Zipline Planica: adrenalinsko doživetje - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopno parkirišče

Dostopni vhodi in prehodi

Prilagojene sanitarije

Dostopna gostinska ponudba

Dodatna dostopna ponudba

Zipline Planica

Občutek svobode na najstrmejšem zipline spustu na svetu.

V idilični alpski dolini, obkroženi z mogočnimi stenami Mojstrovke, Ponc in Jalovca, lahko doživite Zipline Planica, najstrmejši zipline spust na svetu. Izkusite občutke Petra Prevca in druge svetovne skakalne elite, ko preletite najlepšo in največjo letalnico na svetu in doživite najrazburljivejši spust v življenju. Planiško velikanko, največjo letalnico na svetu, preletite v dolžini kar 566 m, pri tem pa boste dosegli hitrosti do 85 km/ h v samo nekaj sekundah.

Zipline Planica sicer ni prilagojena gibalno oviranim, vendar je hkrati tudi te ovire možno premostiti z dovoljšnjo voljo in interesom oziroma srčno željo posameznika. Za termin se je potrebno predhodno dogovoriti (telefonska številka: 041 962 659), saj vaš termin zaradi gneče ne bo ob objavljenih urah, temveč se boste zaradi ustreznih prilagoditev dogovorili za tisti termin in uro, ko bo gneča manjša, pred uro, ko začnejo ali po uri, ko končajo, da bo lažje tudi za vas in vašega spremljevalca.

Najprej vas inštruktor podrobno seznani o varnostnih vidikih spusta ter o pravilnem načinu uporabe osebne varnostne opreme: čelade, varnostnega pasu, škripca. Podpisali boste tudi obrazec, da ste prejeli vse potrebne informacije o spustu in da razumete navodila, ki jih pred spustom še enkrat ponovijo. Višinska razlika med zgornjo točko in spodnjo točko spusta je kar za neverjetna 202 metra, zgornja točka se namreč nahaja na 1151 metrih. Doživetje obsega 1 spust, ki traja približno eno minuto

Pri spustu so pomembne zgolj in samo roke. Držati se morate za trikotnik, da vas med samim spustom ne obrača. Ko vas sistem pred koncem ustavi, je namreč pomembno, da se držite, da vas ne zabije preveč naprej. Premislite, če tega ne želite, hkrati pa tudi lovite ravnotežje trupa. Zipline Planica je vsekakor velik izziv za uporabnika invalidskega vozička, ki pa ga lahko marsikdo tudi opravi. Seveda pa presodite sami glede na svoje zmožnosti in morebitne strahove. Pomembno je, da imate s seboj spremljevalca in lastno željo po adrenalinu, pri vsem ostalem pa priskočijo na pomoč zaposleni. V Planici namreč ne poznajo ovir, pač pa le izzive, zato se bodo po najboljših močeh potrudili, da vam bo Planica ostala v najlepšem spominu. Sami obisk Zipline Planica zelo priporočamo!

