Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopno parkirišče

Dostopni vhodi in prehodi

Dostopna gostinska ponudba

Prilagojene sanitarije

Dodatna dostopna ponudba

Planica je zares snežena kraljica
Vir: Nordijski center Planica.

Pod Poncami, gorsko verigo v slovenskih Julijskih Alpah, se nahaja ledeniška dolina Planica. Danes seveda najbolj znana kot zibelka smučarskih skokov in poletov. Prelepa narava in idealni pogoji za zimsko-športne aktivnosti so pripeljali do idej o izgradnji sodobnega smučarskega centra. Hkrati z razvojem športa pa je Planica postajala prava paša za oči za turiste ter ljubitelje narave.

Prve tekme v smučarskih tekih so se odvijale že davnega leta 1926. Bile so izredno naporne, saj so se odvijale na terenu s hudimi vzponi. Že nekaj let zatem pa so zaradi ugodnih smučarskih razmer in bližnje železnice najprej zgradili smučarski dom – Dom Ilirija, današnji Dom Planica. Potem pa so se pod taktirko Stanka Bloudka in Ivana Rožmana lotili tudi izgradnje skakalnice. Ta je bila najprej dolga 70 m, nato pa večkrat povečana in jo danes lahko vidimo v prenovljeni podobi. Pridružili sta se ji tudi srednja skakalnica ter orjakinja – letalnica bratov Gorišek, kjer je bilo postavljenih največ, kar 28 svetovnih rekordov.

Planica je vredna obiska

Svetovni pokal v smučarskih skokih se vsako leto zaključi prav v Planici. Začne se že novembra na Finskem, potem pa doseže vrh na planiški letalnici konec marca. Takrat Planico obišče več deset tisoč ljudi, ki v tej senčni dolini poskrbi za pravo navijaško vzdušje, medtem ko se pogumni skakalci odrivajo s tal kot najlažje ptice.

Kako neverjeten je ta šport, lahko odkrivate v Planici skozi vse leto, saj ne glede na sezono nudi veliko zanimivosti. Najlepše pri tem pa je, da je ponudba prilagojena tudi osebam z oviranostmi. Tako lahko osebe na invalidskih vozičkih nočijo v Hotelu Dom Planica, raziskujejo Nordijski center Planica in se z nekaj pomoči odpravijo celo na drzni zipline. Pravzaprav je destinacija tako naklonjena osebam z oviranostmi, da imajo letno tam ogromno gibalno oviranih gostov, med drugim tudi cele parasmučarske odprave.

Oglejte si, kako je posamezna ponudba prilagojena in nas kontaktirajte za aranžma po meri (turizem@brezovir.si, 070 844 744).

Hotel Dom Planica

Kranjska Gora z okolico

Celoten opis

Nordijski center Planica

Kranjska Gora z okolico

Celoten opis

Zipline Planica

Kranjska Gora z okolico

Celoten opis

*Naslov Planica, Planica, snežena kraljica je del znanega besedila bratov Avsenik, ki v pesmi Smučarska opeva Planico.

Sorodna doživetja

Naši predlogi Po navdihu