Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Nove voščilnice Zavoda Brez ovir

Nove voščilnice Zavoda Brez ovir
Izbrana novoletna voščilnica. Motiv z naslovom Okrašena jelka je pripravil Nino Kaštrun.

Tudi v letošnjem letu smo v začetku septembra, 7. 9. 2021, razpisali natečaj za izbor ilustracije za voščilnice Zavoda Brez ovir. Naše uporabnike smo k sodelovanju povabili tako po elektronski kot po navadni pošti, saj so nekateri uporabniki manj digitalno vešči. Hkrati smo predvidevali, da bo prejem pisma po navadni pošti uporabnikom veliko pomenil.

Pogoji za nadaljnji izbor voščilnice

Uporabnike smo prosili za umetniške fotografije, posnetke umetnin, risbe ali ilustracije, in sicer vsaj 2 različna motiva za vsako priložnost:

  • 2 motiva za rojstnodnevno voščilo ter
  • 2 motiva za novoletno voščilo.

Avtorji so svoja dela lahko poslali do konca septembra. Pri tem smo opazili, da je bilo več odziva s strani tistih, ki so vabilo dobili po navadni pošti.

Prejeli smo dela/ umetnine 11 avtorjev. Vsak izmed njih je poslal več različnih motivov za obe priložnosti. Vsem, ki so poslali svoje umetnine, smo se zahvalili za sodelovanje in jim potrdili uvrstitev v nadaljnji krog.

Umetnine smo natisnili in jih razstavili v skupnem prostoru (sejni sobi), kjer so si jih lahko ogledali zaposleni na upravi Zavoda Brez ovir. Z glasovanjem smo izbrali zmagovalni motiv za novoletno voščilnico in kar 4 zmagovalne motive za rojstnodnevne voščilnice. Po predlogu direktorice smo tudi od ostalih uporabnikov, ki so poslali svoje umetnine, izbrali po en motiv – ti pa bodo krasili e-voščilnice.

Žal smo bili primorani nekatere izločiti. Med prejetimi motivi je namreč ena izmed uporabnic poslala umetnine svoje hčere, druga avtorica pa ni bila uporabnica Zavoda Brez ovir. En uporabnik je poslal fotografijo, ki pa po glasovanju o možnosti uporabe za voščilnice ni dosegla dovolj glasov.

Vse izbrane avtorje smo o izboru obvestili po mailu in jih prosili še za dodatne informacije. In sicer ime umetnine, opis in fotografijo avtorja ter kontakt.

Izbrani motivi so bili v oktobru posredovani oblikovalcu v pregled. Pri motivih, kjer je bila za namen tiska potrebna še kakovostnejša fotografija ali sken, smo pridobili ustreznejše različice izbranih prilog.

V začetku novembra so bile vsem izbranim avtorjem poslane tudi avtorske pogodbe o prenosu avtorskih pravic. Prav tako smo v tem času izbrali tudi tiskarno, ki bo voščilnice natisnila in se dogovorili za naklado. Zasnovali smo še zadnje podrobnosti oblikovanja voščilnic. In sicer, kakšno bo novoletno voščilo, uredili smo besedila avtorjev z opisi, umestitev logotipa ipd.

Vsem sodelujočim iskrena hvala za prijetno sodelovanje in vse čudovite poslane motive. V kolikor ste del Zavoda Brez ovir, torej naš uporabnik ali ste pri nas zaposleni, pa lahko svojo novoletno voščilnico v nabiralniku pričakujete že decembra.

Oglejte si vse izbrane voščilnice

Okrašena jelka, Nino Kaštrun. Izbrana za novoletno voščilnico.

Nino Kaštrun je star 23 let in obiskuje šolo Antona Janše v Radovljici. Rodil se je z Downovim sindromom in se, kljub slabim napovedim zdravnikov, ob spodbudi staršev naučil voziti kolo, smučati, plavati. Zelo rad posluša glasbo in poje. Že vrsto let slika pri slikarki Tatjani Ferengja. Motiv Okrašena jelka je narisal z akrilnimi barvami, pisane bunkice pa izrezal iz svetlečega papirja.

Nove voščilnice Zavoda Brez ovir

Pisana smrečica, Ana Jagodic. Izbrana za novoletno e-voščilnico.

