Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopno parkirišče

Dostopni vhodi in prehodi

Dostopna gostinska ponudba

Dodatna dostopna ponudba

Dostopne sprehajalne poti

Obširna zapuščina z eksotičnim pridihom.

V sklopu stalne razstave »Svet. Evropa. Mi.« Koroški pokrajinski muzej predstavlja prenovljeno zbirko rimskih kamnitih spomenikov imenovana Božanskim manom. Na razstavi so izpostavljene tri pomembnejše rimske naselbine, še posebej zanimiva pa je najdba najrazkošnejšega ohranjenega rimskega groba, odkritega na Koroškem. Ta predstavlja grob z mrtvaško posteljo iz grobnice I iz Starega trga pri Slovenj Gradcu. Njemu so v sklopu razstave dodelili posebno mesto. Moški, pokopan v grobnici I, je opravljal službo župana v sosednjem municipiju Celeia.

V Muzeju Slovenj Gradec si lahko ogledate tudi spominsko sobo duhovnika, pesnika in pisatelja Franca Ksaverja Meška, Sokličevo zbirko ter ti. Tretjakovo afriško zbirko. Dr. Franc Tretjak je kar 18 let svojega življenja preživel na afriškem kontinentu. Najprej ga je pot peljala v Egipt kot predstavnika Zvezne trgovske zbornice Jugoslavije, v drugih afriških državah, predvsem v predelu zahodne Afrike, pa je deloval kot uslužbenec Organizacije združenih narodov. Pogosto ga je spremljala tudi družina, ki je tesno povezana s samo zbirko.

Zbirko sestavlja pester izbor predmetov od obrednih mask ter drugih skulptur in okrasnih kipcev, spominskih stolov, instrumentov, nakita ter predmetov za vsakdanjo rabo. Večina predmetov v zbirki so darila domačinov. V dar so jih on in njegova družina dobili kot znak prijateljstva in spoštovanja. Zbirka obsega okoli 400 predmetov, nekaj literature o Afriki, filmski trak ter magnetofonski zapis, zemljevide in razglednice ter bogato fotografsko gradivo. Poleg tega so del zbirke tudi diapozitivi iz Jemna in nekaj okrasnih predmetov iz Indonezije. V letu 2012 je muzej kot del zbirke dodatno prevzel predmete, ki doslej še niso bili dostopni javnosti, ter izredno bogat fotografski in filmski material.

Dostopno parkiriščeOb muzeju je urejeno javno mestno parkirišče, kjer se nahajajo tudi označena invalidska parkirišča.
Dostopen vhodVhod v muzej je dostopen, do razstavnih prostorov pa vodi dvigalo. Med nekaterimi posameznimi prostori so nameščene tudi klančine.
Prilagojene sanitarijeMuzej vsebuje prilagojene sanitarije.
Dostopna kavarna ali restavracijaV okolici je na Glavnem trgu veliko vsaj deloma dostopne gostinske ponudbe.
Dodatna dostopna ponudbaMuzej nudi različne občasne razstave, vsebuje pa tudi veliko dislociranih enot.
Dostopne sprehajalne potiOkolica muzeja je lepo dostopna, saj so poti bodisi asfaltirane bodisi tlakovane. Nahaja se v samem središču Slovenj Gradca na Glavnem trgu.

ZA VEČ INFORMACIJ

Kako do nas

Dodatna ponudba

Široko področje delovanja.

Muzej ponuja tudi občasne razstave ter muzejsko trgovino. Koroški pokrajinski muzej izvaja javno službo varovanja premične kulturne dediščine na območju dvanajstih koroških občin, tvori 4 muzejske enote (Slovenj Gradec, Ravne na Koroškem, Dravograd in Radlje ob Dravi) in upravlja več kot 52 stalnih muzejskih zbirk. V Slovenj Gradcu pa si lahko ogledate še naslednje dislocirane enote: arheološke ostanke v cerkvi svetega Jurija, Erčevo žago in mlin, razstavo Grofje Andeški in Slovenj Gradec, Paučkove partizanske bolnišnice, muzejsko zbirko o ansamblu Štirje kovači, rekonstrukcijo rimske grobnice Kolaciona, rojstno hišo Huga Wolfa, srednjeveško obzidje v Slovenj Gradcu in spominsko sobo dr. Ljube Prenner. Vsekakor vredno ogleda!