Nordijski center Planica - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopno parkirišče

Dostopni vhodi in prehodi

Prilagojene sanitarije

Dostopna gostinska ponudba

Dodatna dostopna ponudba

Planica je zares snežena kraljica
Vir: Nordijski center Planica.

Planica, snežena kraljica.

Nordijski center Planica vam nudi obilo popestritev tako v vročih poletnih dneh kot v najostrejši zimi. Dolina pod Poncami namreč vsako leto prireja razne prireditve in dogodke, ki navdušujejo vse generacije. Najbolj izstopajoč dogodek leta je nedvomno Svetovni pokal v smučarskih skokih na letalnici bratov Gorišek, brez katerega si ni moč zamisliti sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih. 

Prve tekme v smučarskih tekih so se odvijale že davnega leta 1926. Bile so izredno naporne, saj so se odvijale na terenu s hudimi vzponi. Proga je vodila iz Rateč do Tamarja in nato nazaj do Planice s ciljem blizu izteka letalnice. Prelepa narava in idealni pogoji za zimsko-športne aktivnosti so pripeljali do idej o izgradnji sodobnega smučarskega centra. Hkrati z razvojem športa pa je Planica postajala prava paša za oči za turiste ter ljubitelje narave.

Planico je v zgodovini zaznamovalo ogromno prelomnih dogodkov. Že leta 1932 se je Stanko Bloudek lotil gradnje skakalnice, ki je bila že 4 leta kasneje prvič prenovljena in omogočala nove rekorde. 1948 so smučarski poleti postali samostojna disciplina, leta 1961 se je prvi Slovenec vpisal na večno listo svetovnih rekorderjev. Od leta 1987 so vsi rekordi postavljeni v Planici. Leta 1997 se tu zgodi največji uspeh v zgodovini slovenskega skakalnega športa, od leta 2000 poleti nad 200 metrov postanejo že samoumevni, pravzaprav se v 2003 zgodi kar 72 takih poletov, od leta 2009 pa se tak mejnik postavi že pri 220 metrih.

Športni objekti Nordijskega centra Planica so zasnovani tako, da so dostopni čisto vsem, v njem se nahaja tudi muzej, vstopno zapestnico prevzamete v kavarni zraven. V muzeju je zbrana dediščina slovenskega nordijskega smučanja. Spoznate lahko junake svetovne skakalne elite, tehnični razvoj skakalnice, opremo, ki se je uporabljala v posameznih obdobjih in ogromno drugih zanimivosti razvoja smučarskih poletov. Vsebuje tudi simulator skokov in pa interaktivno postajo, kjer se boste lahko preizkusili v sojenju smučarskih skokov. Planica je še danes sinonim za pogum, inovativnost in razvoj. Z več kot 40 svetovnimi rekordi je postala spektakularna atrakcija, ki privablja tudi številne tuje obiskovalce. Sprehodite se skozi 80-letno zgodovino svetovnih dosežkov in se o njeni upravičeni veljavi prepričajte tudi sami.

Dostopno parkiriščeZa gibalno ovirane obiskovalce sta urejeni dve označeni parkirni mesti neposredno pred osrednjim objektom Nordijskega centra. Dostop do spodnje postaje sedežnice je mogoč po asfaltni cesti ali z avtomobilom.
Dostopen vhodVhod je povsem dostopen, saj ima minimalen prag. Znotraj je vse v ravninah, nadstropja pa so dostopna z dvigalom, tudi razgledna ploščad. Nekoliko otežen je le dostop do snežnega tunela v kleti, in sicer zaradi razmaka med vhodnimi vrati in lesenim podestom. Pult v trgovini s spominki je precej visok, zato morda ne boste videli uslužbenca za njim, dokler ne vstane.
Sedežnico gibalno oviranim zaustavijo, da se lahko mirno presedete iz vozička na sedežnico, invalidski voziček pa dajo v tovorni del sedežnice. Na vrhu sedežnice se postopek ponovi. Na vrhu pa le pazljivo – pot je makadamska, dolga nekaj deset metrov ter sestavljena iz ne vselej zelo zbitega peska.
Prilagojene sanitarijeInvalidsko stranišče se nahaja v pritličju Nordijskega centra Planica takoj za trgovino s spominki.
Dostopna kavarna ali restavracijaNa srednjem delu stavbe se nahaja manjša kavarna, ki je dostopna s pomočjo dvigala in ima tudi zunanjo teraso, ki je prav tako dostopna.
Dodatna dostopna ponudbaMuzej in razstave v pritličju, trgovina s spominki, otroška igrala, sejna soba, zipline Planica, snežni tunel, vetrovnik, različni dogodki. V neposredni bližini je tudi dostopen Hotel Dom Planica.

ZA VEČ INFORMACIJ

Kako do nas

Dodatna ponudba

Zibelka smučarskih skokov in poletov.

V Nordijskem centru Planica so vajeni oseb z oviranostmi, saj pri njih redno vadijo paralimpijci, veliko imajo tudi napovedanih obiskov gibalno oviranih oseb. Ravno v času našega obiska sta snežni tunel tako uporabljala dva paralimpijska športnika, na vodenju pa sta bili dve večji skupini oseb na invalidskih vozičkih. Osebje vas toplo sprejme in nudi dodatno pomoč, v kolikor je ta potrebna ali želena. Pri tem se potrudijo, da lahko izkusite tudi manj klasično ponudbo. Poleg ogleda razstav, vodenj in vožnje s sedežnico, lahko tako gibalno ovirani s pomočjo in po predhodni najavi preizkusijo tudi vetrovnik. Vožnja s panoramsko sedežnico na vrh letalnice bratov Gorišek je možna le ob pomoči spremljevalca in s predhodno najavo.

V idilični alpski dolini, obkroženi z mogočnimi stenami Mojstrovke, Ponc in Jalovca, pa lahko doživite tudi najstrmejši zipline spust na svetu. Izkusite občutke svetovne skakalne elite, ko preletite najlepšo in največjo letalnico na svetu in doživite najrazburljivejši spust v življenju. Planiško velikanko, največjo letalnico na svetu, preletite v dolžini kar 566 m, pri tem pa boste dosegli hitrosti do 85 km/ h v samo nekaj sekundah.

Le streljaj od Nordijskega centra Planica pa najdete tudi povsem dostopni Hotel Dom Planica, ki nudi dve invalidski sobi ter številna druga prenočišča. Osebje je zelo prijazno in se zares potrudi, da omogoči čim lepše bivanje.

Planico res priporočamo, saj bo vaš obisk nepozaben ne glede na to, ali se odločite koristiti dodatno ponudbo, ostati tam več dni, ali pa zgolj uživati na razgledni ploščadi, ki ponuja nepozabni razgled na planiške skakalnice in neustrašne skakalce.