Dostopni turizem raste – tudi z nami - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopni turizem raste – tudi z nami

Na Svetovni dan turizma proslavlja tudi dostopni turizem
Turizem Brez ovir. Vir: Zavod Brez ovir.

Danes po svetu poteka svetovni dan turizma, katerega zelo pomemben del je seveda tudi dostopni turizem za osebe z oviranostmi. Zavod Brez ovir se z dostopnim turizmom ukvarja že od samega začetka Zavoda Brez ovir, to je od leta 2016. Imamo tako licenco za opravljanje dejavnosti kot licenco za organizacijo in prodajo turističnih aranžmajev. Zavedamo se, da je za dopustovanje z invalidskim vozičkom potrebnega ogromno predhodnega načrtovanja, prva ovira pa je marsikdaj lahko že pomanjkanje informacij. Ta je velikokrat pomnožena še s strahom pred neznanim. Vsa ponudba, ki jo objavimo, je preverjena osebno in hkrati beleži, do kakšne mere je storitev prilagojena.

V letošnjem letu smo prenovili spletno stran in uredili sezname ponudbe, ki so sedaj še bolj funkcionalni in uporabniku prijazni. Skušamo zagotoviti digitalno dostopnost v največji meri, uporabljamo alternativna besedila, primerno strukturo, preglednost… Na spletni strani tako najdete skoraj 200 objav dostopnih in prilagojenih nastanitev ter sodelujoče ponudbe v Sloveniji in na Hrvaškem. Ponudba je orientirana predvsem okrog težje gibalno oviranih oseb na invalidskih vozičkih, navaja pa tudi druge prilagoditve, če so (npr. zvočne zanke, napisi v taktilni obliki z Braillovo pisavo itd.).

Prilagojena kopalnica
Prilagojena kopalnica hotela InterContinental. Vir: Zavod Brez ovir.

Dostopni turizem v praksi – pregled

Pri pregledu upoštevamo vse standarde fizične dostopnosti, kot so širina vrat, dovolj prostora za obračanje in gibanje, višina robnikov in pragov, nakloni dostopnih poti in klančin, posebnosti vrat in kljuk, trdna, nedrseča podlaga, brez lukenj, žlebov, ki omogoča hitro gibanje. Preverimo dostopnost parkirišča, ali je to označeno in kako, ali je dostopen in kako glavni vhod, možne druge prehode, višine pultov, sobo, možnost sobnega dvigala, balkon, prilagojenost kopalnice in drugih prilagojenih sanitarij. Pregledamo dodatno ponudbo in skušamo najti čim več možnosti za vsaj minimalno uporabo te oziroma predlagati ustrezne prilagoditve, če so potrebne. Včasih so storitve lahko zasilno rešene s pomočjo osebja ali s pripomočki, ki jih nudimo tudi sami. Če so nastanitve manj dostopne, dobijo oznako pogojno dostopne, zelo redko naletimo na sogovornika, ki ni pripravljen ali zmožen povečati svoje dostopnosti. Kot smo omenili že v eni od preteklih objav, ta namreč koristi prav vsem, ne le osebam z oviranostmi.

Razdelitev spletne strani

Ponudba dostopnega turizma na naši spletni strani je razdeljena na tri večje dele: po lokaciji, sklopu ponudbe in specifikah. Pri lokacijah prevladujejo 4 destinacije oziroma makroregije, pri katerih smo upoštevali razdelitev Slovenske turistične organizacije (STO) na Alpsko Slovenijo, Termalno Panonsko Slovenijo, Mediteransko in kraško Slovenijo ter na Ljubljano in osrednjo Slovenijo. Na zemljevidu se, kot smo omenili, pojavi tudi gumb Ponudbe Hrvaške, ki vas popelje na dostopno ponudbo naše najbolj priljubljene sosede.

Makroregije so vidno razdeljene na zemljevidu, s prehodom z miško se na njih pojavijo tudi napisi. Spodaj pod zemljevidom pa je hkrati že takoj razdelitev na Aktivnosti, Hrano in pijačo ter na Nastanitve. Ob kliku na posamezno območje se to obarva in na desni izpiše še podlokacije (primer).

Posamezna stran

Na posamezni strani (primer) se najprej pojavijo ključne informacije – piktogrami dostopnosti (prehod z miško da besedilo). Spodaj lahko takoj preberete osnovne informacije, si ogledate hiter pregled dostopnosti, nato sledijo galerija, lokacija in spletna stran ponudnika, dodatna dostopna ponudba, včasih tudi film, na katerem si dostopnost lahko še bolje ogledate. Na desni strani se nahajajo kontaktni obrazec za povpraševanje, kartica lokacije, ki vrne uporabnika nazaj, posamezne kategorije, sorodna ponudba.

Podobna ureditev je tudi na začetnih straneh Doživetja in Po navdihu, kjer lahko na podlagi številnih kategorij povsem prilagodite svojo izbiro.

Prilagojeni prevoz

Možno je organizirati tudi prevoz na posamezno lokacijo, ki je popolnoma prilagojen za gibalno ovirane, hkrati izjemno varen in udoben. Kombiji, ki jih ponujamo, se med seboj razlikujejo po velikosti in obsegu sedišč oziroma prostorov za invalidske vozičke, hkrati pa po številu oseb upoštevajo tudi aktualne smernice Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Te seveda upoštevamo tudi pri vsej drugi ponudbi.

Če želite o dostopnem turizmu izvedeti še več, ali preko nas opraviti rezervacijo nastanitev, nas kontaktirajte na turizem@brezovir.si ali na 070 844 744. Vabljeni tudi k spremljanju naših družbenih omrežij Facebook, Youtube in Linked In.

Nazaj