Ana Jagodic je stara 21 let in obiskuje dnevni oddelek CUDV Draga. Za pogovor, učenje in različne prostočasne dejavnosti uporablja nadomestno komunikacijo – računalnik in dve stikali. Zelo rada ustvarja, pri tem pa uporablja različne tehnike in pripomočke. Pisano smrečico je izdelala z odtisi prstov in pri tem uporabila več različnih barv.

Nove voščilnice Zavoda Brez ovir

Veseli klovn, Aljaž Čižič. Izbrana za rojstnodnevno voščilnico.

Aljaž Čižič prihaja iz Celja. Star je 23 let in obiskuje Osnovno šolo Glazija Celje, posebni program. V prostem času se najraje sprehaja z mamico in psičko Asto, čas preživlja v naravi, zelo rad pa tudi riše. Ker ga zanima veliko stvari, ima vedno na zalogi kup vprašanj.

Nove voščilnice Zavoda Brez ovir

Sončnice, Urban Arzenšek. Izbrana za rojstnodnevno voščilnico.

Urban  Arzenšek je 24 letni fant, ki je nenehno v gibanju. Rad kolesari, sprehaja svojo psičko Anet, pomaga pri hišnih opravilih in delu na vrtu. Njegovo verbalno komuniciranje je nekoliko omejeno, zato se izraža tudi prek risanja in slikanja. Najljubše motive najde v naravi. Ob likovnih dejavnostih se umiri in vztraja, dokler izdelek ni dokončan.

Svoboda, Anja Gnidovec. Izbrana za rojstnodnevno voščilnico.

Nove voščilnice Zavoda Brez ovir

Anja Gnidovec šteje 27 let in je po izobrazbi diplomirana ekonomistka. Njena bitka se je začela pred štirimi leti, ko je utrpela zelo hudo možgansko anevrizmo, ki ji je skoraj vzela življenje. Svojo strast in hobi je našla v umetnosti. Slikanje ji daje občutek svobode, saj lahko preko platna in čopiča izrazi svoje najglobje občutke. Vliva pa ji tudi moč in motivacijo za nove življenjske preizkušnje.  Umetnost je “moč”, Anja pa je svojo moč našla.

Prijaznost, Katarina Zavratnik. Izbrana za rojstnodnevno voščilnico.

Nove voščilnice Zavoda Brez ovir

Katarina je stara 28 let in živi v Celju. Rada ustvarja in svoje prijatelje že vrsto let obdarja s pisanimi rojstnodnevnimi risbami. Njene risbe najpogosteje navdihuje kar vsakodnevno dogajanje. Svoje mesto na njenih izdelkih tako poleg ljudi vedno najdejo tudi pisane cvetlice in živali. Obiskuje tudi delavnico keramike Centra za varstvo in delo.

Mavrično jesensko listje, Davor Lukovič. Izbrana za priložnostno e-voščilnico.

Nove voščilnice Zavoda Brez ovir

Davor Lukovič iz Spodnjih Laž je star 18 let. V prostem času rad posluša glasbo, poje, igra na električne klaviature, bere in raziskuje po računalniku. Ko pa se želi sprostiti, vzame bel list in svinčnik ter riše. Za njim so že štiri razstave na domači osnovni šoli ter na Pediatriji Ljubljana, Pulmo oddelek. V 8. razredu je na natečaju pri založbi Office&More zmagal z ilustracijo leva, ki je nato krasil šolske zvezke.

V kolikor bi kdo želel sodelovati z izbranimi avtorji tudi pri drugi likovni opremi, hranimo v uredništvu njihove naslove in vam jih ob izraženi želji lahko posredujemo.

Virtualna razstava vseh sodelujočih del

Glede na to, da smo ob natečaju prejeli 54 različnih del naših uporabnikov, smo se odločili, da zaradi velikega truda njihovih avtorjev nekako obeležimo tudi dela, ki niso prišla v končni izbor. Vsa poslana dela si tako lahko ogledate na naši virtualni razstavi.

Lanski natečaj

To pa ni prvič, da v Zavodu Brez ovir pri pripravi voščilnic sodelujemo z našimi uporabniki. Že lani smo namreč pripravili podoben natečaj in pri tem izbrali dva končna motiva.

Nazaj