči in na konjih.

Ob dogodku potekajo tudi različne delavnice za otroke, pripravljena je tudi srednjeveška pojedina, ki vključuje jedi, pripravljene po izvirnih srednjeveških receptih in postrežene na način, ki je bil v veljavi pred pol tisočletja.