Dostopno parkirišče Za gibalno ovirane obiskovalce sta urejeni dve označeni parkirni mesti neposredno pred osrednjim objektom Nordijskega centra. Dostop do spodnje postaje sedežnice je mogoč po asfaltni cesti ali z avtomobilom.
Dostopen vhodNa vrh zaletišča se odpeljete s sedežnico. Gibalno oviranim sedežnico zaustavijo, da se lahko mirno presedete iz vozička na sedežnico, invalidski voziček pa dajo v tovorni del sedežnice. Na vrhu sedežnice se postopek ponovi. Na vrhu pa le pazljivo – pot je makadamska, dolga nekaj deset metrov ter sestavljena iz ne vselej zelo zbitega peska. Do samega vrha skakalnice vodijo stopnice, ki so ozke in strme, zato obvezno potrebujete s seboj spremljevalca. Spremljevalec mora na koncu, ko boste čakali, da se spustite po skakalnici, invalidske vozičke odpeljati nazaj do sedežnice in jih prepeljati do spodnjega dela skakalnice. Na vzletišču vas do spusta loči le še ena stopnica. Tam je najlažje, da se presedete na klopco in počakate na vrsto, medtem pa spremljevalec odnese invalidski voziček nazaj na sedežnico. Sledi spust po navodilih, na koncu pa vam ponovno pomagajo zaposleni. Dvižno ploščad dvignejo do te višine, da se samo spustite na svoj invalidski voziček, pomagajo vam sneti varnostne pasove, ploščad spustijo na tla in spet ste na tleh.
V Nordijskem centru se z dvigalom lahko zapeljete na vrh razgledne ploščadi, od koder se vam odstre prekrasen pogled na julijske vršace.
Prilagojene sanitarijeInvalidsko stranišče se nahaja v pritličju Nordijskega centra Planica za trgovino s spominki.
Dostopna kavarna ali restavracijaNa sredini stavbe Nordijskega centra Planica se nahaja manjša kavarna, ki je dostopna s pomočjo dvigala.
Dodatna dostopna ponudbaNordijski center Planica in njegova vsebina (muzej, razstave, trgovina s spominki, snežni tunel, vetrovnik itd.), dostopni Hotel Dom Planica.

ZA VEČ INFORMACIJ

Kako do nas

Dodatna ponudba

Zibelka smučarskih skokov in poletov.

Športni objekti Nordijskega centra Planica so zasnovani tako, da so dostopni čisto vsem, v njem se nahaja tudi muzej. V muzeju je zbrana dediščina slovenskega nordijskega smučanja. Spoznate lahko junake svetovne skakalne elite, tehnični razvoj skakalnice, opremo, ki se je uporabljala v posameznih obdobjih in ogromno drugih zanimivosti razvoja smučarskih poletov. Vsebuje tudi simulator skokov in pa interaktivno postajo, kjer se boste lahko preizkusili v sojenju smučarskih skokov. Planica je še danes sinonim za pogum, inovativnost in razvoj. Z več kot 40 svetovnimi rekordi je postala spektakularna atrakcija, ki privablja tudi številne tuje obiskovalce. Sprehodite se skozi 80-letno zgodovino svetovnih dosežkov in se o njeni upravičeni veljavi prepričajte tudi sami.

Prve tekme v smučarskih tekih so se odvijale že davnega leta 1926. Bile so izredno naporne, saj so se odvijale na terenu s hudimi vzponi. Proga je vodila iz Rateč do Tamarja in nato nazaj do Planice s ciljem blizu izteka letalnice. Prelepa narava in idealni pogoji za zimsko-športne aktivnosti so pripeljali do idej o izgradnji sodobnega smučarskega centra. Hkrati z razvojem športa pa je Planica postajala prava paša za oči za turiste ter ljubitelje narave.

Planico je v zgodovini zaznamovalo ogromno prelomnih dogodkov. Že leta 1932 se je Stanko Bloudek lotil gradnje skakalnice, ki je bila že 4 leta kasneje prvič prenovljena in omogočala nove rekorde. 1948 so smučarski poleti postali samostojna disciplina, leta 1961 se je prvi Slovenec vpisal na večno listo svetovnih rekorderjev. Od leta 1987 so vsi rekordi postavljeni v Planici. Leta 1997 se tu zgodi največji uspeh v zgodovini slovenskega skakalnega športa, od leta 2000 poleti nad 200 metrov postanejo že samoumevni, pravzaprav se v 2003 zgodi kar 72 takih poletov, od leta 2009 pa se tak mejnik postavi že pri 220 metrih.

Le streljaj od Nordijskega centra Planica pa najdete tudi povsem dostopni Hotel Dom Planica, ki nudi dve invalidski sobi ter številna druga prenočišča. Osebje je zelo prijazno in se zares potrudi, da omogoči čim lepše bivanje.